Fajnie się zaczyna, można poczuć atmosferę odbudowywania wielkiej firmy. Van Gaal jakoś mi pasuje do United i chyba zawsze pasował. Jest antypatyczny, podobnie jak Ferguson, jednak chyba w nieco inny sposób i momentami mniejszym stopniu. Ambitne plany dotyczące potrójnej korony, nie powiem. Oczywiście pochwalam stawianie sobie przez Holendra ambitnych celów, ale czemu miałoby się to udać akurat za rok, kiedy ostatni raz Czerwone Diabły sięgnęły po trzy kluczowe trofea 15 lat temu? Wciąż przebrzmiewać będą z pewnością echa bolesnej transformacji po odejściu sir Alexa. Życzę Ci jednak z całego serca, żebym miał okazję odszczekać te słowa, bo to oznaczałoby bardzo długą i udaną karierę.
Podobają mi się dokonywane przez Ciebie transfery. Szczególnie cieszę się, że pozbywasz się Evry, bo od dobrych dwóch-trzech sezonów Francuz zdaje mi się mieć toksyczny wpływ na zespół. Shaw będzie niewyobrażalnie dużym powiewem świeżości - mam tylko nadzieję, iż aż tak młody wiek nie sprawi, że pierwsza jedenastka na Old Trafford go przerośnie. Umiejętności z pewnością młody Anglik ma nieprzeciętne, a styl gry atrakcyjny dla oka. Tym bardziej nie ufałbym jednak duetowi stoperów Evans-Jones. OK, pewnie wiesz lepiej, jakie mają umiejętności. Obaj panowie, zwłaszcza Evans, wydawali mi się jednak zawsze jacyś tacy... niepewni, bez charakteru, zbyt mali na wielkie sukcesy. Fajnie, że w zanadrzu będzie Vermaelen. Bardzo go cenię, ale nie oszukuj się - to, że Belg porzucił Arsenal mimo perspektywy kolejnego sezonu w LM nie jest oznaką miłości do United ani entuzjazmem spowodowanym przyjściem van Gaala. 29-latek był już od dawna rezerwowym i dyżurnym zastępcą kogoś z pary Koscielny-Mertesacker.
Wyłapałem kilka głupich błędów:
Holenderski menadżer przyznał, że ma on, tak jak klub, ma wielkie oczekiwania
Nie chcę wydawać wielkich pieniędzy na gwiazdy, według mnie to bezsensu.
Evra spędził na Old Trafford niecałe osiem lat
Evra przyszedł zimą 2006, więc spędził na OT aż osiem i pół roku.
PS. Ciekaw jestem, czy niechęć do kupowania gwiazd przez van Gaala pójdzie w parze z transferem Vidala/di Marii na Old Trafford.
A Depay też odkryciem już nie zostanie, wszak to strzelec kilkunastu goli w minionym sezonie Eredivisie i dwukrotny zdobywca bramek na mundialu.