na temat muzyki się nie wypowiem, ale wydaje się być spoko
uważam, że 13 utworów to jednak trochę mało, w stosunku do Fify sytuacja wygląda niemal identycznie jak w przypadku stadionów, w Fifie15 piosenek jest ponad 40
13 utworów dość szybko się nudzi, może zależy im na jakości, wg mnie jest to po prostu lenistwo konami, gdyby chcieli na pewno znaleźliby mało znane perełki które nawet za darmo(za promocję) użyczyliby swoich utworów do gry które dobrze by się komponowały z hitami nieco większego formatu
dźwięk(nie mylić z soundtrackiem) ogólnie uważam za najsłabszy element PESa, nie przepadam za Fifą, ale jak już gram w Fifę to co mi się zawsze najbardziej rzuca w oczy
to super przyśpiewki, spiker stadionowy mówiący w wielu językach(w tym po polsku), niezły komentarz, stadionowe flagi indywidualnie zrobione praktycznie dla każdego zespołu, a nie tak jak w pesie grając np legią, na trybunach flaga together we are strong, jprd -,-
strasznie wk*rwia mnie te lenistwo japończyków, rozumiem że mogą nie mieć kasy na licencje, ale co stoi na przeszkodzie aby zrobić fejkowe stadiony? fejkową bundesligę(coś a'la PremierLeague)? glikowi zrobić blond włosy zamiast czarnych? przyzwoitą otoczkę dźwiękową? ogólnie otoczkę? ... jednym słowem, w uja sobie lecą
wiadomo, najważniejszy jest gameplay, ale gra bez dobrej oprawy jest jak kurczak bez przypraw i soli, jałowa
a tak jeszcze odnośnie soundtracku to taka Fifa2000 zawierała 8 utworów(akurat pamiętam bo był to udany ost), a Euro2000 na 700mb płycie mieściło 16 utworów, tak więc tymi 13 pes specjalnego szału nie robi.