Witam serdecznie,
Jeżeli pytanie przewinęło się już gdzieś, to przepraszam z góry za powielenie.
Otóż mam pytanie sprawy technicznej, jak wygląda w waszym przypadku ustawienie kwestii przełączania między zawodnikami, semi-auto, full auto, czy może wybieracie pełną kontrole? ponieważ mam różne odczucia co do tego, jak najsprawniej powinno być to ustawione.
Następne pytanie dotyczy kwestii wspomagania podań, czy bardziej 1, czy może 3, o 2 nie pytam, bo zauważyłem, że kwestia wyboru raczej pada na jedno z ustawień 1, albo 3.
Pozdrawiam
Przełączanie zawodników jest spierniczone (przynajmniej na PC). Dużo gorzej niż było to w PES 2017. Gdy klikam aby przełączać zawodnika to od razu przełącza mi gdzieś do obrony. Przykładowa sytuacja - stoi mój pomocnik, pomocnik przeciwnika z piłką i dalej moi obrońcy. Odległość mojego pomocnika od przeciwnika to 5 metrów, zaś obrońcy oddaleni są o 15 metrów. Przełączam zawodników i przełącza mi tylko pomiędzy obrońcami, zamiast dać od razu na pomocnika. System przełączania działa w tak idiotyczny sposób, że przełącza tylko pomiędzy zawodnikami którzy są PRZED zawodnikiem przeciwnika. Jeśli jakiś zawodnik stoi za przeciwnikiem (za jego plecami), to nie chce na niego się kursor przełączyć, tylko przełącza się na tych co są daleko, ale przed przeciwnikiem. W PES 2017 przełączało na zawodnika który jest najbliżej przeciwnika, a nie przed przeciwnikiem. Przełączać się nie chce nawet jak używam prawej gałki. Także ogółem system przełączania jest strasznie skopany.
Tak samo jeśli chodzi o dobitki. Dajmy na to, że jest zamieszanie w polu karnym i trzeba strzelić. W PES 2017 z automatu było przełączenie na tego zawodnika, na którego spadnie piłka. Tutaj tego nie ma i w połączeniu ze spierniczonym przełączaniem, które działa według swego uznania, bardzo często nie dobijam piłki, bo przeleci ona wręcz po bucie mojego zawodnika, który na to nie zareaguje, bo zanim sam na niego się w tłumie przełączę, to piłka jest już 3 metry za nim.
Ogółem testowałem full-auto, semi-auto i manual. Przy aktualnym systemie przełączania semi-auto jest według mnie najkorzystniejsze. Full-auto to abstrakcja i wręcz irytuje, manual czasem działa tak że nie można przełaczyć się na tego na którego się chce.
Co do podań gram na 1. Dlaczego? Bo mam większą kontrolę kierunku i siły. Można podawać samemu sobie lub wypuszczać samemu sobie. Przykładowo przy ustawieniu na 3 nie zrobi się akcji, że leci piłka i głową napastnika wybija się ją w puste pole po czym do niej dobiega, lub w gąszczu zawodników można kopnąć piłkę na wolne pole i do niej biec, lub podawać przez kilka linii (z obrony od razu do napastnika). Przy ustawieniu na 3 system szuka od razu zawodnika i podaje w jego stronę. Nie polecam, bo siatka zagrań się zmniejsza i ogranicza. Jedyny plus gry na 3 to że w szybkiej grze kombinacyjnej wystarczy naciskać podania, a zawodnicy praktycznie sami trzymają kierunki podań.