Gra: Pes 12
Dodatek: Pesedit 3.5
Czas gry: 30 min
Poziom trudności: Top player
Data założenia: 3 czerwca 1892
Liga: Barclays Premier League
Stadion: Anfield
Prezes: Tom Werner
'' When you walk through a storm
Hold your head up high
And don't be afraid of the dark
At the end of the storm
Is a golden sky
And the sweet silver song of a lark ''
'Forteca Anfield' ma reputację jednego z najtrudniejszych obiektów dla zespołów przyjezdnych. Bill Shankly zdecydował się na zawieszenie tabliczki 'This Is Anfield' na ścianie w korytarzu prowadzącym na płytę boiska. Wielu Czerwonych podnosi rękę do góry i dotyka jej, uważając ją za jedną z magicznych sił Liverpool Football Club, które przyciągają do najbardziej utytułowanej angielskiej drużyny miliony fanów z całego świata.
Rodgers trenerem The Reds
Stało się. Brendan Rodgers został nowym managerem The Reds. 39 letni szkoleniowiec prowadził w dwóch poprzednich sezonach Swansea City i zbierał bardzo dobre recenzje ( m.in. wprowadził walijski klub do premier league ). Za rozwiązanie umowy z dotychczasowym pracodawcom Liverpool zapłacił ok. 4-5 mln funtów. Pochodzący z Irlandii Północnej szkoleniowiec podpisał trzy letni kontrakt. W minionym sezonie Liverpool zajął ósme miejsce w tabeli ze stratą 37 punktów do Mistrza kraju Manchesteru City.
'' To ogromne wyzwanie i wielka odpowiedzialność poprowadzić The Reds w nowym sezonie. Jestem bardzo dumny z objęcia tego stanowiska. To wspaniały klub z ogromną tradycją. Zespół będzie potrzebował trochę świeżości, aby móc po raz kolejny liczyć się w stawce najlepszych. Możemy nie być przygotowani od razu do walki o tytuł, jednak proces zaczyna się teraz. Myślę, że Liverpool jest prawdziwym sercem futbolowej kultury. Nie mogę doczekać się już rozpoczęcia pracy z zespołem '' - zakończył Rodgers.
Fabio: Chcę odnieść sukces
Nowy zawodnik Liverpoolu Fabio Borini przyznaje, że ma w Anglii coś do udowodnienia. Włoch jest też przekonany, że pod skrzydłami Brendana Rodgersa uda mu się wspiąć na wyższy poziom.
Borini przybył na Anfield z AS Romy, jednak angielski futbol nie jest mu obcy. Przed laty Fabio reprezentował barwy londyńskiej Chelsea. Borini rozegrał tylko osiem meczów w pierwszym zespole the Blues, po czym przeniósł się do Parmy, a następnie do Romy. 21-latek cieszył się udanym sezonem na włoskiej ziemi, jednak gdy zaoferowano mu transfer na Anfield, nie zastanawiał się długo.
'' Premier League to najlepsza liga na świecie - mówi Fabio. Zawsze chciałem grać w Anglii. Po opuszczeniu Chelsea wiedziałem, że jeszcze tu wrócę. Kiedy Roma mnie kupiła, początkowo chciałem tam zostać. Nie spodziewałem się oferty z Liverpoolu. Jednak kiedy ta nadeszła, szybko podjąłem decyzję. Już po pięciu sekundach wiedziałem, że chcę wrócić do Anglii. Każdego dnia musisz udowadniać, że zasługujesz na grę. Kiedyś będę jednym z najważniejszych punktów drużyny. Kto wie, może nastąpi to szybciej, niż się spodziewam? Nie zamierzam co sezon zmieniać barw. Chcę grać dla Liverpoolu przez wiele lat. ''
Gerrard przed nowym sezonem
'' Liczba trenerów, którzy nas opuścili wyraźnie wskazuje na to, iż w ostatnich latach klubie nie działo się najlepiej - mówi Gerrard. Rywalizacja w pucharach w zeszłym sezonie była świetnym przeżyciem, jednak nie da się ukryć, że dla menedżera Liverpoolu najważniejsze powinny być zmagania w lidze oraz w Europie. Teraz kluczowe jest, by obdarzyć menedżera zaufaniem i dać mu czas na wdrożenie nowych pomysłów. Nie można oczekiwać, by stało się to z dnia na dzień, dlatego powtarzam, że najważniejsza jest cierpliwość i wiara w Rodgersa. Ja osobiście bardzo w niego wierzę. ''
Boateng ? Lewandowski ?
Na celowniku The Reds znaleźli się 24 letni pomocnik AC Milan - Kevin Prince Boateng i o rok młodszy napastnik zespołu mistrza Niemiec – Robert Lewandowski. Zdaniem Rodgers'a oby dwaj panowie mają grać w pierwszej jedenastce i być postrachem angielskiej ligi. Lewandowski miałby zastąpić reprezentanta Anglii Andy'ego Carrolla, ktróry najprawdopodobniej zostanie wypożyczony do West Hamu.
'' Niektórzy ludzie uważają, że piłka nożna jest sprawą życia lub śmierci. Jestem bardzo rozczarowany takim podejściem. Mogę zapewnić, iż jest o wiele, wiele ważniejsza. - Bill Shankly