no tylko ze tak wlasnie mialo byc
Cytuje z forum o Legii (była gadka o strojach Śląska):
"Ja widzę że Wy po strojach dedykowanych spodziewacie się Bóg wie czego.
Koszulki robione specjalnie dla jakiejś drużyny są zawsze oparte na modelu katalogowym! Na czym polega owa dedykacja? Głównie kolorami, ale także innymi detalami, takimi jak inne wykończenie pod szyją, znak wodny, wszywki itp.
Koszulki Realu z ostatniego sezonu:
Oparte na modelu Regista:
Róznice? Znak wodny, białe obszycia zamiast granatowych, wykończenie przy szyi.
Idźmy dalej, Liverpool:
Koszulki z nadchodzącego sezonu:
Oparte na modelu Campeon 11:
Różnice: kolory
Z resztą wszystkie najbardziej topowe teamy Adidasa na ten sezon przywdziewają właśnie ten model.
Z Nike jest dokładnie to samo, np. Barcelona w ostatnim sezonie grała w kitsach Brasil IV, tylko oczywiście w swoich barwach i bez tych pasków:
REJESTRACJA lub
LOGOWANIETak więc stroje Śląska są unikatowe (jeden z nowszych modeli - King) tak więc nie ma mowy o żadnej Bułgarii .
Wg. mnie dość fajnie akcentują barwy klubu (czego nie miały ich poprzednie koszulki).
Ogólnie Puma charakteryzuje się indywidualnym podejściem do swoich drużyn. Np. Lech co prawda w zeszłym sezonie domową niebieską miał katalogową, ale już biała wyjazdówka i pasiak to były pozycje tylko dla nich. W ogóle kibice z Wrocławia i Poznania mają o tyle fajnie że i meczówki nie są (z tego co dobrze pamiętam) strasznie drogie a po sezonie są jeszcze tańsze. Dodatkowo są repliki, które chociaż imitują szerty meczowe i nie ma walenia w chvja jak w przypadku Legii o czym już pisałem na tym forum.
Adidas tam gdzie jest sponsorem technicznym rzuca kitsy z katalogu i w ten sposób dopasowuje się do potrzeb poszczególnych klubów a jak nie ma np. spodenek w odpowiednim kolorze to bierze się z innego modelu (jak np u Wiślaków czy teraz u Lechistów). Jeżeli dorzucimy jeszcze wciskanie conajmniej 5-letniego modelu dla ubogich (Squadra II, wygooglujcie sobie) to widzimy jak nasz kraj traktuje potentat jakim jest niewątpliwie |||.
Lechia też dostała pozycję z katalogu, tylko że nowszą bo wspomnianą nieszczęsną Squadrę zamienili na Stricon.
Co do Nike, to ciężko mi cokolwiek powiedzieć bo wszystkie zespoły które grały w tym brandzie, biorą/brały stroje od pośrednika, nie zaś bezpośrednio od producenta. Oczywiście wszystko katalog .
Mam nadzieję że trochę uświadomiłem jak wyglądają sprawy Swoją drogą Daimler zrobił fajną robotę z tymi projektami. Bez kitu ktoś z klubu mógłby to podłapać."