01. października 2015
Kolejny miesiąc za nami, więc czas na podsumowanie wszystkich wydarzeń, które miały w nim miejsce. We wrześniu Barcelona rozegrała 6 meczów, przy tym wygrywając każdy z nich. Cały miesiąc rozpoczął się od historycznego zwycięstwa z Atletico, a skończył ciężką walką z Leverkusenem. Przez te 30 dni, Barcelona zdobyła 25 bramek, tracąc przy tym tylko 7. Najlepszymi strzelcami Barcelony w tym miesiącu byli Suarez oraz Messi, którzy obaj zdobyli po 8 bramek. To jednak Urugwajczyk został uznany najlepszym piłkarzem miesiąca. Zaraz za nimi był Neymar, który zdobył ich 6, pozostałe bramki zdobyli Iniesta, Roberto oraz Mathieu, którzy trafiali we wrześniu jeden raz. Klasyfikacja strzelców w lidze została na ten moment zdomionowana przez tridente Barcelony. Na szczycie znajduje się Leo Messi (9), tuż za nim Neymar (7), a podium zamyka Luis Suarez (6), który dzieli się trzecim miejscem tylko z Piattim z Valencii. Zaraz za nimi znajdują się Castro (5), Viera (4) oraz ośmiu innych piłkarzy (3). Najlepszym asystentem jest również piłkarz Barcelony, Luis Suarez. Urugwajczyk w tym sezonie asystował 5 razy kolegom, wyprzedzając tym samym 6 innych piłkarzy o dwie asysty. Do nich należą między innymi Roberto oraz Rakitic. Największą niespodzianką wydaje się być Samper, który co prawda wystąpił tylko w dwóch meczach, w których jednak pokazał na co go stać, dając dwie asysty kolegom. Również w lidze mistrzów na szczycie króla strzelców znajduje się napastnik Barcelony, Suarez, który w europejskich pucharach strzelał już cztery razy. Teraz natomiast przyszedł czas na podsumowanie wszystkich meczów we wrześniu.
3. kolejka Liga BBVA, 12 września 2015
Atletico Madrid 0 : 4 FC Barcelona
39' Iniesta, 45', 66' 86' Neymar
Zawodnik meczu: Neymar Cały miesiąc rozpoczął się od przerwy na reprezentacje, jednak tuż po niej Barcelona wróciła do walki o punkty w lidze. Na początku zaczynając meczem z Atletico, który zakończył się historycznym 4:0 dla Blaugrany, na dodatek na wyjeździe. Na listę strzelców z jedną bramką wpisał się Andres Iniesta oraz z trzema bramkami Neymar. To był naprawdę niesamowity start w miesiąc, który zapowiadał dominacje Barcelony na krajowym podwórku. Nie codziennie widzimy taką dominację jednego z zespołów, w meczu pomiędzy faworytami do tytułu.
1. kolejka Liga Mistrzów, 15 września 2015
FC Barcelona 4 : 1 Shakhtar Donetsk
45+', 72', 87' Suarez, 54' Mathieu 70' Gladkyi
Zawodnik meczu: Suarez Po trzech miesiącach przerwy wreszczie drużyny europejskich lig wróciły na boiska, aby zacząć walkę o najbardziej prestiżowe trofeum do wygrania w Europie, nie licząc oczywiście Mistrzostw Świata oraz EURO. Barcelona jest obrońcom tytułu, przez co to oni byli od początku stawiani w roli faworyta w tym spotkaniu. W meczu z Shakhtarem udowodnili, że są wstanie jako pierwsi obronić tytuł, jeśli tylko jest to możliwe. Nie warto zapomnieć jednak, że to dopiero początek sezonu i wszystko może się wydarzyć. Bramki strzelali w tym meczu Suarez, Mathieu oraz Gladkyi.
4. kolejka Liga BBVA, 19 września 2015
FC Barcelona 3 : 1 UD Levante
31' Suarez, 62', 90' Messi 76' Camarasa
Zawodnik meczu: Messi Mecz z Levante zapowiadał się naprawdę ciężko, ponieważ Levante spisywało się w tym sezonie niespodziewanie dobrze, przed tym meczem zajmowali trzecie miejsce. A kibice gości liczyli na pewno na coś więcej niż strate punktów. Niespodzianki jednak nie było, a cały mecz wygrała Barcelona wynikiem 3:1. Dla gospodarzy do bramki trafiali dwa razy Messi oraz jeden raz Suarez. Wydarzenia na boisku przyćmiła jednak kontuzja Vermaelena, który w rundzie jesiennej już nie wystąpi.
5. kolejka Liga BBVA, 23 września 2015
Celta Vigo 1 : 5 FC Barcelona
10' Guidetti 36', 90+' Suarez, 54', 68' Messi, 81' Roberto
Zawodnik meczu: Suarez Po świetnym meczu na stadionie Balaidos Barcelona pokonała Celte Vigo 5:1 Dla gospodarzy do bramki trafił Guidetti, natomiast gościom zwycięstwo zapewnili Suarez, Messi, Sergi Roberto. Urugwajczyk oraz Argentyńczyk strzelali dwukrotnie. Blaugrana podwyższyła swoją dobrą pasję w lidze, wygrywając 5 meczów z rzędu w tym sezonie. Wszystko w tym meczu szło po myśli Barcelony, po za początkiem, w którym goście stracili bramkę za sprawą błędu Mathieu oraz wykończenia Guidettiego.
6. kolejka Liga BBVA, 26 września 2015
FC Barcelona 5 : 1 Las Palmas
9', 79' Messi, 13' Suarez, 55', 83' Neymar 65' Viera
Zawodnik meczu: Pique Już od początku w kalendarzu Luis Enrique wpisane było zwycięstwo w tym meczu. Inny wynik niż wygrana gospodarzy była by niespodzianką, a piłkarze Blaugrany od początku chcieli pokazać, że niespodzianki nie są mile widziane. Po pierwszych 13 minutach na tablicy widniał wynik 2:0, a Barcelona dobiła ich już całkowicie w drugiej połowie. Jedyne co im się udało, to bramka kontaktowa zdobyta przez Jonathana Viere, który w tym sezonie spisuje się naprawdę nieźle. Ostatecznie mecz zakończył się 5:1 po dwóch bramkach Messiego oraz Neymara, jednej Suareza oraz jednej wspomnianego już Viery.
2. kolejka Liga Mistrzów, 29 września 2015
Bayer Leverkusen 3 : 4 FC Barcelona
20' Kiessling, 28' Bender, 90' Bellarabi 7' Neymar, 15', 60' Messi, 25' Suarez
Zawodnik meczu: Neymar To był bez dwóch zdań najsłabszy mecz Barcelony w tym sezonie. Gospodarze dominowali cały mecz, grali świetny futbol, cały czas zbliżali się do bramki Ter Stegena, byli nawet skuteczni. Jednak to wszystko nie wystarczyło by zatrzymać tridente Barcelony, którzy potrzebowali prawie trzy razy mniej strzałów od przeciwnika, aby wygrać ten mecz. Mimo dobrego początku, zwycięstwo nie należało się piłkarzom Barcelony, którzy naprawdę grali w tym meczu słabo, nie licząc oczywiście tridente, które nie zawodzi. W Leverkusenie na pewno zostaje niesmak po tym meczu, jednak mają do tego pełne prawo.
Zawodnik miesiąca : Luis Suarez
Najlepszy strzelec : Lionel Messi/Luis Suarez ( 8 )
Najlepszy asystent : Suarez ( 5 )
Rozegrane mecze: 6
W/R/P: 6/0/0
Stzelone bramki : 25
Stracone bramki : 7
Liga BBVASpoiler for Hiden:
Tabela:
Statystyki ligowe:Król strzelców1. Messi (9)
2. Neymar (7)
3. Suarez, Piatti (6)
5. Castro (5)
6. Viera (4)
...
Najlepszy asystent1. Suarez (5)
2. Ronaldo, Rakitic, Bale, Bakambu, Sergi Roberto, Morales (3)
...
Czyste konto1. Rulli (3)
2. Fernandez, Bravo, Asenjo, Guaita, Marino (2)
...
Champions LeaguePaździernik 2015
Spoiler for Hiden:
Powód dlaczego nie pojawiły się osobne posty na ostatnie dwa mecze są proste. Nie miałem ochoty na nie
Po prostu miałem już rozegrane te mecze i gdy miałem się brać za pisanie, przesuwałem to zawsze na kolejny dzień. Dzisiaj postanowiłem, że nie mam po prostu ochoty na bycie do tyłu, bo chcę dalej grać, ale nie chciało mi się pisać tych meczów. Tak więc takie podsumowanie wyszło. Mam nadzieję, że nie przeszkadza, a podsumowanie jest wystarczająco dobre. Statystyki w lidze mistrzów może zaaktualizuje, ale jeszcze nie wiem. Po prostu chcę mieć tego posta już za sobą
przepraszam, wątpie, żeby przeszkadzało... A jak miało by, to nie interesuje mnie to za bardzo