Na początek chciałbym wszystkim powiedzieć, że wracam do pisania opowiadania. Ostatnio miałem problemy z kompem i nie mogłem grać w gry. Kiedy blaszak wrócił do stanu używalności to zdecydowałem się pograć w Pro Evolution Soccer 6. Czekałem na nowego patcha i wyszedł w końcu Shollym Patch 2011-2012. Najpierw w głowie miałem pomysł aby zagrać eliminacje i Mistrzostwa Świata, ale zrezygnowałem dla meczy klubowych. Wybrałem rozgrywki Europejskich Pucharów. Trochę zainspirował mnie mgrDaro969. Mam nadzieję, że nie będzie zły iż piszę coś podobnego do niego.Nowa formuła rozgrywek w sezonie 2011/2012 Michel Platini ogłosił iż w nowym sezonie nastąpi reorganizacja rozgrywek Champions League i Europa League. Do gry w obu rozgrywkach przystępuje 97 drużyn z 25 państw. Najwięcej klubów ujrzymy z Anglii, Hiszpanii i Włoch. Te kraje będą miały, aż 7 reprezentantów. Natomiast najmniej, bo po jednej ekipie wystawią Dania, Norwegia, Białoruś i Cypr. Polskę reprezentować będą 4 drużyny: Wisła Kraków, Lech Poznań, Legia Warszawa, Śląsk Wrocław.
Przez Ligę Mistrzów przewiną się 63 drużyny. W 1 rundzie eliminacji zagra 20. W następnej 12 + 10 wygranych z rundy 1. W ostatniej 3 rundzie eliminacyjnej zagra 9 zespołów + 11 z drugiej rundy. W Fazie Grupowej udział zapewniony mają 22 ekipy + 10 z ostatniej rundy eliminacji. W każdej rundzie eliminacyjnej będziemy mieli podziały na dwa koszyki. Zespoły z koszyka 1 stoczą bój między sobą, a zespoły z koszyka 2 między sobą. Zwycięzcy meczy ze swoich koszyków przechodzą do następnej rundy. Taki sposób rozgrywek pozwoli tym słabszym ekipom zaistnieć w Europejskich Pucharach. Polskie drużyny zagrają w pierwszej rundzie. Naszymi reprezentantami będą Lech i Wisła.
W Lidze Europy ujrzymy 34 zespoły, które nie będą grać w Champions League oraz zespoły, które przegrają mecze w eliminacjach do fazy grupowej. W rundzie 1 eliminacji do LE zagra 20 zespołów. W następnej zagra 10 wygranych rundy poprzedniej + 10 przegranych w 1 rundzie eliminacji Ligi Mistrzów. W trzeciej, a zarazem ostatniej rundzie eliminacyjnej ujrzymy 5 zespołów które mają zagwarantowany start, 10 zwycięskich ekip z 2 rundy, oraz 11 drużyn które przegrają mecze w 2 rundzie eliminacji LM. Do fazy grupowej przystąpią 32 drużyny. 9 drużyn ma już zapewniony start, 13 zespołów wywalczy awans z 3 rundy eliminacji, a 10 ekip zagra po porażce w 3 rundzie eliminacji Champions League. W każdej rundzie eliminacyjnej będziemy mieli podziały na dwa koszyki. Zespoły z koszyka 1 stoczą bój między sobą, a zespoły z koszyka 2 między sobą. Zwycięzcy meczy ze swoich koszyków przechodzą do następnej rundy. Taki sposób rozgrywek pozwoli tym słabszym ekipom zaistnieć w Europejskich Pucharach. Nasze dwie ekipy Legia Warszawa i Śląsk Wrocław zaczną grę od pierwszej rundy.
Komentarze Ekspertów
Zbigniew Boniek: Nowa formuła pozwoli polskim zespołom na jeszcze łatwiejszy awans do rozgrywek grupowych Ligi Mistrzów i Ligi Europy. Mamy dwie drużyny w tych lepszych rozgrywkach. Mam nadzieję, że któraś z nich przywróci Polsce Champions League.
Kazimierz Węgrzyn: Jeśli polskie zespoły chcą awansować do poszczególnych rozgrywek to muszą zacząć grać w piłkę. Platini nie może co roku zmieniać przepisów tak abyśmy mieli większe szanse. Jest nieco łatwiej, ale pamiętajmy, że nawet z tymi słabszymi zespołami można się wyłożyć.
Henryk Kasperczak: Teraz to chciałbym ponownie poprowadzić Wisłę Kraków. Przy takiej formule miałbym większe szanse niż kiedyś. Musieliśmy grać z Panathinaikosem czy Realem, a teraz rywalami Mistrza Polski będą dużo gorsze ekipy. Wisła musi zagrać w Champions League.
Roman Kołtoń: Poprzednia formuła dawała większe szanse na awans do Ligi Mistrzów, ale za to trudniej było zagrać w Europa League. Teraz więcej zespołów ma duże szanse na awans do obu rozgrywek. Na jesieni będziemy oglądać dużo nowych klubów, których połowa z państwa nie zna. Taki urok tej nowej formuły. Miejmy nadzieję, że to nie umniejszy atrakcyjności rozgrywek.
Włodzimierz Szaranowicz: Jeśli chodzi o polską piłkę to jest dużo łatwiej. Natomiast Platini zabija te rozgrywki. Liga Mistrzów jak sama nazwa wskazuje to rozgrywki dla najlepszych. Powinny grać te największe ekipy z europy. Jeśli każdy ma mieć szanse i możemy oglądać drużyny z Czech, Słowacji czy Chorwacji to nie będą już tak emocjonujące rozgrywki.
Już niebawem losowanie 1 rundy eliminacyjnej Ligi Europy. Serdecznie zapraszamy.