z tą trawą wyglądającą gorzej niż w pes 2010 hdr i 4k nic nie pomoże
dziwię się, że przy tej mocy obliczeniowej sony nie wpadło na pomysł dołożenia do ps4 pro drugiego wyjścia hdmi, pozwoliłoby to dodać szereg ciekawych opcji, grać w samochodówki, fps'y na jednej konsoli grać tryb dla 2 graczy na 2 monitorach, lub np tak jak grając w MGS V jest opcja wyświetlania mapy na telefonie/tablecie tak można byłoby sobie przed tv postawić jakiś mniejszy monitor i wyświetlać mapę, w grze piłkarskiej statystyki albo kondycję piłkarzy, w grze wyścigowej aktualną klasyfikację, jakaś opcja by to była.
ograłem demo pesa, ograłem demo fify, jutro pełnego pes'a i moje odczucia są takie:
jeśli ktoś nie gra online, a ma wersje 2016 to nie opłaca mu się kupować żadnej z tych gier za te pieniądze jakie kosztuje w dniu premiery, no chyba, że ktoś się napala na tryb fabularny w fifie, ale pewnie będzie to tylko dziadostwo dla gimnazjum
obie gierki są dobre, ale na ten moment gameplejowo bardziej odpowiada mi PES i raczej więcej czasu spędzę przy PESie niż przy fifie, tak jak mówiłem wcześniej PES jest łatwiejszy i bardziej arcadowy, nie do końca mi to odpowiada, bo rozgrywka jest trochę za szybka(zapowiadali mniejsze tempo, a nie wiem czy nie jest aby szybsze niż w 2016), pod tym względem FIFA jest lepsza, aczkolwiek tempo w fifie mogłoby być odrobinę większe, natomiast w pesie jest dość mocno przesadzone
PES ma przewagę inteligentniej poruszających się zawodników, zdecydowanie lepiej ustawiają się do podań, gubią rywala, generalnie PES jest chyba bardziej nastawiony na rozgrywanie piłki, a FIFA na holowanie, w fifie łatwiej wykiwać przeciwników niż w pesie, w pesie za to łatwiej się podaje, trochę nawet za łatwo
skrypty są wyczuwalne w obu produkcjach, niedzielny gracz może tego nie zauważy ale taki który rozegra 100 meczów w jedną czy drugą grę będzie wychwytywał schematy, tak jak np. w pesie z łatwymi wrzutkami...
gra z komputerem, taki rodzaj gry praktycznie w ogóle mnie nie interesuje, ale tutaj wg mnie zdecydowanie lepiej wypada pes, w pesie komputer chociaż gra jak namiastka żywego gracza, w fifie komputer syntetyczny jakiś taki
2 vs 2, w obu grach sprawdzi się świetnie, ale ze względu na potrzebę rozgrywania piłki lepszy PES
fizyka piłki, tutaj pes też jest lepszy
grafika, lepsza fifa, myślałem, że przechodząc z pc na ps4 w końcu dostanę ładną trawę, ale na ps4 jest porównywalnie dziadowska do tej z pc, trybuny(kibice) zdecydowanie lepiej wyglądają w fifie, modele stadionów są na podobnym poziomie, twarze z bliska - jedynie tu pes lepiej wypada. w fifie falujące koszulki i spodenki, w pesie sztywne. Na ps4 PES jest płynniejszą grą, w fifie odczuwalne chwilowe spadki fps'ów, ale też dla porównania wypróbowałem wersję na pc, to tu akurat mogę pochwalić ea, na leciwym kompie z słabym procesorem demo działa płynnie, zadbali o optymalizację
audio: tak jak wielokrotnie powtarzałem, ea sports miażdży konami, honor ratuje hymn ligi mistrzów
nowy system karnych w fifie, jest dużo lepszy od tego z pesa
sędzia może trochę lepszy w pesie, ale nie jest idealny, za faul sam na sam przed polem karnym potrafi dać tylko żółtą kartkę, no i irytująca nieomylność sędziów bocznych, którzy nigdy się nie mylą, wychwycą każdy spalony, nawet jak w zamieszaniu w polu karnym odbije się piłka któremuś zawodnikowi od pleców i trafi do jakiegoś wysuniętego zawodnika
no generalnie jest kilka rzeczy i usprawnień które konami mogłoby podpatrzeć od fify, z którymi w pesie nawet nic się nie próbuje robić
- wczytywanie, w pesie zawsze się coś wczytuje, coś ładuje nie wiadomo co, w fifie przechodzenie z menu do menu jest płynniejsze
- mecz nie zawsze rozpoczyna gospodarz
- statystyki, pokazane skąd padły bramki, skąd oddawane były strzały i inne
- cutscenki, w fifie o wiele bardziej przypominają prawdziwy mecz, lepiej są zrobione, np nie tracą czasu na pokazanie powtórki ewidentnego 10 metrowego spalonego tak jak w pesie, czasem nawet nie ma cięcia tylko obrońca łapie piłkę, ustawia i wykonuje rzut wolny
- kontinuum czasowe, w fifie czas się nigdy nie zatrzymuje tak jak w pesie i o wiele rzadziej zawodnicy teleportują się na swoje pozycje, np w pesie podczas autu można wybrać wykonawcę, np bramkarza aby wykonywał aut pod polem karnym przeciwnika, możliwość takiego wyboru jest idiotyczna sama w sobie, w fifie fajną opcją podczas autu jest zrobieni 2 kroków w lewo/prawo
no i w pesie jeśli wykonywałbyś aut bramkarzem i po sekundzie piłka znowu by wypadła to po cięciu bramkarz będzie przeteleportowany na bramkę, a w fifie w większości przypadków jest zasada zachowania pozycji, tam gdzie piłkarz byl w momencie opuszczenia piłki poza boisko tam zostaje
- kontuzje, to co jest w pesie to parodia kontuzji
- sprawy pozaboiskowe, rozgrzewający się rezerwowi, trenerzy przy linii, dzieci podające piłkę
dobra, szkoda czasu na wymienianie. Generalnie przyjemniej gra się w pesa, ale pes może pozazdrościć fifie wielu technicznych bajerów, bo niektóre rozwiązania w pesie to pamiętają psx'a
o ile PES grą jest dobrą o tyle konami to dziady nad dziadami, nie stać ich na licencje - ok, ale 13 stadionów na pc w stosunku do 80 stadionów w fifie no to z czym do ludzi?
Jeśli faktycznie jest do dostania za 80zł na pc no to cena adekwatna