1.
Trudno powiedzieć bo nie wiadomo czy piszesz o zacinaniu się gry czy o tym, że zawodnicy przestali się poruszać, czy jeszcze coś innego?
Przyczyn może być wiele np: problem z serwerem konami, problem z internetem, scrypty w grze.
2.
Tutaj też trudno zgadywać dltego że wiele zależy od trenera i ustawień jego taktyk. Również jak wstawiasz zawodnika, który jest naturalnym CMFem a w ustawieniu fluid nagle ma przejmować pozycję AMFa, to nie do końca musi działać ze względu na brak predyspozycji danego zawodnika na tę właśnie pozycję. Dlatego zawodnik może utknąć gdzieś przy linii środkowej jak piszesz i przez większość meczu może byc bezużyteczny.
Ja żeby popchnąć siłe ataku do przodu ustawiam w zaawansowanych agresywne taktyki jak np: False winger, Attacking Full Backs.
3.
Często tak mam, że zawodnicy "gubią" pozycję i za szybko się cofają. Wygląda tak jakby uciekali wręcz od często idealnego podania.
W tej edycji najlepszym i najsilniejszym ustawieniem jest 4-2-2-2. Praktycznie zawsze grałem 4-3-3 ale spróbowałem 4-2-2-2 i jest faktycznie nieźle. W zależności od trenera i zawodników można grać bardzo podobnie do 4-3-3 plus dodatkowa siła z dwóch CFów na szpicy.
Pokombinuj z trenerem i doborem zawodników na odpowiednie pozycje.