oczywiście ale chodzi mi o zmiany a nie poprawki
Zmiany?? Poprawili to co było do poprawienia. Można też zarzucać PES-owi że np 2008 i 2009 nie zmienili grafiki (engine-u) tylko poprawili. Tak jak to było w recenzji tej gazety NEO. EA ma porządną bazę na której będzie jechać pewnie jeszcze w następnym roku. Coś co irytowało w zeszłej edycji teraz jest poprawione. Wiadomo, człowiek pogra w pełną wersję to i tak znajdzie się coś co będzie wymagało dopieszczenia.
Wymienię teraz rzeczy, które są widoczne po rozegraniu paru meczy w FIFE 10 na konsole:
- na pierwszym miejscu postawię chyba drybling 360 stopni. nowość a jakże odmieniająca rozgrywkę. Dzisiaj pograłem w FIFĘ 09 i nie mogłem się przestawić
- ogólny gameplay. mianowicie w FIFIE 09 najbardziej opłacało się grać z kontry a jeżeli już dochodziło do ataku pozycyjnego to najwięcej bramek wpadało z pola karnego. przeciwnik komputerowy (konsolowy?) również grał głównie z kontry, większość akcji to wrzutki na napastnika. teraz w demie grając przeciwko np. Juventusowi gra różnie, raz mnie zamyka na polu karnym , raz kontruje przez co zwiększa się realizm rozgrywki
- ważne i widoczne jest również czas reakcji na pada, tutaj praktycznie ułamek sekundy a zawodnik wykonuje twoje polecenia co z dryblingiem 360 stopni stanowi zabójczą mieszankę
- nowe animacje które już w FIFIE 09 były majstersztykiem i nie sądziłem, że można to jeszcze lepiej wykonać. A jednak, do każdego zagrania po kilka nowych animacji obojętnie czy jest to podanie ziemią, górą, blokowanie strzałów. Jest to płynne i wygląda niesamowicie
- poprawione strzały, które teraz są soczyste niczym arbuz z bułgarii
- pada mniej słupków co było irytujące w zeszłorocznej odsłonie
- bramkarze agresywniej wychodzą do piłek chociaż i tak nie jest to doskonałe bo zdarzają się sytuacje, że bramkarz ma bliżej do piłki a jednak stoi na linii i czeka aż podbiegnie do niej obrońca
- poprawiono na pewno górne piłki, crossy są dynamiczniejsze i bardziej efektywne. to samo można powiedzieć o wrzutkach w pole karne gdzie również widać poprawioną grę głową. główki są również dynamiczne i efektowniejsze w porównaniu do FIFY 09
- walka bark w bark nie jest tylko pustym gadżetem dodanym na siłę
Więcej nie pamiętam, jak coś się przypomni to będę dopisywał
PS. Przypomniało mi się że w PES-ie kiedy jest rzut wolny w odległości 40 metrów od bramki to ustawiany jest mur 2 albo 1 osobowy, dziwię się że przez kilka lat tego nie zmienili