Zdecydowałem się napisać krótki tutorial jak wgrywać poszczególne dodatki do PES 2009, gdyż jak zauważyłem niektórzy myślą, iż zaprzestanie wydawania Kitservera przez Juce'a jest równoznaczne z niemożnością wrzucania dodatków do gry KONAMI.
Od czego zacząć:1. Ściągamy program AFS ESPLORER 3.7, który umożliwia nam edytowanie plików .img.
REJESTRACJA lub
LOGOWANIEPliki z rozszerzeniem .img znajdują się w folderze z grą (np. C:/program files/konami/pes2009/img/). Widać je na obrazku nr 1.
Każdy plik img. składa się z wielu blików .bin . Można to zobaczyć otwierając poprzez AFS EXPLORER, jeden z plików .img np cv01.img.
Ściągamy dodatek:Na początek może zajmiemy się wrzuceniem Ballpacka (czyli pilek), dostępnego na Naszym forum. Jest to Ballpack autorstwa kamilczesio4.
REJESTRACJA lub
LOGOWANIEInstalujemy dodatek: 1. Po ściągnięciu pliku rozpakowujemy go.
2. Mamy pliki widoczne jak na rysunku i od razu wiemy, do których plików .img w grze należy je wrzucić.
3. Otwieramy AFS EXPLORER.
a) klikamy na File-->Import AFS File...
b) Odznaczamy opcję AFS File i zmieniamy na All Files
c) Otwieramy pierwszy plik z FOLDERU Z GRĄ, który jest nam potrzebny (w tym wypadku cv01.img)
4. Wyskoczy nam komunikat - odpowiadamy "Nie" i zatwierdzamy "ok".
5. Naszym oczom ukazuje się zawartość pliku cv01.img.
a) Klikamy "Import folder".
b) Znajdujemy dodatek, który ściągnęliśmy i otwieramy FOLDER cv01.img .
c) Na następny komunikat odpowiadamy "TAK" i zatwierdzamy, po czym tworzymy nazwę nowego pliku i klikamy "zapisz".
d) Zatwierdzamy, potem program zapyta nas jeszcze czy otworzyć nowy plik. Klikamy "nie".
6. W folderze img z grą znajduje się zatem teraz "stary" plik cv01.img bez dodatku oraz nowy plik z dodatkiem (z piłkami) cv01NEW.img .
a) Usuwamy plik cv01.img
b) Zmieniamy nazwę cv01NEW.img na cv01.img
Piłki są już gotowe w grze.
Drugi folder z dodatku (cv06.img) jest odpowiedzialny za wyświetlanie piłek w menu (gdy wybieramy piłki). Instalujemy go analogicznie jak cv01.img .
W taki sposób można wgrać praktycznie każdy dodatek!
Mam nadzieję, że pisałem w miarę jasny sposób i każdy będzie w stanie wrzucić sobie to, czego będzie chciał.