Dział Ogólny > PES 2013

Statystyki - pesstatsdatabase.com

<< < (9/12) > >>

MaddiMNagic:
Edytorem od Wilda można przerobić  ;)

E: Jest Qpes patch do Pes 13. Tylko bez żadnej dodatkowej ligi.

shoxik:
REJESTRACJA lub LOGOWANIETak, najlepiej oceniać na podstawie Overalla, który jeden Bóg wie jak jest obliczany... Chodzi o umiejętności poszczególne, nie o overall.

--- Koniec cytatu ---

No ocenianie piłkarzy na podstawie overalla, nie ma kompletnie sensu, ponieważ liczą się poszczególne umiejętności. Ponadto w PES'ie 2013 zauważyłem coś takiego, że overall w przypadku napastników jest bardzo zaniżony. Przykład:
Robert Lewandowski: overall 78, natomiast:
Attack: 86
Header: 81
Shot Accuracy: 84
Technique: 81
Response: 84
Speed: 82
Balance: 83

Wydają się to takie główne umiejętności dla napadziora. jak widać każda z nich jest wyższa od 78 ;]. Ale jest tak w przypadku wszystkich napastników oczywiście. Napisałeś Bóg jeden wie.. Nie. Są algorytmy, które to liczą. W zależności od pozycji na której zawodnik gra. Niektóre mają większy wpływ na overall, inny mniejszy, a jeszcze inne w ogóle nie mają wpływu. Jeśli chce się znać dokładny wpływ poszczególnych statsów na overall, można się pobawić PES Editorem i policzyć wszystko. Dodam, że jestem dobry z matmy, statystyki, ponieważ moje studia opierają się na takich zagadnieniach ;)

Letischoo - sry, ale wydaje mi się, że wpis kompletnie zbędny. Overall nie jest dobrym współczynnikiem mierzącym zdolności zawodników, chyba że dla laików i gimbusów. Ja zawsze patrzę na każdą statystykę piłkarza przy ustalaniu składu. Mogę dać piłkarza który ma overall 78, a nie 83 na tej samej pozycji, ponieważ uważam np. że będzie lepszy na dany mecz. Oczywiste, że nie odkryłem Ameryki pisząc to, ale Overall jest zakłamany. Zaobserwowałem też, że boczni pomocnicy mają nieco zawyżone overalle co do poszczególnych statystyk, no ale tak można by pisać w nieskończoność swoje odczucia..

Ciekawi mnie natomiast fakt, jak zachowują się statystyki piłkarzy, gdy np. jest w formie, a gdy w niej nie jest. Rosną one procentowo? Załóżmy że statsy odnoszą się do zielonej, poziomej strzałki. Gdy jest strzałka czerwona do góry, to z pewnością coś się dodaje do każdej umiejętności. Ciekaw jestem czy procentowo rośnie, czy dodaje się kilka punktów np? wie ktoś może jak to działa?

MichW:
REJESTRACJA lub LOGOWANIENo ocenianie piłkarzy na podstawie overalla, nie ma kompletnie sensu, ponieważ liczą się poszczególne umiejętności. Ponadto w PES'ie 2013 zauważyłem coś takiego, że overall w przypadku napastników jest bardzo zaniżony. Przykład:
Robert Lewandowski: overall 78, natomiast:
Attack: 86
Header: 81
Shot Accuracy: 84
Technique: 81
Response: 84
Speed: 82
Balance: 83

Wydają się to takie główne umiejętności dla napadziora. jak widać każda z nich jest wyższa od 78 ;]. Ale jest tak w przypadku wszystkich napastników oczywiście. Napisałeś Bóg jeden wie.. Nie. Są algorytmy, które to liczą. W zależności od pozycji na której zawodnik gra. Niektóre mają większy wpływ na overall, inny mniejszy, a jeszcze inne w ogóle nie mają wpływu. Jeśli chce się znać dokładny wpływ poszczególnych statsów na overall, można się pobawić PES Editorem i policzyć wszystko. Dodam, że jestem dobry z matmy, statystyki, ponieważ moje studia opierają się na takich zagadnieniach ;)

Letischoo - sry, ale wydaje mi się, że wpis kompletnie zbędny. Overall nie jest dobrym współczynnikiem mierzącym zdolności zawodników, chyba że dla laików i gimbusów. Ja zawsze patrzę na każdą statystykę piłkarza przy ustalaniu składu. Mogę dać piłkarza który ma overall 78, a nie 83 na tej samej pozycji, ponieważ uważam np. że będzie lepszy na dany mecz. Oczywiste, że nie odkryłem Ameryki pisząc to, ale Overall jest zakłamany. Zaobserwowałem też, że boczni pomocnicy mają nieco zawyżone overalle co do poszczególnych statystyk, no ale tak można by pisać w nieskończoność swoje odczucia..

Ciekawi mnie natomiast fakt, jak zachowują się statystyki piłkarzy, gdy np. jest w formie, a gdy w niej nie jest. Rosną one procentowo? Załóżmy że statsy odnoszą się do zielonej, poziomej strzałki. Gdy jest strzałka czerwona do góry, to z pewnością coś się dodaje do każdej umiejętności. Ciekaw jestem czy procentowo rośnie, czy dodaje się kilka punktów np? wie ktoś może jak to działa?

--- Koniec cytatu ---
Racja. Wydaje mi się jakby PES liczył overalle po prostu zwykłą średnią matematyczną. Logiczne, że u napastników liczą się: atak, szybkość, technika strzału, u pomocników, obrońców i bramkarzy co innego. Wydaje się to proste. W końcu 5 minut i mogę napisać banalny program komputerowy zliczający odpowiednie umiejętności, a oni są w końcu pracownikami...
Co do strzałek...sam jestem ciekaw. Na pewno trochę to zmienia. Np. z moich ostatnich odczuć...Wrzuciłem do składu Jovanovicia z czerwoną strzałką za Pareikę. Obronił kilka 100% sytuacji, gdzie Pareiko w poprzednim meczu wpuśił gole właśnie z takich akcji. Jak ktoś zna angielski to mógłby napisać do Konami. Może by się podzielili tą wiedzą

shoxik:
REJESTRACJA lub LOGOWANIEWydaje mi się jakby PES liczył overalle po prostu zwykłą średnią matematyczną.

--- Koniec cytatu ---

Na pewno nie jest to zwykła średnia arytmetyczna. Z pewnością jest warzona - każda umiejętność ma odpowiednią wagę w zależności od pozycji. Na każdą pozycję jest odpowiedni algorytm, skalowanie. No bo czemu niby Lewy ma tylko 78 ;] ?
skoro z umiejętności wynika zupełnie co innego. Można to sprawdzić, może jak znajdę więcej czasu to pobawię się z tym ;P.
Np. na overall bocznych obrońców najbardziej wpływa wytrzymałość, szybkość, też celność długich podań.
Na pomocników środkowych, celność i szybkość podań. No ale mniejsza o to.. Choć jak mam być szczery chciałbym zobaczyć jak wyglądają wzory matematyczne, które to liczą.
Co do strzałek - formy, zgodzę się. Nawet słabi piłkarzy w najwyższej formie są naprawdę wartościowi, już nie wspominając o tych najmocniejszych.. Jak dla mnie czasami do przesady ;)

W sumie PES Editor ma chyba wbudowane te wzory - algorytmy, tak teraz patrzę. hmm...

MaddiMNagic:
Musi mieć, bo niby jak by liczył jaki ovr. mają piłkarze?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej