Rozegrałem już sporo meczów w nowego PESa i o to moje wrażenia:
1. Nareszcie brak input lagów z poprzedniej edycji co jest chyba największą innowacją....
2. Bramkarzom nie chce się bronić, bo hokejowe wyniki to norma, a strzał przy słupku to murowany gol.
3. Sędziowie...noszk*rwagomać....AI kosi jak rokosat a rzadko kiedy sędzia coś odgwiżdże,ale najwidoczniej arbiter nie lubi gracza bo często wślizg wyglądajacy na czysty (tzn napierw piłka potem giry) odgwizduje i ładuje żółcią. Jednak trzeba powiedzieć szczerze że teraz nie sypia się kartki jak chociażby rok temu za faule ale nader często sędzia stosuje przywilej korzyści.
4. Ewidentnie gra poszła w stronę efekciarstwa, bo koronkowe i widowiskowe akcje(podkręcono tempo gry) oraz strzały zdarzaja sie teraz o wiele za często
5. Graficznie jest lepiej niż rok temu,jednak widać że cięto na oślep... na niektórych ujęciach czy powtórkach trawa 3D jest,a na niektórych jest tylko płaska rozmazana tekstura.Prawde powiedziawszy stary silnik z PESa 2013 wygląda i tak owiele ładniej niz ten cały Fox Engine....jedyne co usprawiedliwia użycie tego silnika to system kolizji i fizyka.....jednak nie wierze że takich efektów nie dało by się uzyskać na poprzednim silniku.
Podsumowanie: Mimo tych wszystkich niedoróbek gra się w nowego PESa całkiem przyjemnie,jednak widać że Konami zamaist dac nam normalną wersje gry z PS4 zrobiło niezbyt udolną hybrydę,byleby tylko wydać grę szybciej niż FIFĘ 16. Serio te kilka animacji wiecej i dodanie trawy 3d w brakujących przerywnikach czy tych ciut lepszych modeli kibiców i zmiana palety barw podniosłoby wymagania gry? Oj bardzo w to wątpie....Przecież na tych ujęciach co pojawiają się trójwymiarowe "ździbła
" gra chodzi tak samo płynnie jak na ujęciach bez niej,animacje też przecież nie podnoszą wymagań gry(są to gotowce),ew gra by ważyła te kilkaset MB więcej....No Kur*a...nie róbcie z ludzi debili że to po to aby trafić do jak największej liczby graczy pecetowych.
Niestety mylne jest stwierdzenie że,taka akcja powiększy grono PeCetowych klientów, bo jak gracze maja kupować co roku niedokończony,wykastrowany produkt na platformę,która jest o wiele bardziej wydajna niż te całe konsole "nowej" generacji. Sorry Konami ale albo olejcie PC całkiem albo zróbcie to tak jak powinno czyli wersja na XBO,PS4 i PC ma być jednakowa a nie wydajecie nam nieudolnie pociętą hybrydę. EA poszło po rozum do głowy i już takich wałków nie robi.....Chyba że takie akcje to wynik lenistwa(nawet data nowego update dopiero za miesiąc wydaje isę potwierdzać tą teze): " bo skoro PCtowcy mają Patchmakerów to sobie naprawią grę sami"....
Ech rozpisałem się,ale musiałem dać upust swoim przemyśleniom odnośnie polityki Konami,która jest już tylko perfidnym skokiem na kazdego dolara/euro/jena/złotówke wmawiajac nam ze tak nie jest.