Najbliższe mecze eliminacji ME Grupa F03.09.2010 Thorshavn Wyspy Owcze -
Rosja
Glasgow Szkocja -
Mołdawia
Bruksela Belgia -
Dania
07. 09. 2010Moskwa Rosja -
Dania
Kiszyniów Mołdawia-
Belgia
Glasgow Szkocja -
Wyspy Owcze
Specjalnie dla Channel One Russia wywiadu udzielił Joachim Loew.
Dz: Witam jak pan ocenia losowanie?
JL: Witam, losowanie uważam za udane. Czekają nas ciekawe mecze, dobrze mamy kilka naprawdę mocnych ekip, będzie z kim się mierzyć.
Dz: Dania, Belgia, Szkocja której drużyny obawia się Pan najbardziej?
JL: Trudno powiedzieć, Dania wydaje się najmocniejsza lecz nie lekceważyłbym też Szkocji i Belgii. Oni będą groźni, szczególnie na własnym terenie.
Dz: A co z tak zwanymi "outsiderami"?
JL: Chodzi panu o Wyspy Owcze i Mołdawię? To nie są piłkarze nawet średniej marki, ale u siebie grając 11 w obronie będą chcieli sprawić nie lada niespodziankę, musimy na nich uważać.
Dz: Początek eliminacji będzie taką sinusoidą dla pana piłkarzy, najpierw Wyspy Owcze na wyjeździe, a potem u siebie Dania, która będzie chciała pokazać już na początku swoją siłę.
JL: To prawda, piłkarze będą musieli dobrze się przygotować na tych rywali, ale mamy na to jeszcze 2 mecze towarzyskie. One pozwolą mi już całkowicie ustalić kadrę na mecze eliminacyjne.
Dz: Pracuje pan już ponad miesiąc z kadrą narodową Rosji, co pan może powiedzieć nam kibicom o naszej drużynie.
JL: Macie bardzo dobrych zawodników, myślę że zajęcie 1 miejsca w grupie jest w ich zasięgu. Najważniejsze dla mnie jest to ,że zawodnicy zapomnieli o nieudanych eliminacjach MŚ. Teraz chcą wszystkim na boisku udowodnić swoją wielkość.
Dz: Odkrył pan takich piłkarzy dla kadry Rosji, Pavla Mamaeva i Dmitrija Torbinskiego, czemu akurat oni?
JL: Nie umiem panu na to pytanie odpowiedzieć, ale ci zawodnicy są młodzi a mają wielki talent, Sbornaja będzie miała z nich pożytek na lata.
Dz: Ostatnie pytanie, która grupa pana zdaniem jest najmocniejsza a najsilniejsza?
JL: Moim zdaniem najsilniejsza jest nasza grupa( śmiech) ale jeśli miałbym wybierać to byłaby to grupa D Hiszpania, Turcja i Finlandia, gwarantują wielkie emocje w grupie. A co do najsłabszej to grupa C Chorwacja powinna rządzić i dzielić w tej grupie.
Dz: Dziękuje za wywiad.
JL: Ja również, dzięki.