Witam wszystkich. Tak sobie gram i gram w PES 2015 tę karierę (Espanyol, już 4.5 gwiazdki na Super Star :v) i doszedłem póki co do sezonu 2020/21, wrzesień. Jak wiadomo, w PES w trybie kariery piłkarze się "resetują", przechodzą na emerytury by po jednym sezonie przerwy znów być dostępnym w grze, tym razem jako tzw. szczyle. Nie inaczej jest z Danim Alvesem, który to jest w kręgu moich zainteresowań.
Teraz wypowiedź przechodzi do sedna.
Otóż nie mogę nigdzie znaleźć opcji wysłania zawodnika na kurs mający na celu przystosowanie go do gry na określonej przeze mnie pozycji, tak jak można to było za drobną opłatą robić w PES 2010; piłkarz był wysyłany na kurs za ileś tam tysięcy € i po 8-10 tygodniach wracał i mogłem bezproblemowo grać nim na wyuczonej pozycji, co bardzo przydawało się chociażby w przypadku mocno ograniczonej kadry przez min. zawieszenia i pauzy za kartki.
Chciałbym by Alves grał u mnie jako DM (eksperymencik na miarę Lahma w Bayernie :v), moje pytanie brzmi zatem: jest jakiś sposób by przystosować go do gry w defensywnej pomocy?
Wiadomo, że mogę sobie nim tam grać bez żadnych takich pierdół, ale zawodnik traci wtedy na efektywności, bo gra na nienominalnej dla niego pozycji i rozwija się w żółwim tempie, a czasem nawet wcale (wiem, bo sprawdzałem to już na przykładzie Rakiticia jako środkowego napastnika; ogół 84 przez 2 sezony ewoluował jedynie do 85 mimo łupania tych 10 goli na sezon, potem przesunąłem go już z powrotem do pomocy i rozwój był bardziej dynamiczny).