Ja kupiłem PES-a 13 ponieważ trzeba być albo kretynem, albo fanbojem FIFY, żeby nie dostrzegać zmian jakie zaszły.
Tym, którzy mówią, że to tylko update chyba nie grali w demo:
1. Wolniejsze, bardziej realne tempo rozgrywki +
2. Mocniejsze, bardziej soczyste strzały - od szóstki nie były tak dobre +
3. Podrasowana grafika - wykrzystanie silnika na moim zdaniem 99%
4. Poprawiona sztuczna inteligencja zawodników - już nie wrzucisz górnej piłki na lewą stronę, gdzie bez problemu ją przejmiesz i popędzisz na bramkę, gdyż nikt Cię nie krył +
5. Dużo lepsi bramkarze, oczywiście nie idealni, ale na pewno lepsi niż kiedykolwiek - nie wybijają piłki przed siebie po lekkim strzale, tylko albo łapią, albo przy mocniejszym wybijają na bok +
6. Sędzia już nie gwiżdże za lekkie podcięcie przeciwnika, tylko puszcza grę, dzięki czemu gra się płynnie +
7. Odwzorowanie najlepszych zawodników - CR7 biega, strzela, podaje i wygląda jak swój realny odpowiednik, tak samo jak około 50 innych zawodników - przyjemnie się to ogląda. +
8. Manualny strzał/podanie - to, czego mi brakowało, w końcu piłka leci tam, gdzie ja chcę, a nie SI.
9. 20 nowych stadionów ligi hiszpańskiej w DLC ZA DARMO. W sumie prawie 50 stadionów, w tym tylko kilka nielicencjonowanych. (Camp Nou, którego brak "gdzie indziej") +
10. W pełni licencjonowane ligi: Hiszpańska, Holenderska, Francuska + wszystkie kluby ligi włoskiej i brazylijskiej, 4 portugalskiej, i niestety tylko 1 angielskiej, ale konkurencja ma wyłączność. Mimo wszystko plus.
11. Wszechobecny miód płynący z gry, gra się płynnie, Ty dystujesz tempo, możesz zrobić co Ci się żywnie podoba, a nie grac schematami.
Dla mnie to wystarczające powody, do złożenia pre ordera. Gra ma swoje minusy jak brak licencji, ale jak ktoś mówi, że Konami się wycwaniło z licencjami, to mi się nóż w kieszeni otwiera - trzeba być kompletynm ignorantem, żeby tak mówić - EA ma wyłączność na Bundesligę i Premier League, więc cięzko coś w tym temacie zrobić. Konami nie ma tyle kasy, by kupować to, co EA. A co do innych lig, to mi wystarczy to, co mam - nie potrzebuję ligi arabskiej, irlandzkiej czy 3 ligi rumuńskiej - tak czy siak będziemy wszyscy grać najwyżej pięcioma klubami z najwyższej półki.
Dziękuję za uwagę. sory za długiego posta.
Prawdziwy fan szuka tego, co dobre i gra mimo złych rzeczy, a nie narzeka i zmienia grę co roku.