Dla jednego najlepszy jest Lampard dla innego Ronaldinho. Ja uważam, że nie można ogólnie oceniać piłkarzy, który jest lepszy. Gdyż jakość gry zawodnika zależy także od partnerów z drużyny oraz taktyki i stylu gry drużyny. (wierzcie mi albo nie ale jestem obiektywny w tym co teraz napisze) Messiemu dużo łatwiej jest grać pięknie gdy wie, że za plecami ma Puyola albo Abidala. Dostaje także niejedno fenomenalne podanie od Xaviego czy Iniesty. Moim subiektywnym zdaniem Cristiano Ronaldo grając w Realu ma dużo trudniejsze zadanie. Po pierwsze niezgrana drużyna, niestabilna z formą obrona (nie liczę Casillasa). Mimo to strzelił wiele goli dla Realu w tym sezonie.
Dobrym przykładem, że jeden zawodnik bez dobrze grających partnerów nie może wiele zdziałać, jest Beckham grający w LA Galaxy.
Wiem, iż są zawodnicy którzy lepiej grają wśród słabszych partnerów jak Marco Di Vaio z Bolonii (tylko Ibrahimovic go wyprzedził w Serie A w poprzednim sezonie pod względem strzelonych goli). Grał wcześniej w Juventusie, Valencii czy Monaco i nie potrafił tak wspaniale grać pośród równie uzdolnionych graczy.
Lepiej oceniajcie zawodników pod kątem poszczególnych atrybutów. Jak technika, zaangażowanie, kierowanie drużyną czy pozycja na boisku. Jak chcecie porównać Ibrahimovica z Casillasem? Dla mnie to chore... Takie jest moje zdanie i Boże wybacz jeśli kogoś nim uraziłem....
P.S. Moim ulubionym i najlepszym według mnie piłkarzem (pod względem zaangażowania w grę i walki do ostatniej minuty) jest Gennaro Gattuso.
Pozdro