Rewolucji trochę jest i szczerze mówiąc ? Jestem trochę zniesmaczony posunięciami Dumy Katalonii. Spróbuje jakoś to zwięźle napisać. Mascherano ma swoje lata, ale szczerze mówiąc na mundialu w Brazylii pokazał gdzie naprawdę powinien grać - jako defensywny pomocnik. Robotę robił niesamowitą i trochę przez grę na stoperze w Barcy tracił, ale co prawda na środku obrony również pokazał wielką klasę w zestawieniu z Pique.
Rakitić i odejście do PSG to dla mnie karygodny błąd. Okej chłop ostatnio miał zniżkę formy, ale pamiętajmy po burzy zawsze wychodzi słońce i gdy forma niedopisywała na boisko trzeba było wpuścić Denisa Suareza, który zbyt dużo siedzi na ławce rezerwowych.
Andre Gomes dla wielu jedna, wielka pomyłka transferowa Barcelony, ale moim zdaniem chłop pod koniec sezonu pokazał że w końcu udało mu się połapać filozofię Barcy, a tym bardziej dostał formy na Pucharze konfederacji.
Tyle co do odejścia zawodników, teraz czas na przyjścia. Sprowadzenie Marco Verrattiego to prawdziwa bomba transferowa. Tego transferu oczekiwano już dość długo i cieszę się z przyjścia Włocha na Camp Nou. Dokładnie widać po nim, że ma dryg jak Xavi i wielkie szanse przebić mistrza. Tutaj pojawia się jedynie pytanie, gdzie będzie dla niego miejsce, przecież w składzie nadal pozostaje Busi, Iniesta, Denis, Rafinha i Arda. Zobaczymy jak łysy to poukłada.
Kolejnym wzmocnieniem jest Bellerin. Dobry ruch i będzie fajna rywalizacja między Hectorem a Sergio Roberto. Dla wielu Roberto to pomyłka na tej pozycji, a dla mnie dobre odkrycie. Pokazał to z PSG(nie tylko bramka, ale całokształt meczu) i w meczu wiosennym z Realem. Jednak nie było dla niego zmienika i to dobre, a nawet bardzo dobre posunięcie. Zaciekła rywalizacja jest zawsze potrzebna w wielkich klubach.
Za Marlonem jestem jak najbardziej za, jest to opcja na przyszłość, tak jak Umtiti, tylko że w przypadku Francuza, zaliczył on praktycznie pełen sezon w pierwszym trykocie Blaugrany, a Marlon będzie powoli ogrywany. GP ma też swoje lata i nie ma co się oszukiwać, że kości zaraz będą strzykać jak u Carlesa. Jednak pozostanie Mathieu to dla mnie brak mózgu u działaczy. Kupili chłopa za ogromne pieniądze jak na niego i od pory przyjścia do Barcy gra piach. Niestety, ja go nie widzę.
Na koniec pozostaje dwóch młodych z La Masii. Co do Aleny zgadzam się w 100%, chłop potrafi perfekcyjnie dograć piłeczkę, błyszczy techniką i przeglądem pola. Tak jak wspomniałeś duet Verratti - Alena będzie niezłym połączenie. Sergio Samper musi zacząć łapać minuty na tym poziomie i dopiero dowiemy się głebiej czy dołoączy do wspomnianego duetu i stworzą tryplet.