Dział Ogólny > Kariery
UEFA Euro 2020 by Bambaryla
Bambaryla:
Spoiler for Hiden: Witam wszystkich. Jak to mam w zwyczaju w okresie turniejów reprezentacyjnych, często rozgrywam swoją wersję. Zacząłem robić grafiki i pomyślałem, że jak już tyle robię, to fajnie byłoby gdzieś to wrzucić. Tym razem zdecydowałem się wrócić do starej formuły Euro, która podobała mi się bardziej. Turniej mam już rozegrany, więc pozostałe kwestia wrzucania postów. Postaram się codziennie wrzucać, ale zobaczymy jak wyjdzie w praniu :)
1#
Futbol wraca do domu! Anglicy zdaniem działaczy UEFA, przygotowali najlepszą kandydaturę na organizację najbliższych Mistrzostw Europy. Kraj z Wysp Brytyjskich wyprzedził w głosowaniu Hiszpanię, a także Włochy. UEFA zdecydowała również na powrót do 16 zespołów na Mistrzostwach Europy. W związku z tym Anglicy przygotowali 8 stadionów, na których piłkarze będą rywalizować. Infografika poniżej prezentuje miejsca spotkań Euro 2020.
Grupy eliminacyjne dobiegły końca, poznaliśmy więc 10 drużyn, które zagrają na Euro koło gospodarzy, czyli Anglii. Co do samego formatu kwalifikacji, drużyny zostały podzielone na 10 grup, z czego awans bezpośredni uzyskają zwycięzcy grup, natomiast zespoły z drugich miejsc zagrają ze sobą mecze o awans, które skompletują brakujące miejsca.
Większość faworytów zagrała wedle oczekiwań, ale dużą sensacją jest awans na Euro Albanii, która nie przegrała w eliminacjach ani jednego spotkania. Do grona sensacji dołączyła również Gruzja, reprezentacja ta wygrała morderczy wyścig o pozycję numer dwa w swojej grupie i zagra w play-offach.
Poniżej znajdują się tabele końcowe grup eliminacyjnych.
Spoiler for Hiden:
Pozostało nam do osadzenia pięć miejsc. Tutaj również mamy zmiany. Drużyny losowane były bez rozstawienia, a do wyłonienia finalistów będzie wystarczył jeden mecz na arenie Euro 2020.
Koszyki również zostały już podzielone, i tutaj też mamy zmiany względem poprzednich lat. Tym razem zespoły zostały rozdzielone na koszyki poprzez wyniki w eliminacjach. Wyjątkiem jest miejsce gospodarza (Anglii) i obrońcy tytułu (Portugalii) z automatu w pierwszym koszyku. Dzięki takiemu rozwiązaniu Albania i Norwegia znalazły się w drugim koszyku, a Hiszpania jest dopiero w trzecim. Zwycięzca play-offu z najlepszą liczbą punktów w fazie grupowej eliminacji uzupełni trzeci koszyk, a cała reszta będzie rozstawiona na czwartym polu.
Bartekeuro:
Jestem pod szokiem :D
Ktoś dołączył do mnie i jest to jeszcze turniej Euro ;p Zobaczymy jak to u nas będzie kto gdzie zajdzie ;p
Palacio:
Super wygląda. Na pewno będę śledził
Daro.:
Ale mi się buzia uśmiechnęła. Super Cię widzieć kolego! Na pewno będę obserwował.
Super wybór, też jestem zwolennikiem 16-drużynowego turnieju, bez kombinowania z trzecimi miejscami.
Dobrze, że u Ciebie nie awansowała Słowacja... ktoś się na nich nie poślizgnie. :D
Trzymaj się, i czekam na kolejne posty! ;)
Bambaryla:
2#
Znamy już komplet drużyn, które wezmą udział w najbliższych Mistrzostwach Europy. Play-offy przyniosły wiele emocji, poniżej znajdują się krótkie opisy każdego ze spotkań.
Mecz Chorwacji z Czechami był uznawany za najmocniejszy pojedynek fazy play-off i trzeba przyznać, że dostarczył on mnóstwo emocji. Wice mistrzowie Świata przez długi okres czasu nie mogli narzucić swojego tempa, ale w końcówce drugiej połowy zagranie ręką obrońcy Czech zmusiło sędziego do podyktowania rzutu karnego. Modrić pewnie wykonał jedenastkę, a jeszcze przed przerwą podwyższył prowadzenie Vlasić. Wydawałoby się, że Chorwacja jest już jedną nogą na Euro. W drugiej połowie Czesi zagrali znacznie odważniej i zdobyli dwie bardzo podobne bramki, doprowadzając do wyrównania. Dwie wrzutki z lewego skrzydła, główki w polu karnym i mamy dwa gole i dogrywkę. Chorwaci naciskali reprezentantów Czech w końcówce spotkania i przez całe dodatkowe 30 minut, ale to nasi sąsiedzi zadali decydujący cios. Fatalny błąd obrońcy Chorwacji bezlitośnie wykorzystał zmiennik Vydra i dzięki tej bramce Czesi jadą na Euro.
Dania była znacznym faworytem spotkania z Gruzją, która sensacyjnie wyprzedziła wszystkich rywali w drodze do Euro. Duńczycy od początku spotkania przejęli inicjatywę, Gruzini nie mieli wiele do powiedzenia. Dwie bramki z rzutów karnych Eriksena po kuriozalnych zagraniach ręką, plus trafienie Dolberga i reprezentacja Danii wygrywa pewnie 3-0. Mecz bez większej historii.
Holendrzy ulegli w swojej grupie Albanii i w związku z tym czekała ich dodatkowa przeprawa z reprezentacją Grecji na Anfield. Grecy postawili swoim rywalom trudne warunki, głęboko broniąc i czyhając na kontry w pierwszej połowie. Po jednym z szybkich wypadków, sędzia wskazał na wapno, gdy Van Dijk odbił piłkę ręką. Fourtounis pewnie wykonał jedenastkę i do szatni Grecy schodzili z prowadzeniem. Wydawałoby się, że prowadzący postawią autobus, ale wbrew pozorom dali się oni złapać na kontrę Niderlandów, która przyniosła im wyrównanie. Po chwili drugie trafienie dołożył Depay i od tej tamtej pory obraz gry się zmienił. Holandia konstruowała kolejne ataki, a Grecja rozpaczliwie poszukiwała swoich szans. Wynik się już nie zmienił, a Holandia zapewnia sobie awans na Mistrzostwa Europy.
Serbowie pokonują Ukrainę w Birmingham! Mecz przyniósł mnóstwo emocji, a finalne rozstrzygnięcie poznaliśmy po 120 minutach. Obie drużyny szybko strzeliły po bramce, a następnie momentami przeważali reprezentanci Serbii, by potem inicjatywę przejęła drużyna Ukrainy. Nasi sąsiedzi mieli kilka świetnych sytuacji na strzelenie gola, a najlepszą z nich miał Malinovsky, który niewykorzystał rzutu karnego. W drugiej połowie dogrywki dwie bramki zdobył rezerwowy Mitrović, dając Serbii prowadzenie w meczu i awans na Euro.
Starcie Austrii z Bośnią przyniosło mnóstwo emocji i kilka zwrotów akcji. Widowisko stało na wysokim poziomie, a obie drużyny postawiły na otwarty futbol. Austriacy jako pierwsi wyszli na prowadzenie i wydawałoby się, że kontrolują przebieg spotkania, jednak w końcówce pierwszej połowy stracili koncentrację i Bośniacy zdobyli dwie bramki. Reprezentanci Austrii szybko doprowadzili do wyrównania, a później oglądaliśmy wymianę cios za cios, aż do końca regulaminowego czasu gry. W dogrywce sytuacja trochę się uspokoiła, wszystko wskazywało na to, że spotkanie zakończy się rzutami karnymi. Stoper Dragović miał jednak inne plany i jego główka przechyliła szalę zwycięstwa na stronę Austrii.
REJESTRACJA lub LOGOWANIE
REJESTRACJA lub LOGOWANIE
Dzięki temu, że faza play-off dobiegła końca, znamy również końcowy podział na koszyki. Holendrzy jako najlepszy zespół eliminacji z drużyn, które zajęły drugie miejsce w tabeli, uzupełniają koszyk trzeci. Pozostała czwórka ląduje w ostatnim koszyku. Teraz przed nami losowanie, niebawem poznamy fazy grupowe zbliżających się Mistrzostw Europy.
Nawigacja
[#] Następna strona