Zdecydowanie kariera nie dla każdego... Zrozumiem, jeśli ktoś nie będzie zainteresowany losami azerskiego "Neftchi".
No cóż... kilka słów wstępu. Muszę coś dodać zawsze od siebie, gdyż same wstępy mam marne. Osobiście ja wagi do nich nie przykładam, jednak po rozważeniu kilku "za" i "przeciw" doszedłem do wniosku, że wstęp jest jednak istotny, bo w dużej mierze dzięki niemu można do siebie przyciągnąć czytelników. Karierka trochę powieje czymś egzotycznym. No wsumie powoli wyrabiam sobie taki styl, że nie zabieram się za coś normalnego.
Cóż... nie moja wina, że pociągają mnie takie futbolowe horyzonty. Cóż... mamy wakacje, a właściwie jego półmetek. Z początku czasu było bardzo mało, żeby zabrać się za granie. Teraz pogoda nie dopisuje, a ja już nie wracam na chatę przed 8 rano, także jest możliwość zagrania sobie jakimś klubem. Przede wszystkim ta karierka i tak jest tylko do jakiegoś ponownego ogrania. Na większy projekt jeszcze przyjdzie czas, także jeszcze mnie zobaczycie tutaj nie raz, hehe.
Czemu akurat ten klub? Hmm... Ostatnio przeczytałem bardzo fajny artykuł nt. miliarderów na całym świecie. Było w nim kilka ciekawych nazwisk. O każdym z nich była jakaś wzmianka. Doszedłem do nazwiska najmłodszego miliardera na świecie pochodzącego z Azerbejdżanu, który jest prezydentem jednego z azerskich klubów. Ma bardzo duże aspiracje i chce ze swoim klubem awansować do LM (w tym sezonie mu się nie uda... najwyżej LE, bo grają w kw. do LE. W dodatku... z Lechem Poznań... znowu
). Jest wielkim fanatykiem futbolu, co mnie naprawdę ujęło. Później napotkałem się na artykuł o rosnącej sile Azerbejdżanu. Mogę się założyć, że... no 90% osób zarejestrowanych na tym forum kilka lat temu nie wiedziałoby gdzie leży Azerbejdżan, ba jakaś połowa z tego wogóle nie wiedziałaby, że takie państwo istnieje. Teraz o Azerach mówi się coraz częściej i coraz głośniej. To państwo, które się rozrasta, buduje i przede wszystkim ma hajs. W tym roku w Azerbejdżanie odbędą się młodzieżowe MŚ kobiet do lat... 19? 17? Nie pamiętam. Później rozmawiałem sobie z kumplami nt. polskich drużyn i ich gry w europejskich pucharach. Bardzo często w naszej rozmowie pojawiał się wątek spotkań z klubami z Azerbejdżanu... Kazachstanu itp. One co roku są coraz silniejsze. Poza tym w lidze azerskiej co roku pojawiają się coraz to lepsze nazwiska. Tak wpadłem na pomysł, by zagrać jednym z nich. Nie liczcie na to, że wygram Ligę Mistrzów czy coś. Przynajmniej nie w pierwszym sezonie.
Chcę zrobić potęgę, albo przynajmniej klub dość silny. Sam kraj się bardzo dynamicznie rozwija, futbol zresztą też, także... czemu nie? Pewnie nikt z Was nie zna tego klubu. Zanim przejdę do samych spotkań, obozów, gry w europejskich pucharach to będą takie posty zaliczane do wstępu. Trochę, by Was wciągnąć w ten świat. Przy okazji mam nadzieje, że sam się jeszcze bardziej w to wciągnę, chociaż nie ukrywam, że już jestem podekscytowany, bo klubem z tych stron jeszcze nie grałem.
Cóż... zapraszam do przeglądania oraz wyrażania swoich opinii nt. i życzcie wytrwałości przynajmniej do ukończenia czegoś do innego projektu.
Neftçi Bakı Peşəkar Futbol Klubu
(Neftchi Baku PFC)Coś o klubie.Klub Neftchi Baku powstał w 1937 roku. Klub z początku istniał pod nazwą "Neftyanık Baku". Swoją siedzibę ma w stolicy Azerbejdżanu - Baku. Za czasu istnienia ZSSR Neftchi, a właściwie wcześniej Neftyanık Baku występował przez 27 sezonów w najwyższej klasie rozgrywkowej. Tam rozegrał aż 884 spotkania. Na podium udało się im stanąć jedynie raz. W 1966 roku zdobyli wtedy trzecie miejsce. Zmianę nazwy klubu na "Neftchi" przeprowadzono w 1968 roku. Do tego czasu nazwa nie uległa zmianie. Od 1992 roku klub występuje w lidze Azerskiej. W swoim debiucie zdobyli mistrzostwo kraju. Neftchi Baku jest klubem, który zdobył 6-krotnie tytuł najlepszej drużyny w Azerbejdżanie. To najlepszy wynik w kraju. Nie ma zespołu z większymi dokonaniami w kraju. INFORMACJE:
Przydomek klubu: Ağ-Qaralar (Biało-Czarni); Neftçiler (Nafciarze)
Pierwszy trener zespołu: Boyukagha Hajiyev
Manager: Sadyg Sadygov
Stadion: Tofiq Bahramov Stadium (29,850); Ismat Gayibov Stadium (5,000)
Liga: Unibank Premyer Liqa
Pozycja w poprzednim sezonie (2011/2012): 1 miejsce - mistrz
Główny sponsor: SOCAR - jeden z największych koncernów naftowych na świecie
OSIĄGNIĘCIA KLUBU:
Mistrzostwo kraju (7): 1992, 1996, 1997, 2004, 2005, 2011, 2012
Wicemistrzostwo kraju (2): 2001, 2007
Puchar kraju (5): 1995, 1996, 1999, 2002, 2004
Finaliści Pucharu kraju (2): 2001, 2012
2 runda kwalifikacji Ligi Mistrzów (2): 2004/2005 (porażka z CSKA Moskwa 0:2*); 2005/2006 (porażka z RSC Anderlecht 1:5*); 2011/2012 (porażka z Dinamo Zagreb 0:3*)
3 runda Pucharu Intertoto (1): 2008/2009 (porażka z FC Vaslui 2:2* mniej bramek na wyjeździe)
* wynik dwumeczu
Jak minął poprzedni sezon dla "Neftçiler"?Sezon 2011/2012 rozpoczął się dla Neftchi od kilku rozczarowań. Drugi sezon z managerem Sadygiem Sadygovem miał sprawić, że w klubie pojawią się następne duże nazwiska. Jednak konflikt między pierwszym trenerem, a Émilem Mpenzą sprawił, że gwiazda całej ligi azerskiej odeszła z klubu po kilku spotkaniach ligowych. Z klubem pożegnał się również litwiński bramkarz Paulius Grybauskas, który przyjął ofertę polskiego klubu Wigry Suwałki. Jednak klub sprowadził kilku zawodników. Przede wszystkim wrócił z wypożyczenia Araz Abdullayev. 20 latek jest uznawany za największy talent azerskiej piłki. Chłopak jednak nie pograł zbyt wiele na wypożyczeniu w angielskim Evertonie, jednak jak sam twierdzi zdobył tam bardzo ważne doświadczenie i nieocenianą wiedzę, która może mu się w przyszłości przydać. Do klubu trafił również bramkarz Crveny Zvezdy Belgrad Saša Stamenković. Miał on zapełnić lukę po odejściu litwina Grybauskasa. Sezon rozpoczął się od potyczek w drugiej rundzie kwalifikacji Ligi Mistrzów. Rywal jednak był nie do przejścia. Potyczka z chorwackim Dynamem Zagrzeb zakończyła się przegranym dwumeczem 3:0. O losach zadecydowało już pierwsze spotkanie przegrane przez zawodników Neftchi trzema bramkami. Rewanż na własnym stadionie nie przyniósł bramek. Tak więc zawodnicy wrócili do przygotowań, by 14 sierpnia zainaugurować potyczki ligowe sezonu 2011/2012. Pierwsi w drodze po obronę mistrzowskiego tytułu stanęła ekipa Ravan Baku. Po trudnym boju jednak udało się wygrać 1:0 po bramce w 17 minucie Bahodira Nasimova. Pierwszą część sezonu składającą się z 22 kolejek Neftchi zakończyło na pierwszym miejscu z 49 punktami. Za nimi byli piłkarze Interu Baku z 45 punktami oraz drużyna Khazaru Lankoran, która uzyskała 44 punkty.
Druga część sezonu, była podziałem drużyn na grupę mistrzowską oraz grupę walczącą o utrzymanie. Przed Neftchi Baku czekało 10 bardzo trudnych spotkań. Po pierwszym przegranym meczu z FK Gabala aż 1:4 morale piłkarzy bardzo spadły. Na szczęście dalsza część rozgrywek pokazała, że w drużynie panuje bardzo bojowa atmosfera. Ligę udało się wygrać z 4 punktową przewagą nad Khazarem Lankoran.
Na koniec sezonu został finał Azerbaijan Cup. W finale piłkarze Neftchi trafili na FK Baku. Po bardzo trudnym spotkaniu dla naszej drużyny mecz zakończył się porażką 0:2. Rywal bardzo dobrze przygotował się do starcia. Nasza drużyna nie miała wiele do powiedzenia.
A oto wszystkie spotkania Neftchi Baku sezonu 2011/2012:
REJESTRACJA lub LOGOWANIE NEWSY:
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE