Podsumowanie sezonu 2012/2013
Trzecie miejsce to lokata zajęta przez ekipę Millwall chociaż do ostatniej chwili szansę na tytuł miały trzy drużyny. Takiego sezonu chcieliśmy wszyscy. Beniaminek na podium? Tego jeszcze nie było ale Millwall na obecną chwilę to światowa potęga. Tak bym to ujął ale poczekajmy na potwierdzenie moich słów do kolejnego sezonu.
Pozycja w lidze: 3
FA Cup: Wygrana
Liga Europejska: Awans do ćwierćfinału
Mecze w Premier League: 27 zwycięstw 8 porażek 3 remisy
Wszystkie mecze: 41 zwycięstw 8 porażek 6 remisów
Najwięcej meczów: N'Zonzi 54, Sergi Gomez 52, Maazou 50
Najwięcej bramek: Maazou 40
Najwięcej asyst: Bouazza 13
Największa średnia ocen: Maazou 7.3
Najlepszy piłkarz: Maazou
Tabela Premier League oraz innych europejskich lig
Transfery
Odeszli
Zacznę od tych, którzy odeszli bo tutaj jest bardzo ciekawie. Pierwszym graczem, który opuścił Londyn jest Paul Robinson. Paul jest środkowym obrońcą. Jego nowy klub to Eintracht Frankfurt, Niemcy zapłacili za niego 600 000 funtów. Drugim graczem jest znów gracz podstawowy. Jest to lider asyst czyli Bouazza. Algierczyk odszedł do spadkowicza, Wolverhampton i podpisał z nimi kontrakt na 5 lat. Kwota transferu wyniosła 3 535 000 funtów. Ostatni transfer jest dla fanów szokujący. Z klubem pożegnał się Dieumerci Mbokani. Kapitan strzelił dla Lwów 53 bramki i w znacznym stopniu przyczynił się do awansu i wygrania FA Cup. Nowym klubem Mbokaniego będzie Borussia Dortmund, która zapłaciła za niego 22 000 000 funtów.
Kontuzje mnie wykończyły. Gdy pauzowałem trzy tygodnie i miałem nadzieję na grę dostawałem kolejnej kontuzji. A gdy już się wyleczyłem byłem cieniem samego siebie. Nic mi nie wychodziło i wszyscy to widzieli. Rozmawiałem o tym bardzo długo z rodziną, trenerem i Maazou. Postanowiłem odejść z klubu i starać się odbudować formę w Niemczech. Dziękuje wszystkim, którzy mnie wspierali a fanom za pożegnanie. Opaskę oddaje mojemu przyjacielowi i duchowi drużyny - Maazou. Trzymajcie się!
Przyszli
Teraz czas na nowych graczy, którzy dołączyli do zespołu. Andre, Riviere i Sorensena już poznaliście więc dam tylko zdjęcia z prezentacji. Pierwszym z "nowych" graczy jest Airton Riberio Santos, którzy dołączył z Flamengo za 443 700 funtów i będzie występował z 17 na plecach. Airton występuje na pozycji defensywnego pomocnika i ma 22 lata. Kolejnym i jak do tej pory ostatnim graczem jaki dołączył do ekipy Lwów jest Thiago Alcantara. Thiago przyszedł z FC Barcelony i dołączy tym samym do swojego kolegi Sergi Gomeza. Millwall zapłacili za Alcantare 2 255 000 funtów.
Karim Benzema następcą Mbokaniego?
Według doniesień mediów do Milwall ma dołączyć Karim Benzema, który jest obecnie piłkarzem Realu Madryt. 24 letni Francuz jest napastnikiem i ma być następcą Mbokaniego. A co powiedział na ten temat Cesar Farias? " Wszystko zależy od kwoty jakiej Królewscy będą żądali za swojego snajpera. Jeżeli już dojdzie do transferu to Karim dołączył by do nas pewnie na trzecią kolejkę Premier League bo negocjacje będą długie ".
Kierunek Hiszpania
Ekipa Millwall wylatuje do Hiszpanii by dobrze przygotować się do sezonu. Lwy rozegrają tam cztery spotkania sparingowe a rywali będą Tenerife, UD Salamanka, Mallorca i Las Palmas. Ciekawe jak spiszą się nowi gracze.
A na koniec oświadczenie Cesara Fariasa
Postanowiłem, że nie zostawię Millwall i pozostanę w klubie na kolejne lata by dalej pisać historię. Nie chcę być tchórzem. Nie udało nam się wygrać ligi, trudno. Będzie teraz kolejna okazja do tego, w dodatku zagramy w Lidze Mistrzów i też zamierzamy powalczyć o to trofeum. A co do Karima Benzemy to tak, prowadzimy negocjacje z nim i Realem Madryt.