Newcastle UnitedPełna nazwa klubu: Newcastle United Football Club
Przydomek: The Magpies (Sroki)
Data założenia: 9 września 1892
Barwy: Biało-czarne
Siedziba: Newcastle Upon Tyne
Stadion: St. James' Park (52 404 miejsc)
Właściciel: Mike Ashley
Prezes: Derek Llambias
Menedżer: Alan Pardew
(St. James' Park)Sukcesy Klubowe:
Puchar Miast Targowych: 1969
Mistrzostwo Anglii (4): 1905, 1907, 1909, 1927
Puchar Anglii (6): 1910, 1924, 1932, 1951, 1952, 1955
Superpuchar Anglii: 1909
Kadra:
Aktualna na dzień 10 lipieć 2013Bramka:1. Tim Krul
21. Rob Elliot
Obrona:2. Fabricio Coloccini
3. Davide Santon
5. Paul Dummett
6. Mike Williamson
13. Mapou Yanga-Mbiwa
16. Ryan Taylor
19. Massadio Haidara
26. Mathieu Debuchy
27. Steven Taylor
Pomoc:4. Yohan Cabaye
7. Moussa Sissoko
8. Vurnon Anita
10. Hatem Ben Arfa
18. Jonás Gutiérrez
20. Gaël Bigirimana
22. Sylvain Marveaux
24. Cheik Tioté
25. Gabriel Obertan
29. Haris Vučkić
36. Michael Richardson
Atak:9. Papiss Cissé
11. Yoan Gouffran
14. Loic Rémy
23. Shola Ameobi
28. Sam Ameobi
49. Adam Campbell
Pierwszy sparing zwycięski ! Motherwell 2:4 Newcastle Newcastle United w swoim pierwszym przedsezonowym sparingu wygrało na wyjeździe 4:2 ze szkockim Motherwell. Jednym z bohaterów na Fir Park był wracający po kontuzji Haris Vuckic, który strzelił otwierającą wynik bramkę oraz zaliczył asystę. Alan Pardew w Szkocji wystawił mocno rezerwową jedenastkę, ale nie przeszkodziło to drużynie w osiągnięciu dobrego wyniku. Mecz stał na dosyć wysokim poziomie. Bardzo szybkie tępo ryzgrywania akcji i masa sytuacji bramkowych. Dla Srok na listę strzelców oprócz młodego Słoweńca wpisało się trzech Francuzów - Yoan Gouffran, Moussa Sissoko oraz Sylvain Marveaux. Motherwell zdołało jedynie odpowiedzieć golami strzelonymi przez Iaina Vigursa i Jamesa McFaddena. Jest to dobry prognostyk przed kolejnymi sparingami choć można mieć duże zastrzeżenia do gry w obronie.
Motherwell: Lee Hollis (Gunnar Nielsen 46); Adam Cummins (Fraser Kerr 46), Simon Ramsden, Shaun Hutchinson, Stevie Hammell; Stuart Carswell, Paul Lawson (Zaine Francis-Angol 46), Keith Lasley (Craig Moore 74), Iain Vigurs (Euan Murray 74); Bob McHugh (James McFadden 46), Trialist (Lee Irwin 82).
Newcastle: Rob Elliot; James Tavernier, Mike Williamson (Steven Taylor 46), Mapou Yanga-Mbiwa (c), Paul Dummett; Vurnon Anita (Michael Richardson 82), Moussa Sissoko; Gabriel Obertan (Shane Ferguson 74), Haris Vuckic (Sylvain Marveaux 46), Sammy Ameobi; Yoan Gouffran (Adam Campbell 58).
Pardew: "Coloccini zostanie w Newcastle"Alan Pardew stwierdził, że Fabricio Coloccini dotrzyma zobowiązania wobec klubu i zostanie w Tyneside. 31-letni stoper poprosił o odejście z Newcastle w styczniu, jednak teraz kapitan Srok przyznał, że zostanie na pokładzie St. James’ Park. Po rozmowach menedżera z defensorem Pardew dodał, że Argentyńczyk jest zdeterminowany, aby w nadchodzącym sezonie zapewnić klubowi sukces i zapewnić sobie miejsce w kadrze swojego kraju na przyszłoroczne Mistrzostwa Świata w Brazylii.
"Chciałby zagrać w przyszłym roku na Mundialu, nie wspominając już o rozegraniu sezonu w barwach Newcastle. Wiele razy dyskutowaliśmy na temat ostatniego roku i muszę przyznać, że rozmowy były bardzo konstruktywne. Chce wrócić do gry i poprowadzić zespół. Jest ważnym zawodnikiem w moim zespole, jest kapitanem i filarem obrony. Bardzo zależy mi jego pozostaniu w Newcastle przynajmniej na najbliższy sezon. " Sissoko: "Chciałbym grać za napastnikiem"Moussa Sissoko zapatruje się na ponowną grę jako klasyczna dziesiątka. Pomocnik Srok po przybyciu do Newcastle grał właśnie za napastnikiem i, jak sam twierdzi, to jest jego najlepsza pozycja. Jednak wielu fanów przekonała gra Francuza w środku pola i wielu z nich czuje, że powinien grywać właśnie tam. Sissoko w pierwszym sparingu zagrał obok Vurnona Anity, jednak on sam uważa, że woli grać trochę wyżej. W minionym sezonie reprezentanta Francji zabrakło w ostatnich meczach z powodu kontuzji stawu skokowego, jednak teraz 23-latek jest już w pełnej formie, co pokazał podczas meczu z Motherwell zdobywając jedną z czterech bramek.
„Moją najlepszą pozycją jest gra za napastnikiem. Ale jeśli menedżer powie, że muszę zagrać w środku pomocy, to nie będzie to dla mnie żadnym problemem. Gram dla zespołu, dla nikogo innego. To jest ważne”.
"W ubiegłym sezonie pod koniec już nie grałem, ale teraz zaczyna się nowy. Jestem bardzo zadowolony z faktu, że mogę ponownie grać. Ciężko pracuję podczas tegorocznych przygotowań”.
„Ostatni rok był bardzo trudny dla zespołu, jednak ten nadchodzący zaczniemy czystą kartą. Chcemy grać dobrze i dla mnie to będzie wielki sezon z Newcastle. Dlatego ważne jest, że wygrywamy w sparingach. Nieważne, z kim gramy następny mecz – cały czas myślimy tylko o wygranej”.
„Jestem szczęśliwy, że wygraliśmy z Motherwell, bo to był nasz pierwszy mecz. Dla mnie i zespołu to było ważne, gdyż wzrosło nasze zaufanie. W przyszłości, podczas sezonu będziemy go potrzebować, więc wszyscy jesteśmy zadowoleni”.