ProActive AI... Rzeczywiście poprawili (przekleństwo) inteligencję graczy, zwłaszcza bramkarzy. Podobnie jak w dwóch poprzednich PES-ach na poziomie od Professional w górę NIE DA się grać, bo człowieka cholera strzela. Nieważne czy grasz FC St. Pauli czy AC Milanem. Nieważne czy gracze mają overalle po 60 czy 90 bo i tak grają jak debile. Chciałem sobie zacząć karierę od zera w 2 Bundeslidze (FC St. Pauli) ale z tymi (przekleństwo) grać się nie da. Nie polecam, chyba że jeszcze nie nabawiliście się nerwicy.
Na Professionalu dostajesz od komputera w tyłek po 0:3-1:3 (jak ci jakimś cudem piłka wpadnie do bramki), a na Regularze to ty wygrywasz po 3:0-3:1. Na tym za trudno i się wkurzasz na "inteligencję" partnerów, na tamtym zaś gra się za łatwo ale też czasem się wkurzasz, bo komputer nie gra i czasem przez "inteligentów" z twojej drużyny. Sorry, ale mam ochotę wysłać tą grę z powrotem do KONAMI i poprosić o zwrot 150 ciężko zarobionych złotych, albo rozpieprzyć tą płytę o ścianę.
Jedyny dobrymi pomysłami w tym trybie są : możliwość rozpoczęcia kariery w 2 Lidze (w końcu, tylko szkoda że tylko w Copa Libertadores) i kupowanie treningów za zarabiane GP (pierwsze 100 GP wydałem na poprawę celności strzału 68--->70), czy odblokowywanie nowych butów.