To i ja dorzucę kilka swoich spostrzeżeń z tego trybu (obecnie gram na Ekstraklasa Patch w Śląsku Wrocław). O plusach pisał nie będę, ale kilka minusów wymienię. Pierwszy to durnowate zachowania na bosiku, szczególnie obrońców. Trafia mnie, jak mój boczny obrońca przechwytuje piłkę i zamiast od razu odegrać do wolnego zawodnika biegnie z nią do bocznej lini, za chwilę ma na karku przeciwnika więc wywala piłkę na aut. Środkowi obrońcy już kilka razy stracili piłkę pod własną bramką bez sensu wdając się w dryblingi, w efekcie czego napsatnicy przeciwnika wychodzą na "sam na sam". Po drugie wpisałem sobie w profil pozycję CF, a ciągle wystawiają mnie na CMF lub AMF, mimo że 80% bramek to moje dzieło, bo moi napastnicy zatracili umiejętność strzelania goli I trzecia rzecz - gram już dośc długo a nigdy nie zdarzyło się, żeby na boisku była zmiana spowodowana kontuzją jakiegoś zawodnika do tego jak siedziałem na ławce i czekałem na zmianę, to czasami było tak, że przez cała drugą połowę nie było ani jednej przerwy w grze umowżliwiającej dokonanie zmiany (nie grając w I składzie zawsze włączałem sobie przyśpieszenie gry i czekałem na przerwę do zmiany).
Ale ogólnie w BAL gra się bardzi fajnie, choć na początku preferowałem raczej ML lub ligę. Teraz mna Ekstraklasa Patch gram w BAL a na innym patchy gram ManU w ligę. I oceniam PES 2009 bardzo wysoko.