jeśli chcesz się bawić w robienie strojów, poczytaj troche tutoriali. po co masz się męczyć i kombinować sam jak wszystko zostało wymyślone wcześniej. nie musisz kupować od razu photoshopa żeby robić stroje. to zależy od tego co preferujesz. ja np dosyć długo pracuje na photoshopie więc siłą rzeczy bardziej ten program znam (ale jak bym się uparł to bym nawet w Auto-Cad'zie zrobił strój
). widziałem stroje robione w gimpie i powiem że nie ustępowały tym robionym w PS.
jeśli chcesz pokazać się szerszej widowni to radze uderzyć do działu aktualnego PESa. zacznij działać na template'ach PESa 12. zmiany są w zasadzie kosmetyczne ale jednak te z 12 wyglądają lepiej w PESie 11 niż na odwrót.
jeśli chcesz zacząć robić stroje z niższych polskich lig to radze się dobrze zastanowić. różnorodność strojów jest przytłaczająca. sam miałem taki pomysł. ale kiedy kilka razy gryzłem piach żeby strój dobrze wyglądał to mi przeszło. przykład. sporo klubów w Polsce ma stroje firmy Colo. są to jedne z najbardziej posr***ch designów jakie są obecnie w footballu. robiąc strój bramkarski Ruchu Radzionków siedziałem nad nim 2 czy 3 dni po kilka godzin. co prawda efekt zadowalający ale w przeliczeniu na to że w I lidze i dwóch II ligach jest łącznie 54 kluby i każdy z nich ma co najmniej 4 stroje (i będzie cię szlag trafiał jak będziesz szukał dobrych zdjęć) to masz roboty na pół roku.
nie pisze tego żeby cie zniechęcić. bardziej chodzi mi o to żebyś zobaczył na co się porywasz.
rada odnośnie numeru na koszulce. zapewne masz jakiegoś patch. jak nie masz to masz napewno kitserver. jeśli masz kitserver z GDB to dodaj do niego jakąś zadupiastą drużyne tylko po to żeby testować na niej ustawiania mumerów. ściągnij GDB manager i tam w łatwy sposób możesz wszystko poustawiać, łącznie z pozycjonowaniem jak i wielkością numerów