Bayer Leverkusen by Yascarr
Przydomek: Aptekarze
Stadion: BayArena
Prezes: Wolfgang Holzhäuser
Dyr. Sportowy: Rudi Völler
Trener: Frank de Boer
Puchar Niemiec: 1993 rok
Puchar UEFA: 1988 rok
Finał Ligi Mistrzów: 2002 rok
Frank de Boer trenerem Bayeru!
Jak donosi niemiecki dziennik "Bild" Frank de Boer został trenerem Bayeru Leverkusen. Klub podpisał dzisiaj z Holendrem kontrakt, według którego będzie on pełnił tę funkcję przez najbliższy rok z możliwością przedłużenia. W poprzednim sezonie, były obrońca reprezentacji Holandii pełnił funkcje trenera Ajaxu Amsterdam, z którym zdobył mistrzostwo kraju. De Boer w swojej piłkarskiej karierze bronił barw m.in Ajaxu, którego jest wychowankiem, oraz Barcelony. Ma za sobą 112 występów w reprezentacji Holandii.
Witam panie de Boer i gratuluję objęcia posady trenera w Bayerze.Bardzo dziękuje. Cieszę się, że mogę pracować w tak wspaniałym zespole. To dla mnie duże wyzwanie, gdyż Bayer to klub z ogromnym potencjałem, a poza tym Bundesliga jest bardzo wymagająca. Prezes Holzhäuser wyjaśnił mi już, jakie stawia cele przed następnym sezonem, a ja mam zamiar zrealizować je wszystkie.
Do tej pory prowadził pan jedynie zespół Ajaxu. Czy zaskoczyła pana oferta pracy z Bayeru?Szczerze mówiąc, gdy dowiedziałem się, że pan Wolfgang Holzhäuser chce się ze mną spotkać, aby zaoferować mi pracę, troszkę się zdziwiłem. Jednak byłem bardzo szczęśliwy, bo wiedziałem, że to duży krok w mojej trenerskiej karierze. Trudno było odejść z Ajaxu, w którym spędziłem tyle wspaniałych lat, ale w końcu postanowiłem podjąć się zadania.
Co może pan powiedzieć o Bundeslidze?Cóż, tak jak wspomniałem jest to bardzo wymagająca liga. Wszystkie kluby Bundesligi prezentują wysoki, wyrównany poziom, tutaj każdy może wygrać z każdym. Poza tym jest wiele zespołów które powalczą o zdobycie mistrzostwa: Bayern, Borussia, Schalke, Werder, no i oczywiście Bayer [śmiech]
Jaki będą cele Bayeru na najbliższy sezon?Zdobycie mistrzostwa kraju to dla nas priorytet. Mamy wystarczająco dobrych piłkarzy, aby tego dokonać. Postaramy się również dojść jak najdalej w Pucharze Niemiec. Ważne będą również spotkania w LE. Postaramy sie o jak najlepszy wynik w tych rozgrywkach. Cel minimum to zajęcie co najmniej 3. miejsca, które daje bezpośredni awans do fazy grupowej Ligi Mistrzów. Ja jednak głęboko wierzę, że stać nas na więcej.
Bayer planuje jakieś wzmocnienia w letnim okienku?Na razie nie mogę nic na ten temat powiedzieć, gdyż odbyliśmy dopiero jeden trening z piłkarzami. Musimy poczekać do pierwszego sparingu, chcę zobaczyć piłkarzy na żywo, wtedy będę mógł ocenić grę każdego z osobna.
Kiedy dowiemy się z kim Bayer zmierzy się meczach przedsezonowych?O to proszę zapytać naszego dyrektora sportowego, pana Völlera. Moim zadaniem jest przygotowanie drużyny do pierwszego meczu. Wiem jedynie, że zagramy dwa sparingi, a pierwszy z nich już na początku sierpnia.
Panie trenerze, bardzo dziękuje za rozmowę. Życzę powodzenia i wielu sukcesów w nowym klubieMi również było miło. Dziękuje bardzo.
CDN.