gadanie o pes 2009 w stylu "co się zmieniło?" jest uzasadnione patrząc na screeny, ale nie zapominajmy jak było ze starymi dobrymi poczciwymi PES-ami 3,4,5 i 6, też pokazywali zawsze ten sam screen z Adriano i każdy pytał co się zmieniło. Dla mnie powinni wprowadzić kilka istotnych zmian w animacjach zawodników i grafice takich jak:
- POPRAWIENIE ZACHOWANIA ZAWODNIKÓW PODCZAS BIEGANIA Z PIŁKĄ (wygląda nienaturalnie. hmm... skąd ja to znam ... no tak... FIFA tam były podobne ruchy)
- Wygląd SIATEK ? Panowie z KONAMI czy w waszym kraju leżą jakieś "worki" za bramkami, największa głupota to te worki, zresztą sam wygląd siatek jest taki "Nie Europejski" bardziej w stylu Południowo Amerykańskim, a skoro już tak zmieniają i urozmaicają grę to mogli by stworzyć kilka typów siatek. Przecież siatka może być rozwieszona bardzo różnie. Mały szczegół ale cieszy. Pamiętam był taki motyw z różnym wyglądem siatek w grze UEFA Champions League Season 2001-2002 (TAKE 2 Interactive) gdzie były siatki bardzo różnie rozwieszane (zależało od stadionu) i to było dobre. Poza tym mogli by dodać jakieś animacje przy skakaniu do główek typu łokieć w czoło i zawodnik leży.
-No i strzały, nie wiedzieć czemu, ale można ładować czasem pasek na maxa i piłka i tak leci w bramkę i bramkarz ma problemy z obroną. W PES 6 było tak że strzały takie leciały w niebo. To samo tyczy się strzałów z odchylenia czy tyłem do bramki też praktycznie wszystko leci w bramke.
- Oczywiście Bundesliga może być taka jak Angielska - aby była (Po co mi jakaś Others C - jak w online i tak to nie ma znaczenia jaka jest tam liga.) A kto będzie chciał spatchować to i tak to zrobi.
- więcej Reprezentacji.
-klasyczne reprezentacje - dobrze, że są, ale nie lepiej dać młodzieżówki? w końcu tam aż roi się od potencjalnych następców gwiazd
- Online - wiadomo w czym rzecz, to nie może tak zostać.
- Staty... no przepraszam bardzo, ale Cesc jest gorszy od Krzynia, powinni lepiej przykładać się do tego.
-Bramkarze, powinni ich trochę polepszyć, aby gra stała na wysokim poziomie.
KONAMI obrało zły kierunek dążąc do "spłycenia" gry i z symulatora piłki nożnej robi nam się kolejny arcade.