Siemka. Zagrałem dopiero co parę meczyków, na szybkiego. Oczywiście demko pobrane z Hongkongu. Nie wiem, czy młodsi fani PESa kojarzą serię Winning Eleven, wydawaną jeszcze na m.in. PS2. Zazwyczaj w Azji premiera była szybciej, bodaj w okresie lipiec-sierpień. Następnie ekipa Konami miała 2-3 miechy czasu na poprawki i wydawała PESa bardziej dopracowanego. Mam nadzieję, że usprawnią jeszcze trochę obecny kod. Po składach podejrzewam, że to jeszcze kod sprzed co najmniej miesiąca (nie pamiętam, kiedy był GamesCon, ale być może to ta sama wersja.) Chociaż składy to zawsze była bolączka PESa.
Opinia o wersji PS3:
Jak dla mnie na ++++:
- Grafika i animacje - począwszy od wyglądu zawodników, rewelacyjne twarze, fryzury, wygląd piłki, strojów, menu znośnie
- Można wreszcie je*** ekstra bramkę z 40m, ale ciut za łatwo i za często obecne to wchodzi (PES4 to były bramy - poniżej opiszę swoją)
- Tempo gry, choć wolałbym ciut wolniejsze
- Podania na dobieg
- Piłkarz wyje z bólu, jak się mu kosę sprzeda (chyba, że mi się zdawało:))
Na minus:
- Sędziowie
- Słabi bramkarze
- Póki co muzyka
- Przenikanie zawodników
- Brak licencji na stadiony
- Słaba jakość graficzna muraw, do trybun nie mam zastrzeżeń
- W końcu przy linii mogliby się rozgrzewać rezerwowi, a trener mógłby coś się ruszać
Jak dla mnie idealnie by było, gdyby wrzucili parę patentów z PES 3 - ściągają zawodnika na noszach, który leży "plackiem" (czerwona kontuzja), bandaże na nogach, lub łbach (zależnie od kontuzji), oraz z PESa 5 zagranie fair play - piłkarz leży na murawie i się zwija, przeciwnik wybija piłkę na aut - fajne to było.
Ogólnie gra wymaga troszkę poprawek jeszcze, ale spokojnie, wersja na PC w listopadzie, a to demo to pewnie stary kod - może wydadzą demo2, lub z europejskiego PSN może będzie nowszy kod.
*Wracając do bramy z PES4, strzeliłem ją w 37 sekund (czas na 10 minut). Rozpoczęcie i od razu strzał bez przyjmowania. Coś czuję, że tu będą często tak wpadały, jak nie poprawią tego elementu.
Zapomniałem o najważniejszym. Są różne gusta, ale jak toś uparcie twierdzi, że Fifa 15 jest lepsza od tego, to albo jest zaślepionym fanboyem, albo bardzo łatwo ulega marketingowi. Grałem też w demo Fify. Co z tego, że ma ona tyle licencji. Gra się w nią jakoś siermiężnie. Dziwne trybuny, zawsze pełne, fatalny wygląd zawodników, fatalny wygląd koszulek, które jakoś tak dziwnie wyglądają, jakby z PS2 zostały skonwertowane. Z każdym meczem jest coraz nudniej, zero emocji i chęci "jeszcze jeden i idę spać ".Jakbym miał oceniać, póki co:
Fifa 15 6+/10
PES 15 8-/10