Niektóre umiejętności odgrywają za dużą rolę w kreowaniu overalla. Ciekawe jestem jak jest to zbudowane w Fifie.
Jako, że bardzo interesuję się statystyką - charakter studiów, oraz jestem fanem pesa, mogę wytłumaczyć.W PES'ie, na każdego piłkarza, na każdą pozycję przypada konkretny algorytm-wzór. Dałoby się go wyprowadzić. W sumie mogę się tym pobawić nawet... Overall'e są tak wysokie z tego względu, że w przypadku brania średnich ze wszystkich umiejętności, overall wyjdzie baaaardzo mały. Dla przykładu, taki Messi, któremu wg. PSD, wychodzi overall 101, miałby overall równy 88 (zaokrąglając w górę) - (nie licząc statystyki obrona i zdolności bramkarskie). Może jeszcze CR7 i kilku najlepszych miałoby dobry overall. Reszta piłkarzy miałaby duuuużo mniej, a estetycznie wyglądałoby to raczej okropnie. W tym sęk, że w zależności od pozycji, algorytm bierze pod uwagę różne parametry. Zauważyłem, że również z różną wagą. Wszystko dałoby się zajebiście zrobić, ale wzory wyliczające overall w PES'ie są zbyt liniowe, dlatego wychodzą rażące w oczy liczby powyżej 100 :/. Gdyby funkcja wyliczająca overalle była logarytmiczna np:wówczas, określiłoby się granicę i overalle od pewnego momentu - dla najlepszych, nie rosły by proporcjonalnie i nigdy nie osiągnęły by granicy np: 99. Uważam, że korzystanie z tej funkcji, byłoby dobrą metodą do wyliczania overalli w PES'ie.W skrócie liczą strzał , atak , itd u napadziora i wychodzi kosmos.Prostą, choć pod względem matematycznym gorszą metodą (niedokładną) mogłoby być również przeskalowanie np:jeśli, 109,108,107, to 99jeśli 106,105, to 98 itd...Może Konami coś z tym zrobi. oby...
Richard Harty zawodnik z MLO ktorego od razu sprzedałem ;p
Nie no nie wierzę, że wystarczył ci dobry skaut i wysoki poziom w rankingu, aby Ronaldo kupić. Pewnie edytorem transfer robiłeś, albo go ze szkółki wziąłeś, jak karierę skończył.
Nie wiem, 62% przy nim było. I był wystawiony na listę transferową a w poprzednim sezonie w Barcelonie zagrał tylko 4 mecze. Jestem 6 w rankingu ogólnym, wygrałem raz Ligę Europy, a w Lidze Mistrzów raz finał, ale przegrałem. Przy Khedirze też było 62% i odrzucili.