kokonek jak coś sprawdzasz to sprawdzaj DOKŁADNIE
bo te strzały z L2 to totalna bzdura!
"A wiec co do strzałów na bramkę.
Jak podawało KONAMI została poprawiona fizyka zachowania piłki. To już nie to samo co w poprzednich pes'ach.
W Demie widać że np. jak bramkarz wykopuje piłkę to w pewnym momencie lotu leci jeszcze wyżej, tu najprawdopodobniej jest błąd. Tak samo jak wykonujemy np. wolny z naszej połowy boiska. Piłka zbyt szybko nabiera prędkości w niewłaściwym momencie. No chyba że to ma tak wyglądać co nie jest zadowalające.
Strzały na bramkę z różnych pozycji zależą od wielu czynników:
1. odległość od bramki i pozycja zawodnika na boisku względem bramki.
2. parametry zawodnika którym wykonywany jest strzał
3. ustawienie ciała zawodnika do strzału (np. plecami do bramki, w biegu, po nagłym zwodzie itd.)
4. odpowiednie naciskanie przycisków do strzału bądź w ogóle, ewentualnie z pomocą R2 - strzał kontrolowany (złe naciśniecie strzałek może spowodować kiksa bądź dobrze oddany strzał)
5. nowa fizyka zachowania piłki
6. odpowiednio dobrana siła strzału - tutaj zależy to od wyżej wymienionych czynników. Grając mecze, jeśli byłem ustawiony tyłem do bramki i dałem strzał prawie na maxa piłka leciała w światło bramki ale nie z gigantyczną prędkością. Tak samo jak wybiegałem sam na sam i dla zabawy z przed szesnastki strzelam na bramkę dałem moc na połowę i leciała w światło bramki. Bądź będąc na lewym czy tam prawym skrzydle poza szesnastką oddaję strzał, wciskam strzał prawie na maxa, nie będąc w pełnym biegu piłka leci w poprzeczkę. Oczywiście wszystko zależy od tego co pisałem wyżej (punkty 1,2,3,4,5)
Można jedynie mieć nie co wrażenie że KONAMI przesadziło z parametrem siły strzału oraz tym (nie dam sobie ręki uciąć) na jakim poziomie gramy.
Wiec tylko ćwiczyć i ćwiczyć aż się nauczycie. W końcu to jest symulacja piłki nożnej, ma jak najbardziej oddawać realia prawdziwego meczu. A nie co strzał to w światło bramki." by Rafael
)