Konferencja prasowa z udziałem trenera Gerardo Martino
Gerardo Martino na temat:
Pracy w Barcelonie
- Praca w tak wspaniałym klubie, była moim wielkim marzeniem. Teraz się to spełnia. Zostałem mile przyjęty i zamierzam za zaufanie odwdzięczyć się jak najlepiej. Byłem lekko przejęty ,gdy prezes do mnie zadzwonił z propozycją pracy, ale wszystko dobrze się skończyło.
Atmosfery w drużynie
- Szczerze przyznam, pracuję tu ledwie kilka dni, ale tak dobrze zgranej paczki jeszcze nie widziałem nigdzie. Chłopacy są mili dla każdego, nie mam mowy o żadnym wywyższaniu się. Każdy jest dla każdego taki sam.
Kibiców
- Wprawdzie nie widziałem ich jeszcze w akcji na stadionie, ale po tym jak zachowują się po za nim jestem pozytywnie nakręconych w stosunku do nich. Liczę na ich wsparcie, w momentach dobrych jak i złych.
Taktyki
- Sądzę, że mecze w okresie przygotowawczym pomogą mi w dobraniu jak najlepszej taktyki. Ciężko jest mi ocenić ją w danej chwili.
Duetu Neymar-Messi
- Mieć dwóch tak znakomitych piłkarzy w drużynie to marzenie każdego trenera. Ale pamiętajmy, że na boisku gra 11 zawodników. Sądzę, że znajdę dla nich odpowiednie miejsce na boisku, tak aby był z nich jak największy pożytek.
Transferów
- Będzie to dopiero pierwszy rok tutaj, dlatego nie zamierzam przeprowadzać żadnych transferów. Zawodnicy, których mam w drużynie zapewne świetnie sobie poradzą.
Okresu przygotowawczego
- Rozegramy kilka meczy, w których będę musiał jak najlepiej przygotować zespół do nadchodzącego sezonu. Rywale, z którymi przyjdzie nam się mierzyć są dobrani tak, abym mógł sprawdzić każdego. Raz zagra optymalny skład, drugi raz rezerwy, a jeszcze inny pół na pół. Wszystko jednak dopiero przed nami.
Kadra
Oto pełna kadra na nadchodzący sezon:
Spoiler for Hiden:
Bramkarze:
Valdes
Olazabal
Obrońcy:
Pique
Mascherano
Alves
Alba
Bartra