Drużyna wróciła do Kingston
9 sierpnia, około godziny 16.00 drużyna i sztab szkoleniowy Hull City, pojawili się na lotnisku w Kingston Upon Hull. Zawodników przywitał prawdziwy tłum, bo oklaskiwać swoich idoli przyszło aż 3 tysiące fanów. Hull nie rozegrało genialnego presezonu, jednak wszyscy byli zachwyceni tym, że Tygrysy pokonały Dumę Katalonii na ich własnym stadionie. Nie jest jednak tak, że poprzednie mecze były w wykonaniu Hull złe. Tygrysy rozegrały przyzwoity okres przygotowawczy i mimo porażek z Athletic Bilbao i Realem Sociedad, pokazały, że potrafią całkiem dobrze kopać piłkę. Kto wie, czy gdyby Hull popisało się większą skutecznością, nie wygrałoby każdego z czterech spotkań.
Tuż po przylocie do Kingston, Steve Bruce wraz z Sone'ym Aluko pojawili się na konferencji prasowej, podsumowującej presezon.
Poziom gry
Steve Bruce: Myślę, że zagraliśmy dobrze. Oczywiście wyniki mogły być inne, ale jestem zadowolony z moich zawodników. Pokazali, że potrafią zagrać jak równy z równym nawet z Barceloną. To mi się podobało. Widziałem wolę walki na ich twarzach i to, że są mocno skoncentrowani. Martwi mnie tylko to, że nie potrafimy wykorzystywać swoich okazji. Mieliśmy ich na prawdę sporo. Z Realem Sociedad mogliśmy wygrać przewagą kilku bramek, a przegraliśmy 3:2. Z Barcą mieliśmy wiele okazji, a wykorzystaliśmy tylko 2, przez co musieliśmy grać jeszcze dogrywkę i karne, w których szczęśliwie wygraliśmy. Sądzę jednak, że te mecze nie są tak ważne. Liczę tylko na to, że za 9 dni zagramy wyśmienite spotkanie, na start ligi.
Transfery
Steve Bruce: Dokonaliśmy jeszcze dwóch wzmocnień, chociaż tego nie planowałem. Rafinha już w swoim pierwszym spotkaniu pokazał się z dobrej strony, strzelił bramkę i myślę, że w każdym kolejnym meczu będzie grał coraz lepiej. Czy zagra od pierwszej minuty z Aston Villą? Nie wiem. Zobaczymy jak będą przebiegały treningi i jak będzie się czuł Rafinha. Jeśli chodzi o Adriano. Spotkałem się z falą krytyki odnośnie transferu tego zawodnika. To jest jednak transfer z przyszłością. Ten zawodnik, mimo swojego wieku, może jeszcze grać na bardzo wysokim poziomie i ja to wiem. Jak na razie trenuje pod okiem fizjoterapeuty, a niedługo dołączy do drużyny młodzieżowej. Jeśli ten chłopak się zmieni, popracuje nad sobą, to jestem pewny, że w przyszłości będziemy się z niego bardzo cieszyć. Czy dojdzie ktoś jeszcze? Wątpię. Mam skompletowaną kadrę i właśnie z tymi piłkarzami chcę pracować. Nie potrzebuję nikogo więcej.
Rafinha
Steve Bruce: Ten chłopak już pokazuje, że warto na niego stawiać. Cieszy mnie to. Boję się jednak, że za szybko wszyscy go polubią. Tzn. nie chcę, żeby Rafinha poczuł się tak, że wystarczy, że wyjdzie na boisko i już wszyscy będą mu bić brawo. Z drugiej strony, obawiam się tego, że w kolejnym meczu coś mu nie wyjdzie i chłopak się załamie. Presja, która na nim ciąży wzrosła jeszcze bardziej, dlatego proszę, abyśmy nie oczekiwali od niego zbyt wiele. Jeszcze nie teraz. On musi wkomponować się w ten zespół, ograć się, a dopiero potem możemy od niego oczekiwać cudów. Dlatego moja w tym głowa, by byl ciągle zmotywowany i skoncentrowany.
Taktyka:
Sone Aluko: Wbrew pozorom, nasza gra nie zmieniła się aż tak bardzo. W ciągu naszego okresu przygotowawczego testowaliśmy różne formacje, ale to normalne w takich meczach. Szukaliśmy tego, co będzie dla nas najlepsze. Jeśli chodzi o długie utrzymywanie się przy piłce. Myślę, że zawsze próbowaliśmy tak grać. Zawsze męczysz się bardziej, jeśli musisz biegać za piłką, więc to normalne, że chcesz mieć ją jak najdłużej przy nodze. Testowaliśmy różne rozwiązania i myślę, że pokażemy się z dobrej strony w pierwszej kolejce.
Cel na sezon
Sone Aluko: Mistrzostwo. (śmiech) Tak poważnie, to naszym celem jest środek tabeli. Wiemy, że nas na to stać i chcemy to osiągnąć. Miejsce gwarantujące grę w pucharach byłoby czymś cudownym, jednak wiemy, że to jeszcze nie nasz czas. Ciągle musimy się doskonalić, jednak jesteśmy już na tyle dobrą drużyną, by spokojnie powalczyć o 8-10 miejsce. Jeśli chodzi o mój cel osobisty. To chcę się ciągle doskonalić. Chcę zagrać w tym sezonie tak, żeby na koniec móc powiedzieć, że wykonałem kawał dobrej roboty. Przede wszystkim chcę pomóc zespołowi i mam nadzieje, że będzie to dobry rok. Nie myślę o tym, by strzelić najwięcej bramek, czy mieć najwięcej asyst, bo to nie jest najważniejsze. Najważniejsze jest dobro zespołu.
To tylko niektóre z pytań, na jakie odpowiadali Steve i Sone. Po konferencji udali się oni do swoich domów. Zawodnicy mają teraz 2 dni wolne, a 12 sierpnia wrócą do pracy. Mówi się o tym, że jeszcze przed rozpoczęciem sezonu, sparing Tygrysom, proponowała Krakowska Wisła. Zarząd Hull rozważa tą propozycje i w najbliższych dniach powinniśmy usłyszeć decyzję.
Plan treningowy na najbliższy tydzień:
12 sierpnia - poniedziałek
9:00 - poranna sesja treningowa
18:00 - wieczorna sesja treningowa
13 sierpnia - wtorek
14 sierpnia - środa
15 sierpnia - czwartek
11:00 - przedpołudniowa sesja treningowa
16 sierpnia - piątek
17 sierpnia - sobota
15:00 - podróż drużyny do Birmingham
18 sierpnia - niedziela
11:45 - trening na Villa Park
19:00 - mecz pierwszej kolejki Barclays Premier League - Aston Villa vs Hull City