#3 Konferencja i 2 kolejka.
Witam Państwa bardzo serdecznie na konferencji prasowej która dotyczyć będzie zbliżającego się meczu z Carpi a także rozpoczętego sezonu. Zapraszam do zadawania pytań.
Dziennikarz:Mimo swojego młodego wieku nie dawno zakończył Pan swoją piłkarską karierę. Czy może Pan coś powiedzieć na temat czemu stało się to tak szybko?
Simone Lasagne:Marnuje Pan swoje pytanie na coś tak głupiego? Aktualnie jestem trenerem Chievo Verona a ta konferencja nie dotyczy mnie tylko drużyny. Następne pytanie proszę.
DZ:Jakie ma Pan cele na ten sezon z Chievo?
S.L:Cele wyznaczone przez zarząd to zajęcie miejsca w środkowej części tabeli, ale moje cele są zupełnie inne. Jestem pewny, że dysponując taką kadrą jesteśmy wstanie powalczyć o wiele więcej dla tego dla mnie cel minimum to Liga Europy w kolejnym sezonie.
DZ:Nie sądzi Pan że mając tak szeroką kadrę zawodnicy mogą zacząć narzekać że dostają za mało minut na boisku?
S.L:Nie sądzę. Dzięki temu że mamy tylu zawodników do dyspozycji nie będę miał w składzie żadnego zmęczonego gracza dzięki czemu nasza drużyna na każde spotkanie będzie gotowa w 100 procentach.
DZ:Czy zawodnicy podzielają Pana zdanie?
S.L:To już raczej pytanie do nich nie do mnie. Chłopaki wiedzą że muszą na każdym treningu i meczu dawać z siebie 100 procent, a jeżeli któryś z nich da z siebie choćby o jeden procent mniej to wie że może się przywitać z szeroką rezerwą na długi czas.
DZ:Nie za rygorystycznie podchodzi Pan do swoich podopiecznych?
S.L:To nie jest przedszkole żebym musiał traktować ich jak dzieci. Ja wiem czego oczekuj ode mnie klub, a oni wiedzą czego oczekuję od nich ja. Rozumiemy się i dzięki temu jesteśmy zgraną ekipą.
DZ:Zważając na to że już w czwartej kolejce podejmować będziecie potęgę jaką jest AC Milan rozważa Pan na mecze z Carpi i Sampdorią wystawić bardziej rezerwowy skład żeby Ci lepsi zawodnicy mogli się przygotować do batalii w Milanie?
S.L:W moim klubie nie ma zawodników lepszych czy gorszych. Każdy jest na równi, a skład będzie podawany przed każdym spotkaniem i mogę Panu zagwarantować że jeszcze nikt nigdy nie rotował składem tak jak to będzie miało miejsce właśnie u nas w Veronie.
Dziękujemy Państwu za przybycie i zadanie pytań. Konferencja prasowa została właśnie zakończona.
Spotkanie mogłoby się wydawać równych sobie choć w typowaniach przed meczowych na lekkie prowadzenie wyszło Chievo. Czy wygra Chievo? A może jednak wygra Carpi? Pozostaje jeszcze opcja remisu. Już nie długo dowiemy się kto wyjdzie zwycięsko z tego starcia.
Składy:
Chievo Verona:
12.Vlachomidos - 39.Al Buraik 41.Banana 33.Affonso 16.Alves de Lima - 28.Kiyine 37.Makengo 23.Rodrigues Farias - 97.De Paoli 7.Garritano 31.Waris
Carpi:
12.Litteri - 3.Capela 4.Guanini 23.Gagliolo - 20.Tosun 16.Elek 17.Frizzell 25.Pachonik 13.Fares - 29.Nzola 10.Mbakogu
1' Spotkanie rozpoczynają gospodarze.
24' Z prawego skrzydła dośrodkowanie w pole karne posłał De Paoli lecz piłkę przed pole wypiąstkował Litteri, dopadł do niej Makengo lecz jego strzał też został zablokowany.
26' Makengo podaje piłkę ze środka pola do Kiyine który piętą przedłuża podanie w pole karne do Waris'a, a ten przyjmuje sobie piłkę układając ją od razu do strzału i technicznie pokonuje bramkarza gospodarzy.
36' Ponownie po prawej stronie piłkę ma De Paoli którą wycofuje do Al Buraika, a ten od razu dorzuca ją wprost na głowę Rodriguesa Fariasa lecz bramkarz gospodarzy zdołał obronić ten strzał.
45' Koniec pierwszej połowy, a wynik to 1-0 dla gości.
46' Chievo Verona rozpoczyna drugą połowę meczu.
55' Farias przejmuję piłkę na 30 metrze boiska, mija jednego obrońcę przeciwników i podaje prostopadle do Kiyine, pomocnik gości w sytuacji sam na sam nie popełnia błędu i z zimną krwią wykańcza akcje strzałem. Na tablicy świetlnej wynik to 0 - 2.
75' Zawodnik Carpi przejmuję piłkę na 25 metrze od bramki gości. Elek wpada w pole karne gdzie mija pięknym zwodem obrońcę gości, ale w sytuacji sam na sam lepszy okazuje się Vlachodimos.
90'+ Sędzia kończy to spotkanie wynikiem 0 - 2. Chievo okazało się dzisiaj lepszym zespołem.
Zmiany:
Chievo Verona:
45' Iemmello - De Paoli
74' Criscito - Garritano
83' Nicoletti - Alves de Lima
Carpi:
74' Cavaleiro - Fares
83' Esswein - Frizzell
Chievo Verona ma dobry początek tego sezonu. Wygrali obydwa spotkania, ale rywale też nie byli z najwyższej półki. Prawdziwy test czy projekt Simone Lasagne ma prawo się udać będzie w najbliższych dwóch kolejkach gdzie rywalami żółtych będzie Sampdoria a także AC Milan.
Zdjęcia z meczu i statystyki