Witam wszystkich serdecznie.
Co roku kupowałem fifę i w sumie obecnie powiedziałem sobie, że już nie kupuję tej gry z wielu powodów. Wczoraj jednak zdecydowałem się pojechać po nią z sentymentu. Bo nie ukrywam, że lubię jednak pograć parę sezonów. I tak się natknąłem na PES'a, o którym kompletnie zapomniałem. Którego z resztą zawsze olewałem. I z racji tego wróciłem do domu, pobrałem demo na konsoli i trochę pograłem. Serio, robi wrażenie. Poza tym, że aktualizacja składów jest zaplanowana na koniec października (overalle są raczej aktualne jeżeli dobrze rozumiem), bramkarze wpuszczają dużo goli (co w światło bramki to wpada praktycznie) i brak im licencji na niektóre ligi (ubolewam nad angielską) to jednak realne odwzorowanie jest świetne. Już nie mówię o tym, że twarze w porównaniu z fifą są jak ze zdjęcia. Ale sama rozgrywka, ruchy i animacje piłkarzy czy podania są świetne. Wydają się o wiele bardziej trudniejsze do opanowania co wywołuje pozytywne emocje. Jako zagorzały fan fify, po styczności z PES'em mam bardzo przyjemne nastawienie co do tej gry. Interesuje mnie głównie single player, tutaj zwany Master League. Nie kupowałem nigdy fify dla trybu online (chociaż fajnie jest pograć sobie z kimś w sieci i czasem to robię) a już na pewno nie dla samego FUT'a, który obecnie jest czymś jak multi w BF'ie czy COD'zie. To mnie w ogóle nie interesuje, bo i tak wiem, że tutaj fifa wygrywa. Jeszcze wracając do singla. To grałem z kuzynem w fifę 16 i powiem szczerze, że nowości trochę jest. Ale ja jakoś nie odczułem nic nowego i fajnego w samej rozgrywce. Czułem się jakbym grał w 15. Mimo, że czytałem o tylu zachwytach nad nową odsłoną tej gry.
Więc podstawowe moje pytania.
1. Czy warto kupić? - Najlepiej jakieś krótkie uzasadnienie, które mnie przekona.
2. Czy overalle są zaktualizowane? - Na te składy już poczekam, nie zawsze jest tak dobrze. Ale pytanie jest odnośnie aktualnych overalli w porównaniu z poprzednią wersją.
3. Myślicie, że wyjdzie jakiś patch poprawiający grę bramkarzy? - Nigdy wcześniej nie grałem w PES'a i trochę za łatwo z tym zdobywaniem bramek.
4. Czy na konsoli ps3 da radę zaktualizować herby, stroje i nazwy klubów? - Nawet ręcznie, ale ważne żeby się dało. Czytałem coś o tym, że na ps4 można. Ale niestety nie znalazłem informacji czy na poprzedniej wersji też da radę.
5. Czy tryb gry, Master League jest ciekawy i urozmaicony? - Chodzi mi o to czy jest fajnie rozbudowany. Jak wygląda rozwój piłkarzy? Zawsze ceniłem sobie dobrze rozwinięty system szkolenia młodzieży.