Od wielu lat gram w PES-a, bardzo szanuję tą produkcję, ale odnośnie Fify nie mogę się z Tobą zgodzić.
Również miałem przyjemność zobaczyć kilka spotkań z wersji beta. W fifie poprawili względem poprzednich wersji wiele, ulepszyli grafikę, nowe animacje wg mnie są rewelacyjne, zawodnicy poruszają się bardzo naturalnie w nich, dodatkowo zostali nieco odchudzeni, a ich twarze dzięki nowemu silnikowi są rewelacyjne, nie ma więc mowy o tzw. woskowych figurach. Mocno rozbudowano tryb kariery managerskiej. Owszem gra jest dość szybka, co zresztą było zmorą Fify niemal od zawsze. Błędy pewnie będą się pojawiać, co związane jest z nowym silnikiem, a mam nadzieję że po zagraniu kilku spotkań utwierdzę się w przekonaniu, że FIFA 17 bezpośrednio nawiązuje do lat swojej świetności, czyli serii 09-11
ja się z tym nie zgodzę, jak dla mnie w fify w tamtym okresie to były straszne gówna, PES2010 bił konkurencję na głowę
wystarczy rzucić okiem na to porównanie:
REJESTRACJA lub
LOGOWANIEanimacje koślawa, ale grafika w pes2010(trawa, oświetlenie) jest ładniejsza niż w pesie2017, no to chyba coś tu jest nie halo z konami, nawet animacja siatki była lepsza w pesie2010 niż teraz
i tak jak wtedy PES bił Fifę tak teraz z przykrością muszę stwierdzić, że Fifa zaczyna Pesowi uciekać, idą cały czas do przodu, kiedy PES zatrzymał się w miejscu i tylko miesza, to doda to odejmie, to w 2015 sędziowie gwizdali każde nadepnięcie na sznurowadło, to w 2016 nie gwizdali czasem ewidentnych fauli itd
nadal gameplejowo bardziej podoba mi się pes, ale w niektórych elementach fifa jest lepsza, nie ma czegoś takiego jak w pesie, że się biegnie na pelnej predkosci byle jakim piłkarzem, robi się przerzut na drugą stronę boiska i piłka posłana jest z dokładnością do centymetrów, w fifie to poleci gdzieś na bok albo na aut, tam trzeba więcej precyzji aby dokładnie podać, w pesie działa to z automatu
graficznie twarze lepiej wyglądają w pesie, ale reszta: stroje, murawa, trybuny lepiej w fifie. Pod względem audio to fifa miażdży pesa, dobry soundtrack, czuć że trybuny żyją, komentator opowiada ciekawostki, np grałem dzisiaj z kumplem BVB-Bayern to szpakowski, rzucił że w 2003 roku Bayrn pożyczył Borussi 2 mln euro bo był w kryzysie, a jak Lewandowski był przy piłce, to komentarz: ten piłkarz obchodzi dzisiaj urodziny. Muszę przyznać, że EA robi to dobrze.
Z takich drobnych rzeczy to też realizacja meczu jest sporo lepsza w fifie niż w pesie, np jeśli był ewidentny 5 metrowy spalony to w fife gra jest od razu wznawiana, a w pesie oczywiście jaki spalony by nie był to z automatu musi być wczytana irytująca powtórka
w fife natomiast kiedy zmieniasz strzelca gola, to realizator przypomni jego bramkę, zmienisz w przerwie ibrahimovicia, to na poczatku 2 połowy pokażą go jak siedzi na ławce, proste rzeczy, ale w pesie nic z tym nie robią
a grałem też dziś w NBA2k, no to oprawa jeszcze lepsza niż w Fifie, prawdziwe ujęcia miast w których rozgrywane jest spotkanie, studio przedmeczowe, wywiady z zawodnikami w trakcie, interaktywna publiczność i inne bajery