Peja - Czarny WrzesieńCzarny Wrzesień – trzeci album solowy polskiego rapera Peji. Został wydany 6 kwietnia 2010, w dniu ogłoszenia wyroku sądowego ws. Nawoływania do pobicia jednego ze swoich fanów podczas koncertu.
Na płycie znalazło się 16 utworów, a właściwie dissów na Warszawskiego rapera Tede, które Peja nagrywał po incydencie w Zielonej Górze. Jak mówi sam autor:
To nie takie proste prowadzić beef, kiedy wszystko co powiesz w wywiadzie lub kawałku może zostać wykorzystane przeciwko Tobie w sądzie, co też miało miejsce
Artysta o albumie:
Wystąpiły pewne okoliczności, które sprawiły, ze nagrałem niezaplanowany album i tylko, dlatego „Książę” będzie moim nie trzecim, a czwartym solowym krążkiem. Za większość produkcji na „IX” odpowiedzialny jest poznański producent Hirass. W nagraniu płyty brał udział również DJ Decks, z którym już teraz zabieramy się za „Reedukację”. Można powiedzieć, że od początku roku stanowiłem łatwy cel. To nie takie proste prowadzić beef, kiedy wszystko co powiesz w wywiadzie lub kawałku może zostać wykorzystane przeciwko Tobie w sądzie, co też miało miejsce. Mimo to czekałem cierpliwie aż ta sprawa się zakończy by móc przerwać milczenie i opowiedzieć o wszystkim z mojego punktu widzenia. Dlatego premiera płyty "Czarny wrzesień" uzależniona była od daty wyroku zielonogórskiego sądu
Lista utworów:"Przeminęło z wiatrem"
"Frajerhejt 9.12"
"DTKJ"
"Czas hardcoru"
"Mam bekę"
"Dureń z TVN"
"Ludzie z mej rzeczywistości"
"PEJA vs HIP HOP"
"Powiedz jakie to uczucie"
"Wszystko na mój koszt"
"Kontrargumenty"
"TDF (The Dick Fucker)"