Pro Evolution Soccer 2012: ulepszony system kar
Wystarczy jedno nieprzymyślane zdanie w trakcie konferencji prasowej czy zdawkowa informacja na Twitterze, by spowodować lawinę plotek na temat nadchodzącej wersji gry. Prześledźmy te abstrakcyjne i mniej abstrakcyjne pogłoski na temat PES 2012.
Wiadomo, że już kilka dni po premierze Jon Murphy na swoim twitterowym koncie potwierdził, że w PES 2012 ulepszony zostanie system kar. Ten sam człowiek nie zdementował również pogłosek o ulepszeniu sterowania piłkarzami na boisku - programiści pracują już podobno nad lepszym wykorzystywaniem drążka analogowego na padzie w trakcie gry. Co więcej, akcja w grze ma być dużo częściej przerywana przerywnikami filmowymi, co ma wzbogacić "dramaturgię" spotkania i zapewnić lepszą dynamikę akcji.
Wiele dyskusji toczy się również na temat nowych lig. Zachodnie serwisy internetowe poświęcone grom twierdzą, że w najnoszym PES-ie będzie można zagrać w japońską J-League z pełną licencją, tak jak to jest w japońskiej wersji PES-a, Winning Eleven. Wspomniany Murphy na Twitterze stwierdził, że będzie starał się "załatwić" taką licencję do PES 2012.
Ponadto jeśli wierzyć brazylijskim serwisom, licencję w "dwunastce" otrzyma również Copa Sudamericana (południowoamerykańska Liga Mistrzów), a zespoły z tej ligi mają być wykorzystywane w Master League.
Bardzo ciekawa rzecz pojawiła się w sieci w temacie daty premiery PES 2012. Oficjalnie data premiery ma zostać podana na targach Gamescom w Kolonii (17-21 sierpnia 2011), wtedy też dowiedzieć się będzie można czegoś o wersji demonstracyjnej produktu. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że na słynnym zachodnim serwisie ShopTo można już grę zamówić w pre-orderze. Co więcej, sklep podaje datę 7 października 2011 roku jako datę premiery. Można jednak stwierdzić, że takie zabiegi sklepów internetowych znane są już z przeszłości i pogłoski te można potraktować z przymrużeniem oka.
pes-rev.com
Pro Evolution Soccer 2012 z licznymi usprawnieniami w gameplayu
Jak na razie o Pro Evolution Soccer 2012 nie wiemy nic konkretnego. Jon Murphy po raz kolejny wyćwierkał kilka ogólnych informacji na temat zmian, które zostaną wprowadzone w nowej odsłonie serii.
- Spędziłem więcej czasu z PES 2012. SI z pewnością uległa poprawie w ataku, obronie i podejmowaniu decyzji. Nie mogę ujawnić nic ponadto - napisał na swoim Twitterze Jon Murphy, szef PES Team w Konami.
Przypomnijmy, że Murphy po raz pierwszy wspomniał o PES 2012 pod koniec kwietnia, kiedy to wyćwierkał, że gameplay jest wspaniały, a SI fantastyczne.
Czy są to słowa rzucane na wiatr czy też znajdą one pokrycie w rzeczywistości? Jak sądzicie? Przydałyby się jakieś konkretny zamiast ogólników, bo wiadomo, że rokrocznie zarówno Konami, jak i EA pracuje nad usprawnieniem kluczowych elementów, czyli właśnie gameplaya i SI.
gram.pl
Nikt nie ma wątpliwości co do tego, że jak co roku pojedynek o króla wirtualnej piłki nożnej stoczą kolejne odsłony Fify i Pro Evo.
W przypadku tej drugiej do Sieci zaczynają powoli trafiać pierwsze informacje. Tyle, że jak zwykle są to tylko ogólniki.
Doniesieniami podzielił się na swoim Twitterze Jon Murphy, szef PES Team, który dostał już od "Seabassa" wersję grywalną Pro Evolution Soccer 2012. Jakie są jego spostrzeżenia?
"Właśnie dostałem nowy kod PES 2012 . Niesamowita, niesamowita gra. SI jest fantastyczne. Więcej wkrótce ..."
"Uwierzcie mi, SI jest świetne. Prawdziwy postęp na całym boisku.
"Spędziłem większą ilość czasu z kodem PES 2012. Sztuczna inteligencja uległa zdecydowanej poprawie zarówno w ataku, obronie, a także w kwestii szybkości podejmowania decyzji. Na razie nie mogę nic więcej powiedzieć."
"Seabass poinformuje Was o wszystkich szczegółach w nadchodzących tygodniach."
Tak oto Murphy ćwierkał ostatnio na Twitterze i jak widać tematem przewodnim jest cały czas sztuczna inteligencja zawodników. Pozostaje nam czekać na wspomniane przez Jona konkrety. Jeśli seria utrzyma tempo rozwoju z zeszłego roku, może być naprawdę nieźle.
ppe.com