Modyfikacje i Dodatki do Pro Evolution Soccer > Patche i OF

[Projekt] Vodafone Andalae Superleague

(1/3) > >>

Anjin Miura:
Yo,
Niedawno, dyskutując z PortoFanem, wpadliśmy na pewien pomysł. Mianowicie idzie o stworzenie do PESa 6 małego patcha (może w sumie i sam OF by wystarczył), który dodawałby nową, wziętą nieco z kosmosu, ale bardzo intrygującą ligą. Tak jak mówi tytuł tematu - Vodafone Andalae Superleague. ;) Może żeby nie zalewać potokiem słów, zorganizujemy to w formie mini-faq:

Q: Co to jest Andalae?
A: Andalae Island (Wyspa Andalae) to taki nasz mały świat, może inaczej - nasza wymyślona wyspa, leżąca gdzieś daleko na Oceanie Indyjskim. Gdzieś między Jawą i Australią, jeżeli umiecie geografię. ;) Fantazyjna historia polega na tym (chociaż nie jest ważna), że na wyspę ściągały pewne ilości emigrantów z różnych części świata i w ten sposób wykreował się pewien specyficzny kraj, chociaż co dla nas o wiele ważniejsze - bardzo specyficzna liga. ;)

Q: No dobra, to daj pan coś więcej o tej wyspie.
A: Wymyślona fabuła ma raczej wyjaśniać, a nie zabawiać. Otóż, teoretycznie w trakcie II Wojny Światowej wyspę wykorzystywały siły USA i Australii jako jedną z wielu baz morskich. Po wojnie został jedynie mały garnizon U.S Navy, który kontrolował bazę wojskową - Liberty Bay i jedyne miasto, Andalae City. W latach 50tych wyspa, poniekąd amerykańska dostała wolną rękę od USA i zaczęli na nią ściągać ludzie z całego świata. Niewielu, ale zawsze. I tak po trochu, po trochu, aż w XXI wieku wyszło małe, bogate coś. Takie tam fantazyjności, trzecioplanowe ;)

Q: No to kij z tym, a liga? Futbol? Jak to?
A: Mały timeline jest, wzorowany głównie na schemacie lig azjatyckich. To tak wyliczę na szybko:

--- Cytuj ---1977: Andalae Soccer League, pierwsza liga amatorska dla czterech zespołów (Liberty Bay Marines, Pyongyang 1976, Welling FC, Montrose Rangers). Przez kolejne lata liga była powiększana o kolejne, nowe teamy.
2001/2002: Do ligi dołącza wzorowany na Chinach Suzhou Steelers jako zespół numer osiemnaście. Liga tętni życiem. W 2002 przechodzi profesjonalizację - zawodnicy dostają prawdziwe kontrakty, zarabiają za grę, słowem - interes się kręci.
2003: Powstaje pierwsza, poważna federacja piłkarska na wyspie Andalae.
2005: Przyjęcie Andalae Soccer Federation do AFC. Liga zaczyna przechodzić pierwszy etap profesjonalizacji - czyli, operowanie coraz większą kasą i początkowe ściąganie piłkarskich emerytów za ogromne (jak na tamte realia) pieniądze.
2007: Nisko rozstawione kluby z wyspy przystępują do eliminacji AFC Champions League. Andalae City FC przechodzi eliminacje i dociera do fazy grupowej ACL. Tam zbiera ogromne wciry, ale wyspa staje się coraz bardziej znana.
2010: ASF przyjęta do FIFA.
2011: Vodafone sponsorem tytularnym ligi (takie tam :D)
2012: Start sezonu 2012 (system wiosna-jesień). Prawdopodobnie również start drugiej ligi.
--- Koniec cytatu ---

Q: Aha...a jak by ta wyspa miała wyglądać tak w ogóle?
A: Projekt wraz z zaznaczonymi miastami klubów jest. Mojego autorstwa, a ze mnie grafik żaden, więc i fajerwerków nie ma. Ale wiadomo o co chodzi.

REJESTRACJA lub LOGOWANIE

Q: No dobra...a te kluby jakie?
A: Generalnie to każdy jest wzorowany na jakimś regionie świata - będą tam grać gracze o takich nazwiskach. Poza tym każdy team będzie miał pewnie 3-4 prawdziwych piłkarzy, którzy na Andalae próbują się wybić, albo dorobić do emerytury :D Składy po 18-20 piłkarzy. Od razu dam proponowaną listę:

--- Cytuj ---1. Andale City FC (USA/Międzynarodowy)
2. Montrose Rangers (Szkocja, Irlandia Płn.)
3. Welling FC (Anglia)
4. Pyongyang 1976 (Korea)
5. Kariyushi United (Japonia)
6. Suzhou Steelers (Chiny)
7. C.D.F Santiago (Hiszpania)
8. Liberty Bay Marinos (USA)
9. A.S.S Aquilla (Włochy)
10. Maghreb El Ayun (Maroko/Algieria/Egipt)
11. Energie Insternburg (Niemcy)
12. Maccabi Asqualon (Izrael)
13. Dynamo Andale City (Europa Wschodnia)
14. C.F Internacional Magrao City (Brazylia)
15. FK Olimpija Mitrovica (Bałkany)
16. Olympique de Quevilly (Francja)
17. Osmanspor SK (Turcja)
18. Club Amerigo Vespucci de Nueva Cartagena (Argentyna)

--- Koniec cytatu ---

Q: Co z reprezentacją?
A: Ano właśnie ma być. Podmieni się jakąś Łotwę czy inne cholerstwo i będzie. I będzie super :D

Q: Jeszcze miałem zapytać...ten, no. Jak by to miało wyglądać od strony technicznej?
A: Najpierw trzeba by złapać jakiś dobrze zrobiony aktualny OF, żeby na nim pracować. Wiadomo, żeby inne ligi też były grywalne. A tak...pewnie się wystrzeli Eredivisie w kosmos - to jest 18 slotów - i ewentualnie Other B na kluby drugoligowe. Priorytet to jednak pierwsza osiemnastka.

Q: A jak będą tworzeni piłkarze?
A: Staty będziemy podbierać randomowo, pewnie kopiować od jakichś zawodników trzeciej kategorii. Paru talenciaków czy tytanów pewnie jednak będzie, no i nie zapominajmy o prawdziwych zawodnikach. Chociaż oni...to albo emeryci, albo jak wspominałem, trzecia kategoria. Chociaż może jakiś koks wpadnie? ;)

Q: Hmm, można jakoś pomóc? I czy projekt w ogóle wystartuje?
A: Cóż, bawię się z tym raczej dla samego funu, po prostu zapytałem raz PortoFana i TheKrzycha o zdanie i wyszło, że coś może z tego być. Na pewno będę się z tym bawił, bo stworzenie autorskiej ligi to moje marzenie od dawna. :D. Ten temat to póki co takie badanie opinii - czy ludzie by w to grali, czy by ich to interesowało...w klasyczną szóstkę chyba jeszcze wielu ludzi gra (patrząc po karierach), więc to chyba odpowiednia gra. Pewnie że chętnie bym się wziął za PESa 12, ale na moim kompie nie pójdzie za żadne skarby świata...zresztą, zrobić to najpierw na 6, a potem bawić się w konwersje do nowszych gier to chyba żaden kłopot ;)

A co do pomocy...im więcej tym lepiej. Ale ludzi ogarniętych. Więc nie że pierwszy lepszy napisze i już - będę się musiał nad tym zastanowić. W sumie razem z PFem, bo de facto działamy razem. Wracając do pracy, potrzeba by było głównie kreatywnych ludzi. Poza składami trzeba jeszcze wymyślić przecież klubom historię (dość krótką, wg. ogólnego kanonu), jakieś fakty, wszelakie dane. Co do strony graficznej, to póki co tylko PortoFan, bo ja z fotoszopem jestem na bakier. Graficy głównie do tworzenia wszelakiej maści logosów, może grafiki w grze, ale i kitsów. Poza tym, może coś zmieniło by się w układzie teamów, kto wie...generalnie ludzi pracowitych i ludzi z fantazją, niekoniecznie łączących oba walory. Wtedy można by realnie myśleć o stworzeniu czegoś większego...

...a jak nie, to sam się z tym pobawię. Bo mam chęć. No i PortoFana :D Póki co chcę koniecznie znać Wasze opinie i ew. ludzi chętnych do współpracy - odpisywać! Może coś z tego być :D

Okej, póki co na tyle. Może Porto będzie chciał się wypowiedzieć, no problemo. Ale ode mnie to tyle. To teraz oczekiwanie na opinie. Gralibyście w takie coś? Chcielibyście pomóc? To ważne. Więc czekam. ;)

Sincerely,
Miura

pawlodar_10:
Super, ciekawy pomysł.

Jaxok:
Super pomysł. Co do realizacji: na pewno mógłbym pomóc przy robieniu ofa (tutaj proponuje of z patcha 6.5). Historię klubów ewentualnie też mogę zrobić. Gdy trzeba by było kitsów, mogę coś tam spróbować. Ale ostrzegam, w grafice, choć coś tam czasami próbuję robić, jestem słaby. :) Jednak mogę coś spróbować, jakieś logo czy co, a kto wie, może się uda. :D Jednak gdyby zabrakło rąk do pracy na tym forum, można porbóbować na innych polskich forach o tematyce pesa. ;) Jednak gdy to nie wystarczy, zostanie nam jeszcze evo-web.

Anjin Miura:
Odpiszę z góry ;)

@Jaxok:
Co do OFa, to wolałbym zacząć na jakimś czystym, schludnym na sezon 11/12. Można takie znaleźć na evo-web, więc zagadać do autora to nie problem. Potrzeba 24 sloty (bo jednak zrobi się drugą ligę - kompletna ML), to jest główne wymaganie.

Jak już ktoś chce dołączyć, to słać mi GG, będziemy dyskutować. Co do pracy to będzie wyglądać tak, że pewnie każdy dostanie jakiś klub/kluby i będzie go opracowywał. Ja wstępnie (jako boss, hoho) biorę na celownik Andale City, potem Kariyushi United i Osmanspor. Trzeba stworzyć skład, zaproponować 3-4 prawdziwych grajków, wymyśleć przydomki, trenerów, historię, gwiazdy z przeszłości, stadion (tylko naprawdę małe, bo to tylko wyspa) i pewnie jeszcze wiele innych. Naczelnym szefem od logosów jest PortoFan i do niego kierować propozycje.

@pawlodar_10

Oczywiście że ciekawy, :D (boss_mode)

Póki co nasz skromny skład wygląda tak:
*Miura - MegaUltraBoss, głównie od backgroundu i gry - teamy: Andale City, Kariyushi, Osmanspor
*Portofan - LogoBoss, głównie od grafiki - teamy: Maghreb El Ayun.
*Daro - KitsBoss, głównie od kitsów. A teamy? Póki co nie wiemy, ale jakieś na bank. :D

No, jeżeli będzie się rozwijać to się przebuduje pierwszy post i tam będą informacje wszystkie. Na razie tyle. ;)

barthez:
Szykuje się coś bardzo ciekawego a zarazem dosyć nowatorskiego. Jednak to bardzo dużo roboty, pewnie się jeszcze ktoś zgłosi do pomocy, jednak nie sądzę, że będą to tłumy. Będzie ciężko takie coś rozhulać w małym gronie, jednak widzę tu ogromny zapał i wieżę, że to może się udać. Niestety ja do takiego czegoś nie mam głowy, nie mogę wam pomóc, jednak z całych sił was dopinguję i trzymam za was kciuki ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej