Ja wszystko w Gimpie robię. Sam się uczyłem i Gimp nie jest wcale dużo gorszy od PS. PS jest zresztą bardziej skomplikowany i trudniej się czegoś nauczyć. W Gimpie jak chcesz malować wchodzisz w Kolory -> Barwienie i przesuwasz suwakami tak długo aż znajdziesz swój kolor. Gdyby kolor nie odpowiadał do końca (mówię o jasności itp.) to wchodzisz już w Jasność i kontrast i korektujesz. Żeby barwić zaznaczony fragment należy użyć narzędzia Odręczne zaznaczanie obszarów lub kombinować czymś innym. Oczywiście mówiłem o barwieniu stroju. Do reszty czyli robienia pasków, barwienia logotypów itd. używam pędzla i muszę wtedy, albo robić przeźroczyste tła logotypów i różne zaznaczenia, albo inne bzdety itd., które trudno mi tu teraz streścić. Ale nie martw się. Wystarczy trochę czasu i sam dasz radę. Niektórzy z nas godzinami robili kitsy i ćwiczyli wiele dni aż się nauczyli. Wystarczy czas, chęci i praktyka. W sieci są jeszcze przecież różne tutoriale do gimpa o barwieniu i innych rzeczach więc napewno ci pomogą. Dasz radę!