Jestem w trakcie 5 sezonu i niestety muszę przyznać że ten tryb to po raz kolejny niewypał, jeden wielki skrypt, jest pewien progres w stosunku do poprzednich odsłon, ale po rozegraniu kilku sezonów każdy mecz wygląda tak samo. Gram jako napastnik w Interze, póki do niego nie przeszedłem ustrzelili w sezonie ponad 90 goli, pojawiłem się ja i skuteczność moich grajków spadła niemal do 0 i tak jest w zasadzie z każdą drużyną: wcześniej byłem w Chelsea i Juventusie ( grałem jako SS ), no i albo strzelę ja, albo nie strzeli nikt. W sumie wychodzi na to że około 90% goli w całym sezonie jest mojego autorstwa, sprawa zmienia się w momencie w którym opuszczam boisko, wtedy bramki padają jedna za drugą.
Sprawa kolejna: jest masa meczy, typu moja drużyna oddaje 20-30 strzałów i nie może zdobyć gola, posiadanie piłki na poziomie 60-70 %, a rywal 1 strzał 1 gol, 2 strzały 2 gole ( przeważnie z wolnych ). Ja rozumiem jakby zdarzyło się tak raz na jakiś czas, ale w co 3 meczu ?
Atrybuty i statystyki piłkarzy, jak widzę co momentami odprawia rywal z zawodnikami z ovrealem w granicach 60 gdy miesza i mąci moją obronę jak tylko chce ( przechodzi 3-4 piłkarzy i jeszcze jest w stanie oddać celny strzał ), a czego nie są w stanie zrobić moi grajkowie ze statami na poziomie 90 to istna rzeź ( taki Eto nie jest w stanie kiwnąć jednego obrońcy, a oddanie celnego strzału w jego przypadku to już w ogóle cud i święto lasu ).
Ehh niestety ale gra jako napastnik sprowadza się do tego że najpierw muszę odebrać piłkę rywalowi, później ją rozegrać i wykończyć akcję, jeszcze trochę brakuje a będę musiał stać na bramce
, a chyba nie o to chodzi w grze napastnikiem.
Kolejny aspekt to dysproporcja w liczbie fauli, miałem mnóstwo meczy gdy moi piłkarze faulowali rywala około 7-8x, a mnie w ogóle.
Do tego dochodzi cała masa innych bugów, które tylko utrudniają rozgrywkę i sprawiają że gra zamiast sprawiać przyjemność, co raz bardziej frustruje. Jeszcze z początku wszystko wydawało mi się ok, ale z każdym kolejnym meczem widziałem mnóstwo elementów które wypaczały rozgrywkę i sprawiały że gra traci na grywalności. Tryb ma spory potencjał, ale panowie z Konami nie są w stanie go wykorzystać.