Dział Ogólny > Archiwum Karier

AS Roma by MasterCreati

(1/57) > >>

MasterCreati:

Luciano Spalletti wraca do Rzymu !

Luciano Spalletti po roku pobyty w Rosji, postanowił powrócić do drużyny, która prowadził przez cztery lata w latach 2005-2009. Luciano już w swoi pierwszym sezonie w Zenicie Sankt Petersburg wygrał mistrzostwo Rosyjskiej Premier Ligi. Spalletti prowadząc AS Romę zdołał trzy razy wywalczyć Wicemistrzostwo Włoch w latach 2006, 2007, 2008 oraz dwa razy wygrać Puchar Włoch w latach 2007 i 2008 oraz dojść do Finał Pucharu Włoch w latach 2005 i 2006. Wygrał Superpuchar Włoch w 2007 roku i rok wcześniej doszedł do Finału. Zarząd nie był zadowolony z pracy Claudio Ranieriego i postanowili zatrudnić Luciano, który bez wahania postanowił wrócić do Włoch.

Luciano Spalletti : Cieszę się, że znowu będę mógł prowadzić tak wspaniały zespół !

- Czuję się fantastycznie móc wrócić do Rzymu, to wspaniałe miasto ale co najważniejsze wspaniały klub jaki się tutaj znajduje czyli AS Roma ! Będziemy walczyć o Mistrzostwo Włoch w tym sezonie i wierze, że uda się mi tego dokonać ponieważ w Rosji wiele się nauczyłem, wydawało by się, że na wschodzie Piłka Nożna nie jest tak dobra jak tu a jednak się myliłem i gra tam wielu utalentowanych piłkarzy.

- O Transferach wiele nie powiem, skład mamy mocny i doświadczony, jedynie mało znaczące korekty. Szukam młodych zawodników, którzy będą za kilka lat w stanie zastąpić największe gwiazdy w moim zespole. A o Francesco Tottiego się nie martwcie, obiecał mi, że pogra do 40 więc o atak jestem spokojny przez najbliższe sześć lat.

Stroje na sezon 2010/2011

"Domowy" strój

"Wyjazdowy" strój

Dane Klubu :

- Pełna nazwa klubu: Associazione Sportiva Roma SpA

- Rok założenia: 22 lipca 1927
- Adres siedziby klubu: Via di Trigoria Km 3,600 - 00128 Roma
- Telefon: +39-06/501911
- Fax: +39-06/5061736
- Barwy: Żółto-czerwone
- Nazwy klubów połączonych w Romę:
    U.S. Alba
    F.C. Roman
    S.S. Fortitudo

- Struktura własności: Klub w rękach banku - Unicredit. Wystawiony na sprzedaż.

- Adres stadionu "Stadio Olimpico": Viale del Foro Italico, 00100 Roma

- Zarząd klubu:
- Prezydent: Rosella Sensi
- Vice-Prezydenci: Ciro Di Martino, Giovanni Ferreri
- Dyrektor wykonawczy: Rosella Sensi
- Dyrektor sportowy: Daniele Prade
- Asystent dyrektora: Bruno Conti
- Trener: Luciano Spalletti
- Trener-Primavera: Alberto De Rossi
- Doradcy:
  Silvia Sensi
  Renato Bernardini
  Giuseppe P. Marra
  Angela Nanni
  Giovanni Stella
  Michele Baldi
  Silvio Rotunno

Dane stadionu:

Nazwa: Stadio Olimpico (Stadion Olimpijski)
Data wybudowania: 1952
Pojemność: 82.656 miejsc
Wymiary: 105.00 m / 66.60 m
Adres: Viale del Foro Italico, 00100 Roma

Historia stadionu:

Pierwszy zalążek Stadionu Olimpico w Rzymie powstał w latach 30’. Przez lata 50’ obiekt był budowany na zawody Olimpijskie w Rzymie, które odbywały się w 1960 roku. Miał pojemność 54000 miejsc siedzących. Z okazji zbliżających się Mistrzostw Świata w piłce nożnej w 1990 roku stadion został przebudowany. Wyburzono trybuny (prócz Trybuny Tevere), a następnie skonstruowano nowe i zadaszono je. Aktualnie stadion może pomieścić 82.656 widzów - wszystkie miejsca są siedzące. Są tu także dwa olbrzymie ekrany, na których można oglądać z bliska wyczyny sportowców.

Podczas przebudowy dwie trybuny zwane „Le curve” zostały przybliżone na odległość 9 metrów. Każda z nich posiada 23473 miejsca. Pod stadionem są szatnie i cztery sale gimnastyczne, wyposażone w sprzęty sportowe. W podziemiach ulokowano magazyny, pomieszczenia służbowe i cztery bary. Na pierwszej kondygnacji znajdują się sale przeznaczone dla pomocy publicznej.

Nowa trybuna Monte Mario dysponuje 17.745 miejscami. Pod nią znajduje się parking, magazyny. Ponadto sala honorowa, szatnie piłkarskie i pokoje techniczne. Na pierwszej kondygnacji jest sala konferencyjna z telefonami i faksami, a także sprzętami do transmisji telewizyjnej. Na drugiej i trzeciej znajdują się bary i służby porządkowe.

Trybuna Tevere wygląda tak jak na początku powstania. Została tylko trochę powiększona. Podwyższono ją o 20 rzędów krzesełek. Aktualnie może pomieścić 17.965 widzów. Praktycznie całą trybuna pozostała niezmieniona od 1953 roku.

Pokrycie stadionu Olimpico zostało uformowane z dwóch pierścieni. Jednego zewnętrznego i drugiego wewnętrznego - połączonych specjalnymi łącznikami. Zainstalowane oświetlenie zostało przebadane przez Philipsa i dostosowane do norm międzynarodowych. Kolorowe telebimy skonstruowane przez Omegę w 1987 roku na Mistrzostwa zostały umieszczone na dwóch trybunach „Le Curve”, tuz przy szczycie stadionu. Aktualnie mają wymiary 10 na 18 metrów.

TekU:
hmm cos czuje za zajebista kariera będzie

reddevil8911:
Zapowiada się bardzo ciekawa kariera.  ;)

Przemek112:
Powodzenia w nowym klubie:) Piękna kariera się zapowiada>

ARAe:
Zaj*bista kariera będzie  ;D
Zapraszam do mnie   ;)

PS. Kur*a telefon jest do Romy, już dzwonię, może mnie wezmą  :D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej