Z mojego doświadczenia wynika, że z niewiadomych przyczyn szybkość gry w PESie jest ściśle powiązana z ustawionym odświeżaniem ekranu i ilością kratek na sekundę. Obecnie posiadam ekran CRT. Przy rozdzielczości 1024 x 768 maksymalne jego odświeżanie to 85 MHz, co skutkuje maksymalną ilością 85 fps (w PESie). Przy takiej szybkości gra się w miarę dobrze, choć gra jest minimalnie za szybka. Z kolei rozdzielczość 1280 x 1024 i 60 MHz odświeżania powodują, że maksymalnie jest 60 fps i gra jest tragicznie wolna. Można podrapać się po nosie w polu karnym przeciwnika zanim odda się strzał.
Do czego zmierzam? Zastanawiam się jak sytuacja wygląda na panelach LCD. Byłem u dwóch kumpli na PESie, obaj mieli panoramiczne ekrany. U jednego gra chodziła niezwykle powolnie, tak jak u mnie na 60 fps. U drugiego było znacznie lepiej, powiedział bym, że prędkość gry była idealna. Niestety żaden z nich nie miał zainstalowanego programu do monitorowania ilości kratek, a jednocześnie nie zapytałem o ustawienia monitora.
Stąd moje pytanie: jak to wygląda u was - jakie macie ustawienia? Czy na LCD również odświeżanie ma przełożenie na szybkość gry? A może są jakieś programy do modyfikowanie jej? Z góry dzięki za info.
Pozdrawiam, Macu.