KOCJAN ZAPREZENTOWANY MEDIOM!
Dariusz Smagorowicz na dzisiejszej konferencji prasowej, zaprezentował nowego szkoleniowca Niebieskich - czyli Jana Kocjana. Słowak o dziwo był dzisiaj bardzo rozmowny i z nieukrywaną chęcią odpowiadał na pytania dziennikarzy.
Michał Pol, Przegląd Sportowy: Panie Janie, to jak mniemam będzie pana pierwsze wyzwanie podjęte w Polsce. Jak się pan z tym czuje?
JK: To będzie dla mnie zupełnie nowe wyzwanie. Od dawna czekałem na tą chwilę. Zrobię wszystko, aby zadowolić wszystkich w klubie i naszych fanów
Piotr Laboga, NC+:: Panie trenerze, mówi Pan, że zrobi wszystko, by nie zawieźć nikogo. Drużyna trenera Zielińskiego, była bardzo nieskuteczna, ma pan jakieś pomysły, ażeby jakoś ożywić i poukładać grę Niebieskich?
JK: Jeśli będzie trzeba, to odwrócę drużynę do góry nogami. Śląskie drużyny znane były z charakteru, zadziorności, woli walki i niezwykłej kondycji fizycznej. Mam teraz okres przygotowawczy, fakt trwa on krótko, bo zaledwie 5 tygodni, ale nie ma rzeczy niemożliwych. Te drużynie trzeba ataku. Trzeba ją ustawić tak, ażeby od początku do końca mogła grać swoje nie patrząc na rywala.
Wojciech Jagoda: Rozumiem więc, że preferuje pan grę bardzo ofensywną, skoro tak, to co z obrońcami?
JK: Panie redaktorze, kto nie ryzykuje, nie żyje. Preferuję futbol oparty na ofensywie, bo lubię, jak moja drużyna gra to co ja chcę, a nie to, na co pozwalają nam rywale. Fakt obrona monolitem nie jest, ale od tego mam okres przygotowawczy by poszukać rozwiązań, które przyniosą mnie i piłkarzom wyczekiwane skutki.
Mateusz Borek, Polsat Sport: Rozumiem, że celuje pan w Mistrzostwo Polski
JK: Jak na razie celuję w pierwszą piątkę. Mam kontrakt podpisany na trzy sezony, więc jak na razie nie mam zamiaru obiecywać gruszek na wierzbie. Jeżeli uda mi się z pierwszą piątką, to w sezonie następnym celem będzie pierwsza trójka, a w trzecim roku mojej pracy powalczę o mistrzostwo.