Champions League Finał!
W wielkim finale Champions League na Wembley Real Madryt mierzył się z Ac Milan. Dwa najbardziej utytułowane kluby w tych rozgrywkach nie bez trudu dostały się do finału. Obie drużyny na początku badały swoje siły i pierwszy zaatakował Real Madryt ale na posterunku po strzale Chamakha był Roma. Przyszła 25 minuta kiedy to w polu karnym Zambrotta sfaulował Ronaldo i sędzia podyktował rzut karny, którego skuteczny egzekutorem okazał się Chamakh i zrobiło się 1:0. Piłkarze Realu długo się nie cieszyli z prowadzenia bo w 28 minucie Robinho Pięknym strzałem wyrównał wynik meczu na 1:1. Do przerwy wynik 1:1. Po przerwie piłkarze Zidanea zaatakowali dosyć mocno i w 64 minucie Chamakh zdobył swoją drugą bramkę w tym meczu i wyprowadził Real na prowadzenie 2:1. Ponad 10 minut później Real zdobył 3 bramkę po strzale Sergio Canalesa który w tym meczu zastępował kontuzjowanego Kakę i było 3:1 w 76 minucie. W 83 minucie Milan strzelił kontaktową bramkę za sprawą Andrei Pirlo i było już tylko 3:2. Milan próbował ale nie udało im się pokonać Casillasa.Real wygrał swój 10 Puchar Europy. Szaleństwo w Madrycie,rozpacz w Mediolanie.
Powiedzieli po meczu:
Zidane- Nie potrafię opisać swojej radości i szczęścia jakie mnie spotkało.Dziękuję moim chłopakom że mimo porażek dawali sobie radę i wychodzili z tych ciężkich chwil,mamy to na co pracowaliśmy cały ciężki rok. Teraz jedziemy do Madrytu z Pucharem. Dziękuję
Massimo Allegri- Ciężko mi jest coś powiedzieć ,jest mi bardzo przykro że nie potrafiliśmy pokonać Realu Madryt. Gratuluję im zwycięstwa. Dzisiejszą grą zasłużyli na zwycięstwo.
Oto bramki z meczu
Bramka na 1:0 M.Chamakh
Bramka na 1:1 Robinho
Bramka na 2:1 M.Chamakh
Bramka na 3:1 S.Canales
Bramka na 3:2 A.Pirlo