Więc może troszkę obiektywizmu by się przydało.
Na wstępie dodam, że jestem wielkim fanem Pes-a. Grałem we wszystkie części na wszytskich platformach(PS3=Xbox 360), począwszy od starego dobrego ISS-a na PSX-a, potem PS2 oraz PC aż do Xboxa 360 i PESa 2009.
Teraz pomijając trochę "moją" historię może przejdę do sedna sprawy.
Porównując PES-a 2009(Xbox 360) oraz Fifę 09(Xbox 360) trzeba obiektywnie stwierdzić, że na konsolę w poprzednim roku przewagę osiągnęła Fifa. Po pierwsze co rzuca się w oczy po dłuższej(paro miesięcznej, w obie gry) grze jest to, iż w PESie nie ma czegoś takiego jak walka bark w bark, w fifie jest to zrobione bardzo dobrze(mówię o fifie 09). Natomiast graficznie lepiej wygląda PES-a. Takich minusów i plusów można by mnożyć, na pewno większość już znacie więc nie będę wam ich powtarzał.
Reasumując. Grając już parę ładnych lat w gry piłkarskie(PES - 6 lat, Fifa - 1 rok) muszę stwierdzić, że pod względem grywalności Fifa 09 bije wszystkie wcześniejsze PES-y. Natomiast jeżeli chodzi o wciągnięcie w grę nie mogę oprzeć się stwierdzeniu, że stary poczciwy ISS wciągnął mnie bardziej(bo na parę lat), może dlatego, że była to pierwsza gra piłkarska w którą grałem.
PS Powyższy wywód jest o grach na konsole nowej generacji. Jeżeli ktoś ma PC nie ma się nawet co zastanawiać. Jest tylko jedna możliwość, wybrać PES-a. Jeżeli ktoś ma konsolę polecam mu Fifę 09.
PS2 Nowych odsłon tychże gier nie ma co oceniać po filmikach. Filmiki nie pokazują wszystkiego, mogę nawet stwierdzić że pokazuję bardzo niewiele.