Grudzień był dla naszych zawodników niezwykłym maratonem meczowym. Średnio piłkarze The Reds stawali na murawie co cztery dni w tym miesiącu. Niestety, nie zawsze były to mecze zwycięskie, chociaż grudzień można zaliczyć do miesięcy udanych. Najbardziej cieszy fakt, że zobaczymy Liverpool wiosną w europejskich pucharach. Dzięki zwycięstwu z Rubinem, The Reds wygrali swoją grupę Ligi Europejskiej i zagrają w 1/16 turnieju. Nerwów nie brakowało, gdyż skórę Kloppa w 90. minucie uratował Benteke. Gdyby nie bramka Belga, teraz pisalibyśmy o pożegnaniu z Europą na ten sezon. Awans zaliczyliśmy także w Pucharze Ligi Angielskiej, pokonując w ćwierćfinale Middlesbrough 2:1. To z kim zmierzymy się w przyszłym roku - jak i w Lidze Europejskiej, tak i w Pucharze Capital One - piszemy w newsie poniżej.
Progres zaliczyliśmy także w Premier League. I choć tutaj mogło być lepiej (dotkliwa porażka z Leicesterem, a także z Newcastle), to w tabeli ostatecznie na koniec pierwszej rundy spotkań zajmujemy szóstą lokatę. Co prawda do lidera aż trzynaście punktów, więc ciężko jest myśleć o walce o mistrzostwo, lecz miejsce w tzw. "top 3" jest jak najbardziej realne na koniec obecnego sezonu.
To z kim Liverpool zagra w 1/16 w Lidze Europejskiej oraz w półfinale Pucharu Ligi Angielskiej, piszemy w oddzielnym newsie.
Barclays Premier League | 14. kolejka | 01.12.2015 | Anfield Road Sturridge 40., Benteke 64., Coutinho 80., 88 (k). Ings (out) - Benteke (in) 57., Gomez (out) - Flanagan(in) 68., Sturridge (out) - Origi (in) 83. Montero (out) - Shelvey (in) 22., Ki Sung Yueng (out) - Britton (in) 68., Sigurasson (out) - Eder (in) 84.MoTM: Coutinho No bardzo (W KOŃCU) przyjemny mecz. Czekałem na takie odblokowanie, może teraz będzie już z górki. Szkoda mi było Fabiańskiego, bo mogę troszkę zdradzić, że interesowałem się jego pozyskaniem w styczniowym okienku, jednak popełnił dwie gafy, a jedna z nich kosztowała jego klub bramkę. No, jest też plus (jego występu) - obronił jedenastkę. Dla mnie liczą się trzy punkty! Barclays Premier League | 15. kolejka | 06.12.2015 | St James' Park Cisse (k) 39., 79., Obertan 59. - Coutinho 4., 37. Colback (out) - Tiote (in) 58., Perez (out) - Mitrović (in) 83. Sturridge (out) - Benteke (in) 83., Roberto Firmino (out) - Henderson (in) 83.MoTM: Cisse Do tej pory szukam odpowiedzi jak mogłem przegrać ten mecz. Spokojne prowadzenie 0:2, ręką w polu karnym, i 1:2, gospodarze łapią kontakt i cisną bez przerwy. Zasłużyli na zwycięstwo patrząc na grę w drugiej połowie. A ja? Mam już 6 porażek w lidze. Ogólnie ponad połowa moich spotkań to strata punktów. Jedynym plusem meczu z Newcastle to ponownie Coutinho. Facet ładnie bierze grę na siebie - jest wszędzie na boisku. Liga Europejska | 6. kolejka | 10.12.2015 | Anfield Road Benteke 55., 90. - Karadeniz 18. Randall (out) - Flanagan (in) 52., Roberto Firmino (out) - Lallana (in) 66., Sakho (out) - Leiva (in) 66. Bilyaletdinov (out) - Carlos Eduardo (in) 66., Kanunnikov (out) - Dyadyun (in) 72.MoTM: Ryzhikov Co to był za mecz! Dosłownie o być albo nie być w Europie! Ten mecz MUSIAŁEM wygrać. Równolegle był rozgrywany inny pojedynek z naszej grupy - Bordeaux kontra Sion. Okazało się, że Francuzi odprawili z kwitkiem Szwajcarów. Co oznaczałoby dla nas koniec z LE w przypadku remisu z Rubinem. Na szczęście w ostatnich minutach udało mi się strzelić upragnioną bramkę! Benteke - facet ma u mnie szacunek. Choć nie wykorzystał wielu dogodnych okazji, to spiął pośladki akurat na tą ostatnią! Jesteśmy wiosną w pucharach, w 1/16 Ligi Europejskiej, wygrywając swoją grupę! Puchar Ligi Angielskiej | ćwierćfinał | 16.12.2015 | Anfield Road Sturridge 55., 69. - Forshaw 66. Gomez (out) - Maguire (in) 45., Sturridge (out) - Chirivella (in) 79. Leadbitter (out) - Forshaw (in) 60., Downing (out) - Kike (in) 81.MoTM: Mignolet Jak to w Pucharze Ligi Angielskiej u mnie - nie mogło zabraknąć wielu nerwów. Middle' ogólnie grało ładną piłkę i w niektórych momentach meczu dawali mi w kość. Na szczęście trzeźwy umysł w bramce zachowywał Mignolet, który w jednej z sytuacji uratował mi skórę dwukrotnie w przeciągu sekund. Nieobecność Coutinho i ciężar gry bierze na siebie Sturridge, którego gra jak zwykle mi się podobała. Gramy dalej, jesteśmy w półfinale. Barclays Premier League | 16. kolejka | 20.12.2015 | Vicarage Road Watson (out) - Guedioura (in) 60., Jurado (out) - Berghuis (in) 65., Deeney (out) - Ighalo (in) 79. Milner (out) - Leiva (in) 60., Skrtel (out) - Gomez (in) 76., Roberto Firmino (out) - Lallana (in) 87.MoTM: Arlauskis Mecz strasznie nijaki, obie ekipy bały się zaatakować. W ostatnich dziesięciu minutach w końcu wziąłem się do roboty, gdyż aż dwukrotnie potrzebna była technologia Goal-line, gdyż bramkarz Watford wybijał piłkę z linii bramkowej. Remis średni, ale cieszy w końcu czyste konto. Barclays Premier League | 17. kolejka | 23.12.2015 | Anfield Road Sturridge 36., Origi 66. - Yacob 5. Henderson (out) - Roberto Firmino (in) 66., Sturridge (out) - Ibe (in) 68. Berahino (out) - Rondón (in) 56., McClean (out) - Brunt (in) 79., Gardner (out) - Morrison (in) 80.MoTM: Mignolet WBA sprawiło mi mnóstwo problemów. Myślałem, że zdołają wyrównać stan meczu (w 83. minucie Mignolet obronił rzut karny), ale trzymałem się dość twardo. Obrona trochę siadła w drugiej połowie, ruszali się jak żółwie, na szczęście źle nastawione celowniki rywala dały mi trzy punkty. Barclays Premier League | 18. kolejka | 23.12.2015 | Anfield Road Mahrez 33., Drinkwater 45., Okazaki 90 (k). Roberto Firmino (out) - Lallana (in) 54., Benteke (out) - Origi (in) 70., Sakho (out) - Ibe (in) 87. Drinkwater (out) - Inler (in) 62., Vardy (out) - Ulloa (in) 70.MoTM: Schwarzer Taki zimny prysznic mi się chyba przyda. Podszedłem do meczu lekceważąco i oto co dostałem w zamian. Leicester wypunktował mnie w każdym aspekcie gry. Niestety dla nich, mimo efektownej w lidze u mnie idzie im znacznie gorzej niż w rzeczywistości. Barclays Premier League | 19. kolejka | 28.12.2015 | Stadium of Ligh Toivonen 86. - Milner (k) 25., Leiva 84. Rodwell (out) - M'Vila (in) 56., Graham (out) - Defoe (in) 71., Mavrias (out) - Cattermole (in) 76. Milner (out) - Leiva (in) 45., Lovren (out) - Kolo Toure (in) 71., Can (out) - Lallana (in) 87.MoTM: Mignolet Nie było mi dane zakończyć tego meczu bez nerwów (jak zwykle). Wydawało mi się, że bramka Lucasa w 84. minucie da pełen spokój, tymczasem goście wyszli z szybkim atakiem i zmniejszyli straty. Później rzec jasna zaczęli cisnąć niemiłosiernie, ale moja defensywa spisała się tym razem na medal. Tabela Barclays Premier League oraz najlepsi strzelcy | po 19. kolejkach | 31.12.2015 Tabela Ligi Europejskiej | po 6. kolejce | 31.12.2015 Puchar Ligi Angielskiej | półfinał | 31.12.2015 Rozgrywki grupowe UEFA, tj. Liga Mistrzów oraz Liga Europejska, dobiegły końca. Zobacz jak wyglądają tabelę w obu turniejach po zakończeniu zmagań grupowych.
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE Jeżeli ktoś chce doszukać się jakichkolwiek niespodzianek w fazie grupowej Ligi Mistrzów... to nie musi daleko szukać! Już w grupie A możemy dostrzec, że z najlepszą ligą świata pożegnali się mistrzowie Francji - PSG, którzy zagrają w 1/16 LE. Innym wielki klubem, którego już w tym sezonie w Lidze Mistrzów nie zobaczymy, to obecni liderzy Premier League, Arsenal. Zajęli oni trzecie miejsce w grupie, ustępując Bayernowi oraz Olympiakosowi. Trzeba także podkreślić świetną postawę kazachskiej Astany, która dzięki swojej grze zagra w drugiej rundzie Ligi Europejskiej.
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE Jeszcze większych emocji dostarczy druga runda Champions League. Choć w tej edycji nie uświadczymy wielkich szlagierów, to niektóre spotkania sprawiają, że naprawdę chce się na nie czekać. Przede wszystkim chodzi tu o pojedynek Manchesteru United z Realem Madryt. I mimo, że pojedynek ten nie jest tak elektryzujący jak przed laty, to nadal dwie ogromne firmy, które będę chciały zagrać w ćwierćfinale rozgrywek. Bardzo ciekawie zapowiada się także spotkanie Porto z Valencii oraz Atletico z Chelsea.
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE Awans Liverpoolu na ostatniej prostej, wygrana grupa przez Lech Poznać, oraz Legia, która różnicą jednego punktu przegrała walkę o awans - tak prezentują się grupy Ligi Europejskiej w wielkim ogóle. Nie zawiedli faworyci - Borussia, Napoli, Marsylia czy też Monaco.
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE Liverpool nie trafił najgorzej jak mógł - wręcz przeciwnie - losowanie można uznać za szczęśliwe! Naszym rywalem w 1/16 będzie niemiecki FC Augsburg, który zajął drugie miejsce w grupie L, ulegając dwukrotnie z Athletic Bilbao i wygrywając pozostałe cztery spotkania z Alkmaar oraz Partizanem. Dla polskich fanów ważne jest to, że wiosną w pucharach zobaczymy Lecha Poznać, który sensacyjnie wygrał swoją grupę. Teraz przyjdzie im zagrać z bardzo wymagającym Tottenhamem.
Jak zwykle, każdy z meczów pozostawiamy do uwagi Wam, czytelnikom.
Dla wielu klubów styczeń to okres na ostatecznie wzmocnienia w walce o mistrzowski tytuł. Jak co roku w tym właśnie okresie wraz z rozpoczęciem Nowego Roku otwarte zostaje okienko transferowy. I choć zimowa odsłona okna jest zazwyczaj mniej aktywna niż jego letnia odpowiedniczka, to także w tym okresie może zapachnieć kilkoma niezwykłymi przenosinami. Skupmy się na drużynie The Reds, bo tylko ona interesuje nas w tej chwili. Plotek było bardzo wiele, lecz żadna informacje na ten czas nie została potwierdzona. Sam Jurgen Klopp wypowiedział się, że nie chciałby wydawać mnóstwo pieniędzy na transfery, które są nieprzemyślane: "
Jestem z tą drużyną nieco ponad pół roku i uważam, że ściąganie do klubu nowych zawodników na skalę światową w tej chwili nie ma sensu. Owszem, mam pewne prośby do zarządu na styczniowe okienko, ale ambitniejsze cele będziemy stawiać sobie w tej kwestii dopiero w wakacje. " - jak widać wypowiedź niemieckiego trenera jest dość wymowna. Czy to jasne określenie, że Liverpool nie szuka zmian w styczniowym okienku transferowym? Pokusiliśmy się jednak o zebranie wszystkich ciekawszych plotek, które mogliśmy wyczytać w sieci.
KTO MOŻE PRZYJŚĆ: # Jose Maria Gimenez (Atletico Madryt)
Wielce utalentowany środkowy obrońca z drużyny Atletico Madryt jest bardzo łakomym kąskiem na rynku transferowym. I choć ciężko sobie wyobrazić, jak włodarze The Reds wykładają za Urugwajczyka grubo ponad 30 milionów €, to jednak w perspektywie czasu na pewno byłby to opłacalny transfer.
# Jack Butland (Stoke City) oraz
Łukasz Fabiański (Swansea City)
Mimo wyśmienitej formy Mignoleta nie trudno ukryć, że Liverpool potrzebuje solidnego zmiennika. I choć jest na ławce Bogdan, który regularnie łapie minuty w Lidze Europejskiej to trzeba przyznać, iż nie jest on materiałem na Liverpool. Od kilku lat mówi się o zainteresowaniu Butland'em, a dodatkowo teraz rozpoczęły się plotki nt. przyszłości Fabiańskiego.
# Riyad Mahrez (Leicester City) oraz
Ricardo Quaresma (Besiktas)
O ile opcja wykupu tego pierwszego jest posunięciem sensownym (perspektywiczny zawodnik, mający 24 lata oraz najjaśniejszy punkty drużyny w tym roku), o tyle rzekome zainteresowanie tym drugim wydaje się być nieporozumieniem. Wiekowy już Portugalczyk wydaje się mieć najlepsze czasy za sobą. Ponadto miał on już styczność z Premier League (Chelsea) i nie wspomina on go najlepiej.
# Dele Alli ,
Christian Eriksen (obaj Tottenham) oraz
Georginio Wijnaldum (Newcastle)
Panowie z Tottenhamu to niesamowicie utalentowana dwójka zawodników. Duńczyk to piłkarz, który już zdążył wyrobić sobie dobre zdanie w Premier League, dlatego ściągnięcie go mogłoby kosztować Liverpool naprawdę ogromne pieniądze. W przypadku dziewiętnastoletniego Alli'ego, mowa byłaby o znacznie mniejszej kwocie, jednakże ciągle dużej. W grę wchodzi także pozyskanie Holendra z drużyny Newcastle, jednak tu trzeba mieć na uwadze to, że raptem sześć miesięcy temu przybył on tam z PSV.
# Steven Gerrard (LA Galaxy) oraz
Fernando Torres (Milan/Atletico)
Wielkie powroty?! Kiedyś podobne działanie zastosował Arsenal w przypadku Henry'ego (krótkie wypożyczenie). Teraz wiele mówi się o powrocie Gerrarda na Anfield na okres dwóch miesięcy. Jak bardzo nostalgicznym, a zarazem marketingowym posunięciem byłby ten transfer, nie trzeba chyba tłumaczyć, gdyż niespełna 36-letni angielski pomocnik prócz swej legendy nie byłby w stanie wnieść do drużyny LFC tego, co wnosił przed laty. A jeżeli powiedzieli Gerrard, to wspomnieli także o Torresie. Jednak Hiszpan nie zaskakuje swą formą, więc trudno byłoby mu wygryźć Benteke, Ingsa czy nawet Origiego. Jeżeli Gerrard i Torres, to może Suarez? Zejdźmy na ziemię.
# Shinji Kagawa ,
Ilkay Gundogan (obaj Dortmund)
Nie trudno było się domyślić, że były trener Borussii Dortmund, Jurgen Klopp, prędzej czy później będzie chciał ściągnąć na Anfield swoje byłe gwiazdy. I tak oto ponoć zakomunikował, że będzie starał się na początek kupić jednego z dwóch panów powyżej.
# Alexandre Pato (Sao Paulo)
Co prawda transfer Pato zapewne miałby miejsce dopiero w lipcu, ale już teraz może dojść do porozumienia obu stron, gdyż kontrakt Brazylijczyka z Sao Paulo wygasa za 6 miesięcy. Sprowadzić piłkarza takiej klasy na Anfield i to za darmo, byłoby niezwykłym interesem.
# Gabriel Jesus (Palmeiras)
Złote dziecko brazylijskiej piłki. Urodzony w 1997 roku Brazylijczyk jest uznawany w Brazylii za następce takich ikon piłki jak Romario, Ronaldo czy nawet Pele. Jak bardzo dobrym zakontraktowaniem byłby ten piłkarz niech świadczą o tym jego obecne statystyki - zdobywa bramkę w rodzimej lidze średnio co... 49. minut!
KTO MOŻE ODEJŚĆ: # Jack Dunn i
Kolo Toure Jack Dunn to 21-letni napastnik, który zapewne w tym wieku chciałoby otrzymywać jakiekolwiek szanse od trenera na tym szczeblu rozgrywek. Niestety - Jurgen Klopp nie widzi go w swojej jedenastce i nigdy nie dał młodemu anglikowi szansy na wykazanie się. W równie złej sytuacji jest Kolo Toure. Iworyjczyk zaliczał dotychczas 15 spotkań w The Reds w tym sezonie, jednak coraz bliżej jest mu do emerytury, a jego kontrakt wygasa już za pół roku, dlatego warto sprzedać go już teraz, niżeli oddać za bezcen, gdyż wątpliwe są podejrzenia o przedłużeniu kontraktu.
# Jerome Sinclair ,
Joao Teixeira ,
Jordan Rossiter ,
Trent Alexanader-Arnold ,
Daniel Hyde ,
Pedro Chirivella i
Cameron Brannagan Trudno orzec, czy powyższe planowane wypożyczenia to tylko odwlekanie nieuniknionego, czy też prawdziwa myśl o zadbanie o swoje młode gwiazdy. Wydaje się, że Sinclair, Teixeira oraz Alexander Arnold to prawdziwe inwestycje na przyszłość, i zarząd Liverpoolu stara się przynajmniej dać im szansę ogrania się w innym, mniejszym klubie. Ciekawym przypadkiem jest tu bramkarz - Daniel Hyde. Młody anglik dołączył do drużyny seniorów z juniorów i jest wręcz pewne, że opuści Anfield na minimum rok.
CO SŁYCHAĆ U WYPOŻYCZONYCH: # Danny Ward (Aberdeen),
Andre Wisdom (Norwich City),
Ryan McLaughlin (Aberdeen),
Tiago Ilori (Aston Villa),
Llyod Jones (Blackpool),
Lazar Marković (Fenerbahce),
Ryan Kent (Coventry City),
Sheyi Ojo (Wolves),
Luis Alberto (RC Deportivo),
Harry Wilson (Crewe Alexandra),
Sergi Canós (Brentford),
Mario Balotelli (Milan),
Samed Yesil (Luzern)
Jak widać, Liverpool wypożyczył aż 13 zawodników w ubiegłym sezonie. Niestety, nie każdy wykazuje się w swoich obecnych zespołach. Najwięcej jakości do swojej drużyny wnosi jedynie Marković, gdyż cała reszta nie wykorzystuje danych im szans. Nie jesteśmy jeszcze w stanie przypuszczać, który z wyżej wymienionych zawodników po powrocie na Anfield zostanie tu na stałe.
Nie tylko Premier League człowiek żyje! W innych częściach Europy także dobiegły końca rundy jesienne. Piłkarze odpoczęli na świętach, obecnie świetują Nowy Rok, dlatego rzućmy okiem jak toczą się zmagania w innych czołowych ligach Starego Kontynentu.
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE - jeżeli mowa o Premier League, nie sposób pominąć drugiej klasy rozgrywek w Anglii. Jak widać, Burlney oraz Brighton są na najlepszej drodze, by w przyszłym sezonie walczyć z najlepszymi drużynami na Wyspach.
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE - ku zaskoczeniu wszystkich, na czele ligi francuskiej znajduje się Saint-Etienne, a nie tak jak sądzono przed startem rozgrywek - PSG. Mało tego, paryskiego klubu nie ma nawet na drugim miejscu, które dzierży Marsylia.
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE - Hegemonia Barcelony i Realu na hiszpańskiej ziemi powoli się kończy? Na to wygląda. Choć imponująca ofensywa Blaugrany dwa razy więcej bramek, niż trzecie w tabeli Bilbao, ma przewagę czterech punktów nad drugą Sevillą. Co ciekawe poza podium wypadają Królewscy, którzy tracą do lidera już dziewięć punktów.
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE - Mimo stalowej defensywy Bayernu, Guardioli i spółce nie udało się wypracować na półmetku wyraźnej przewagi w lidze. Za ich plecami znajdują się takie zespoły jak Schalke czy Borussia. Walka będzie zacięta.
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE - Włoska liga jak zwykle dokłada wszelkich starań, by kibicie mogli się w niej delektować ogromną ilością emocji. Wystarczy spojrzeć na tabelę - szóste Lazio traci do liderującego Juventusu tylko siedem punktów.
Zobacz także:
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE ,
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE ,
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE ,
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE ,
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE ,
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE Spoiler for Hiden :
Na jakim poziomie grasz, jeśli można wiedzieć? Fifa16? FIFA 16 na PC. Poziom klasa światowa. To jest taki poziom na styk. Nie ukrywam, że Legendarny jest dla mnie za trudny, więc go nie tykam, a zaś Zawodowiec zbyt prosty. Nie ma tej płynności w przejściach z poziomu na poziom. Ale KŚ na razie wystarcza.
Staram się czytać Wasze opowiadania, więc jestem - powiedzmy - na bieżąco, ale komentarz zostawię później.