Autor Wątek: Chelsea FC  (Przeczytany 619326 razy)

Offline NexaT

• Prezes klubu
  • Dostał Piw: 10
  • Na forum od: 27.12.2010r.
  • Life is football, football is Manchester United...
  • Gram w: Shogun: Total War
Odp: Chelsea Londyn - all o tym teamie
« Odpowiedź #1980 dnia: Październik 29, 2011, 21:56:51 »
gdyby któraś z tych drużyn zagrała z Barcą/Realem dostałaby porównywalny wpie*dol do tego co dostał MU tydzień temu.

Hmm.. no masz racje! Jeśli United zagrałoby po męsku, to Barca byłaby w siódmym niebie, jak i w teatrze! No ja nie wiem, co by było gdyby Barca grała w Premier Leauge, i odpie** takie przedstawienia w meczu.

<a href="http://forum.pesleague.pl/index.php?PHPSESSID=a8371467c2d43262fec0af8e79adf60c&amp;action=register">REJESTRACJA</a>&nbsp;lub&nbsp;<a href="http://forum.pesleague.pl/index.php?PHPSESSID=a8371467c2d43262fec0af8e79adf60c&amp;action=login">LOGOWANIE</a>
<a href="http://forum.pesleague.pl/index.php?PHPSESSID=a8371467c2d43262fec0af8e79adf60c&amp;action=register">REJESTRACJA</a>&nbsp;lub&nbsp;<a href="http://forum.pesleague.pl/index.php?PHPSESSID=a8371467c2d43262fec0af8e79adf60c&amp;action=login">LOGOWANIE</a>

Jakby Barcelona dostała od kogoś wpier... to by ochłonęła, i może zaczęli by grać w piłkę, a nie odpier... jakiś teatr. Nie będę dalej komentował, bo fanboye Barcy mnie napadną.
PS. A gdzie wasza nowa gwiazda, Justin Biber? :(
No i najważniejszego zapomniałem dodać.. Jakby obrońcy w Hiszpanii mieli jaja, to Barcelona nie byłaby tam gdzie jest.
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2011, 21:59:18 wysłana przez NexaT »

Offline Nederland

• Piłkarz B klasy
  • **
  • Dostał Piw: 23
  • Na forum od: 06.02.2010r.
    • last.fm
« Odpowiedź #1981 dnia: Październik 29, 2011, 21:59:41 »
NexaT, weź się czasami pogłaszcz w głowę taboretem. Nie po raz pierwszy przesadzasz, i to ostro.
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2011, 22:50:13 wysłana przez Nederland »
" border="0

Offline Irius

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 0
  • Na forum od: 13.09.2010r.
« Odpowiedź #1982 dnia: Październik 29, 2011, 22:17:05 »
Hmm.. no masz racje! Jeśli United zagrałoby po męsku, to Barca byłaby w siódmym niebie, jak i w teatrze! No ja nie wiem, co by było gdyby Barca grała w Premier Leauge, i odpie** takie przedstawienia w meczu.
Ile meczów Barcelony oglądałeś w swoim życiu, że wysuwasz tak śmiałą tezę? Niech zgadnę, doszedłeś już w liczbie meczów do drugiej ręki? Z tego co wiem to jesteś dosyć młody, wiek nie idzie w parze z rozumem, choć ty tej teorii mocno zaprzeczasz.

No i najważniejszego zapomniałem dodać.. Jakby obrońcy w Hiszpanii mieli jaja, to Barcelona nie byłaby tam gdzie jest.

Może jaj nie mają, ale mają za to mózgi których potrafią używać. Z tego wynika, że wiedzą, że nie powinni grać ostro i osłabiać drużyny w aktualnym meczu w którym raczej szanse są bardzo małe oraz na przyszłe mecze.

PS. A gdzie wasza nowa gwiazda, Justin Biber? Smutny

Bieber nie Biber, choć to pewnie literówka w porywach niezrozumiałej frustracji. Chłopak który zrobił karierę, ma talent do śpiewania, chodź ty tego nie potwierdzisz bo jesteś zaślepiony nienawiścią do niego z niewiadomych przyczyn, kibicuje Barcelonie. To świadczy tylko o popularności Barcy w krajach gdzie piłka nożna jest stawiana na 5 miejscu w sportach drużynowych. Osobiście się cieszę, że ktoś sławny wyraża sympatie do mojego ukochanego klubu, nie uważam tego za wstyd, że akurat on. pewnie dlatego, że mi tam on nie przeszkadza. Choć to dla niektórych wystarczający argument aby poniżać Blaugrane. "Haha im kibicuje Bieber haha"- haters gonna hate.

Ochłoń i wtedy wejdź na forum proszę ciebie. Poza tym mocno odbiegłeś od tematu Chelsea, ja również, więc zakończmy tą bezsensowną dyskusję.
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2011, 22:19:15 wysłana przez Irius »

Offline NexaT

• Prezes klubu
« Odpowiedź #1983 dnia: Październik 29, 2011, 22:17:26 »
NexaT, weź się czasami pogłaskaj w głowę taboretem. Nie po raz pierwszy przesadzasz, i to ostro.

Niby w czym przesadziłem? Przecież to wszystko prawda, czasami zdarza im się mecz w którym grają przyzwoicie. Z nami zawsze grali normalnie (ManU), ale inne mecze to symulacja.. Jak nie symulacja to, obrońcy odpuszczają sobie walkę po stracie 1-2 bramek.

hłopak który zrobił karierę, ma talent do śpiewania, chodź ty tego nie potwierdzisz bo jesteś zaślepiony nienawiścią do niego z niewiadomych przyczyn

A czy ja pisze, że on nie ma talentu? Przeczytaj tamto zdanie jeszcze raz.

Niech zgadnę, doszedłeś już w liczbie meczów do drugiej ręki?

Nie skończyłem pierwszej.

Z tego wynika, że wiedzą, że nie powinni grać ostro i osłabiać drużyny w aktualnym meczu w którym raczej szanse są bardzo małe oraz na przyszłe mecze.

Podaj jakiś przykład bo nie za bardzo czaje.
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2011, 22:21:01 wysłana przez NexaT »

Offline Irius

• Amator
  • *
« Odpowiedź #1984 dnia: Październik 29, 2011, 22:28:06 »
A czy ja pisze, że on nie ma talentu? Przeczytaj tamto zdanie jeszcze raz.
PS. A gdzie wasza nowa gwiazda, Justin Biber?

Odniosłeś się do Biebera który zagrał sparing z Thiago i innymi zawodnikami rezerw. Był w Barcelonie, jest on sławny, zna go cały świat, więc to na swój sposób promocja Barcelony na świecie. A ty z tego kpisz.

Nie skończyłem pierwszej.

Potraktuje to zdanie całkiem poważnie, bo pewnie w rzeczywistości takie było.

Podaj jakiś przykład bo nie za bardzo czaje.

Weźmy pierwszy z brzegu, jedyne mecze które oglądałeś mecze Barcelony prócz pojedynków z United. Real grał z Barceloną ostro, zmieniło się to dopiero niedawno, prócz tego, że udało się wygrać im raz to tylko osłabiali swój zespół, na kolejne spotkania głupimi czerwonymi kartkami. Choć nie wiem czy Real jednak jest tego dobrym przykładem bo oni z taką kadrą raczej się osłabić za bardzo nie mogą.

Offline TekU

• Prezes klubu
  • Na forum od: 04.07.2010r.
  • Never Say Never <3
« Odpowiedź #1985 dnia: Październik 29, 2011, 22:34:35 »
PS. A gdzie wasza nowa gwiazda, Justin Biber? :(

Pewnie gra lepiej od ciebie...

Offline NexaT

• Prezes klubu
« Odpowiedź #1986 dnia: Październik 29, 2011, 22:38:44 »
Odniosłeś się do Biebera który zagrał sparing z Thiago i innymi zawodnikami rezerw. Był w Barcelonie, jest on sławny, zna go cały świat, więc to na swój sposób promocja Barcelony na świecie. A ty z tego kpisz.

Ja z niego nie kpię, specjalnie napisałem gwiazda, bo nią jest. (oczywiście w przenośni)

Weźmy pierwszy z brzegu, jedyne mecze które oglądałeś mecze Barcelony prócz pojedynków z United. Real grał z Barceloną ostro, zmieniło się to dopiero niedawno, prócz tego, że udało się wygrać im raz to tylko osłabiali swój zespół, na kolejne spotkania głupimi czerwonymi kartkami. Choć nie wiem czy Real jednak jest tego dobrym przykładem bo oni z taką kadrą raczej się osłabić za bardzo nie mogą.

Tak tylko, że w Anglii drużyny "się nie osłabiają", zdarzają się takie, ale tu nie oto chodzi. Po prostu defensywa w lidze angielskiej jest zażarta, i nie odpuszcza sobie żadnego zawodnika, nawet jeśli wie, że go nie dogoni. Nie będę pisał dalej, bo to chyba wystarczające do zrozumienia.

Pewnie gra lepiej od ciebie...

Widziałem jak Bieber grał w piłkę przez 2 minuty, ty mnie nie widziałeś ani razu, więc to porównanie było bezsensu.
Ja mogę teraz napisać, że gram lepiej od Ciebie.

Offline Irius

• Amator
  • *
« Odpowiedź #1987 dnia: Październik 29, 2011, 22:45:15 »
Po prostu defensywa w lidze angielskiej jest zażarta, i nie odpuszcza sobie żadnego zawodnika, nawet jeśli wie, że go nie dogoni.

Idealnym tego przykładem są dzisiejsze derby Londynu kiedy to bodajże Sturridge odpuścił któregoś z graczy Arsenalu a ten to wykorzystał i w sytuacji 1:1 z bramkarzem strzelił bramkę.
Możemy też podać przykład meczu z 28 maja tego roku kiedy to gracze United przy wyniku 2:1 dla Barcy stali i patrzyli jak ta klepie na 30 metrze?

Offline NexaT

• Prezes klubu
« Odpowiedź #1988 dnia: Październik 29, 2011, 22:59:04 »
Idealnym tego przykładem są dzisiejsze derby Londynu kiedy to bodajże Sturridge odpuścił któregoś z graczy Arsenalu a ten to wykorzystał i w sytuacji 1:1 z bramkarzem strzelił bramkę.
Możemy też podać przykład meczu z 28 maja tego roku kiedy to gracze United przy wyniku 2:1 dla Barcy stali i patrzyli jak ta klepie na 30 metrze?

No dobra, zgasiłeś moją pewność siebie. :D Obronię się, i powiem, że takie sytuacje zdarzają się o wiele rzadziej niż w Hiszpanii.

Co do meczu Barcy z United. Bez sensu mieliby biegać, gdyż Barca i tak klepała by piłkę, a do ataku przeszła by po 3 minutach.
A pamiętamy jak Ronaldo wkurzał się na Barce, gdzie rozgrywali piłkę na 3 kontakty. ;)

Offline Nederland

• Piłkarz B klasy
  • **
    • last.fm
« Odpowiedź #1989 dnia: Październik 29, 2011, 23:04:22 »
Sturridge jest napastnikiem, a nie każdy gracz przedniej formacji to Rooney. Przypuszczam, że zawodnikowi Chelsea bliżej jest do Hernandeza czy Berbatova. Dzisiejszego meczu nie oglądałem, ale w Anglii popularna jest obrona dziewiątką z jednym zawodnikiem z przodu (przydatne posunięcie w przypadku dość częstych w Premiership kontrataków). Pewnie Sturridge się zapomniał, albo jakiegoś focha strzelił. Nie mniej przytaczanie jego przykładu wydaje mi się równie sensowne co spuszczanie się nad pewnym zwodem balansem ciała na prawą nogę w wykonaniu Messiego na Wembley (Valencia robi takie w każdym meczu, bo inne mu nie zawsze wychodzą), którym minął... Naniego.

Wśród napastników są także chlubne wyjątki. Możliwe, że kiedyś już to widziałeś: <a href="http://forum.pesleague.pl/index.php?PHPSESSID=a8371467c2d43262fec0af8e79adf60c&amp;action=register">REJESTRACJA</a>&nbsp;lub&nbsp;<a href="http://forum.pesleague.pl/index.php?PHPSESSID=a8371467c2d43262fec0af8e79adf60c&amp;action=login">LOGOWANIE</a>

kiedy to gracze United przy wyniku 2:1 dla Barcy stali i patrzyli jak ta klepie na 30 metrze?
Akurat na 30 metrze nie było sensu latać za piłką. To była jedna z nielicznych rzeczy, która im się wtedy udała - nie dali się zabiegać. A dlaczego ogólnie stali jak kołki, wyjaśniłem już wcześniej tutaj albo w temacie Arsenalu, w razie czego zapraszam do lektury.

Niby w czym przesadziłem?
Na przykład w tym, że przypominasz sfrustrowanego przedszkolaka, któremu ktoś zabrał samochodzik.
" border="0

Offline Irius

• Amator
  • *
« Odpowiedź #1990 dnia: Październik 29, 2011, 23:14:03 »
Co do meczu Barcy z United. Bez sensu mieliby biegać, gdyż Barca i tak klepała by piłkę, a do ataku przeszła by po 3 minutach.

Więc twierdzisz, że było to bez sensu, jednak w Lidze inne drużyny mają biegać i atakować, wtedy to jednak ma sens? United poza twoją regułą?

Akurat na 30 metrze nie było sensu latać za piłką. To była jedna z nielicznych rzeczy, która im się wtedy udała - nie dali się zabiegać. A dlaczego ogólnie stali jak kołki, wyjaśniłem już wcześniej tutaj albo w temacie Arsenalu, w razie czego zapraszam do lektury.
Właśnie chodzi o to, że aby atakować jak to napisał Nexat to trzeba biegać. Reszta w cytacie.

Pewnie Sturridge się zapomniał, albo jakiegoś focha strzelił.

Ja uważam, że ma jakiś sens dlatego, że cała ta akcja działa się na ~40 metrze, Sturidge odpuścił, przeciwnik wybiegł sam na sam bo drugi gracz nie miał szansy dobiec do rozpędzonego napastnika.

Nie mniej przytaczanie jego przykładu wydaje mi się równie sensowne co spuszczanie się nad pewnym zwodem balansem ciała na prawą nogę w wykonaniu Messiego na Wembley

Mam nadzieję, że nie sugerujesz mi klapek na oczach i zachwytu nad nawet sznurowaniem butów Messiego? Jeśli tak, to się grubo mylisz bo ja niczego takiego nigdy nie napisałem,a  ten zwód to dla mnie normalka, sam go często używam grając jako skrzydłowy.

Offline NexaT

• Prezes klubu
« Odpowiedź #1991 dnia: Październik 30, 2011, 00:25:49 »

Wśród napastników są także chlubne wyjątki. Możliwe, że kiedyś już to widziałeś: <a href="http://forum.pesleague.pl/index.php?PHPSESSID=a8371467c2d43262fec0af8e79adf60c&amp;action=register">REJESTRACJA</a>&nbsp;lub&nbsp;<a href="http://forum.pesleague.pl/index.php?PHPSESSID=a8371467c2d43262fec0af8e79adf60c&amp;action=login">LOGOWANIE</a>

Myślę, że każdy piłkarz na jego miejscu zrobiłby to samo.

jednak w Lidze inne drużyny mają biegać i atakować

Gdzie ja tak stwierdziłem?

Offline Irius

• Amator
  • *
« Odpowiedź #1992 dnia: Październik 30, 2011, 09:29:18 »
Gdzie ja tak stwierdziłem?
Jakby obrońcy w Hiszpanii mieli jaja, to Barcelona nie byłaby tam gdzie jest.

Poprzez posiadanie jaj wnioskuje agresywną grę gdzie nie boi się faulu. Jednak aby zaatakować to trzeba biegać od zawodnika do zawodnika.

Teraz koniec dyskusji bo to nie ten dział, chyba, że chcesz się przenieść to proszę bardzo.

Offline pawlodar_10

• Były członek Załogi
  • *
  • Dostał Piw: 50
  • Na forum od: 24.01.2009r.
    • Status GG
  • Gram w: PES 2013
« Odpowiedź #1993 dnia: Październik 30, 2011, 10:47:30 »
NexaT czasem przed wysłaniem wiadomości warto kliknąć Podgląd i przeczytać to na spokojnie. Nie piszesz notorycznie jak kretyn (w przeciwieństwie do niektórych z jedynką i siódemką w nicku), więc radzę się zastanowić następnym razem.

Co do Chelsea chyba nikt się niespodziewał takiego rozstrzygnięcia w meczu.
" border="0
Only the dead have seen the end of war.

Offline ebolek22

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 1
  • Na forum od: 24.02.2009r.
« Odpowiedź #1994 dnia: Październik 30, 2011, 16:38:07 »
Po prostu defensywa w lidze angielskiej jest zażarta, i nie odpuszcza sobie żadnego zawodnika, nawet jeśli wie, że go nie dogoni. Nie będę pisał dalej, bo to chyba wystarczające do zrozumienia.
Defensywa jest tak zażarta,że wszystkie drużyny z czołówki Angielskiej (poza Man City)wszystkie się już w tym sezonie skompromitowały zaczynając od Arsenalu,a kończąc na Chelsea.

Offline NexaT

• Prezes klubu
« Odpowiedź #1995 dnia: Październik 30, 2011, 16:47:27 »
Defensywa jest tak zażarta,że wszystkie drużyny z czołówki Angielskiej (poza Man City)wszystkie się już w tym sezonie skompromitowały zaczynając od Arsenalu,a kończąc na Chelsea.

Nie będę Ci tłumaczył czym się różni defensywa angielska, od hiszpańskiej. I tak będziesz zażarcie bronił swojego.

Offline Artur 7

• Były członek Załogi
  • *
  • Na forum od: 24.07.2010r.
  • La Magia del Futbol
    • Status GG
« Odpowiedź #1996 dnia: Październik 30, 2011, 16:49:18 »
NexaT czasem przed wysłaniem wiadomości warto kliknąć Podgląd i przeczytać to na spokojnie. Nie piszesz notorycznie jak kretyn (w przeciwieństwie do niektórych z jedynką i siódemką w nicku), więc radzę się zastanowić następnym razem.
Rzeczywiście dziecinna video-zaczepka odpowiadająca wiosnom w jego profilu ;) Nawet jego mentor, to trafnie określił 7 postów wstecz brawo Ned ;)
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2011, 16:53:56 wysłana przez Artur 7 »
" border="0" border="0

Offline Nederland

• Piłkarz B klasy
  • **
    • last.fm
« Odpowiedź #1997 dnia: Październik 30, 2011, 20:55:01 »
Cytat: Irius
Ja uważam, że ma jakiś sens dlatego, że cała ta akcja działa się na ~40 metrze, Sturidge odpuścił, przeciwnik wybiegł sam na sam bo drugi gracz nie miał szansy dobiec do rozpędzonego napastnika.
Podałeś skrajny przykład... napastnika, więc w linku zaserwowałem ci równie poboczny, tyle że sprzed x lat - w sumie nie ma to większego znaczenia, bo wiele się pod tym względem nie zmieniło. Czasami się zdarza, wiadomo: Brytyjczycy zwykle nie nurkują, a taki na przykład Stewart Downing lubi pobawić się we Włocha albo w Hiszpana. To niemożliwe, by jakaś "reguła" w piłce sprawdzała się za każdym razem.

Mam nadzieję, że nie sugerujesz mi klapek na oczach i zachwytu nad nawet sznurowaniem butów Messiego?
Tobie nie, na chwilę przypomniały mi się kwejki i filmiki na YouTube z tym zwodem, okraszone jeszcze wymownym "What the f_ck was that?", jakby ten zwód ciałem był jakiś genialny albo chociaż niepowtarzalny, albo po prostu oglądanie jakiegoś meczu LM w telewizji. W sumie równie dobrze można podniecać się tym: <a href="http://forum.pesleague.pl/index.php?PHPSESSID=a8371467c2d43262fec0af8e79adf60c&amp;action=register">REJESTRACJA</a>&nbsp;lub&nbsp;<a href="http://forum.pesleague.pl/index.php?PHPSESSID=a8371467c2d43262fec0af8e79adf60c&amp;action=login">LOGOWANIE</a>&feature=related albo zwodem Redondo z tego samego meczu, chociaż obie te kiwki mają już osiem lat.

Zauważ, że użyłem czytelnego porównania, czytaj uważniej.

Osobiście się cieszę, że ktoś sławny wyraża sympatie do mojego ukochanego klubu, nie uważam tego za wstyd, że akurat on.
Na moje to on jest raczej wieczorowym fanem, widziano go już w koszulce Lakersów, a nie zdziwiłbym się, gdybym zobaczył go odzianego w strój Yankees albo Canadiens.

Poprzez posiadanie jaj wnioskuje agresywną grę gdzie nie boi się faulu. Jednak aby zaatakować to trzeba biegać od zawodnika do zawodnika.
Przy stylu gry Barcelony takie zachowanie jest debilne, bo prowadzi do zmęczenia poprzez zabieganie - zapewne grałeś kiedyś w dziadka i wiesz, jak trudno jest temu w środku. Nie rób już z zaangażowania w obronie iście barbarzyńskiego ganiania za piłką z pianą w ustach.

Cytat: ebolek
Pisałem już, że w lidze hiszpańskiej nie ma kto kogo skompromitować, jeśli tym katem ma nie być Barcelona albo Real. W sumie kompromitują się obrońcy, którzy nawet nie próbują odebrać piłki szarżującemu Messiemu czy Ronaldo.

Cytat: NexaT
Myślę, że każdy piłkarz na jego miejscu zrobiłby to samo.
No nie wiem, Solskjaer był napastnikiem i to do tego lisem pola karnego, czyli tym najbardziej wysuniętym zawodnikiem, który nie ma obowiązku uczestniczyć w akcjach defensywnej swojej drużyny - takimi graczami w United są obecnie Macheda, Hernandez i Berbatov. A mimo to Ole wrócił się i "pięknie" sfaulował przeciwnika, ratując remis (to była końcówka meczu).

Cytat: Artur
Nawet jego mentor, to trafnie określił 7 postów wstecz brawo Ned
Waddafak, jaki mentor?
" border="0

Offline Irius

• Amator
  • *
« Odpowiedź #1998 dnia: Październik 30, 2011, 21:43:51 »
Na moje to on jest raczej wieczorowym fanem, widziano go już w koszulce Lakersów, a nie zdziwiłbym się, gdybym zobaczył go odzianego w strój Yankees albo Canadiens.
Akurat zaproszenie go na krótki mecz z Thiago + zawodnicy z rezerw to była pewnie zagrywka marketingowa korzystna dla obu stron choć głównie dla katalońskiego klubu. On może pochwalić się treningiem z klubem który jest na topie, a Barcelona poszerzyła horyzonty na świecie, głównie Ameryce Północnej na czym im zależy. Choć teraz celują głównie w Chiny.

Przy stylu gry Barcelony takie zachowanie jest debilne, bo prowadzi do zmęczenia poprzez zabieganie - zapewne grałeś kiedyś w dziadka i wiesz, jak trudno jest temu w środku. Nie rób już z zaangażowania w obronie iście barbarzyńskiego ganiania za piłką z pianą w ustach.
Doskonale rozumiem to co napisałeś. Jednak Nexat napisał, że gdyby obrońcy mieli jaja itd. Posiadanie jaj to nie bać się zaatakować, tak wnioskuje. Jednak właśnie do tego ataku trzeba biegać od zawodnika to zawodnika co jest właśnie bezsensowne. Aby zaatakować trzeba raczej poczekać na gracza a nie tracić siły na grę w dziada z nim.

Pisałem już, że w lidze hiszpańskiej nie ma kto kogo skompromitować, jeśli tym katem ma nie być Barcelona albo Real.

Poza pierwszą dwójką gra jest bardzo wyrównana, więc tu przyznam rację.

W sumie kompromitują się obrońcy, którzy nawet nie próbują odebrać piłki szarżującemu Messiemu czy Ronaldo.

Meczów Realu nie oglądam ale wydaję mi się, że akurat Ronaldo robi nie robi zbytnich szarż. Oczywiście mogę się mylić. Messi kiedy minie 3,4 graczy też traci piłkę. Nie udaje mu się przedostawać tak pod bramkę jak to robił jeszcze sezon, dwa temu. Choć ta wypowiedź była tylko z czystego zamiłowania do dyskusji.  :D

Offline Artur 7

• Były członek Załogi
  • *
  • Na forum od: 24.07.2010r.
  • La Magia del Futbol
    • Status GG
« Odpowiedź #1999 dnia: Październik 30, 2011, 22:34:06 »
Waddafak, jaki mentor?
Ty i nie wiesz kto to mentor...?! :D ;)
Dziś pojęcia "mentor" używa się jako określenia nauczyciela, mistrza. W sensie negatywnym mentor oznacza osobę lubiącą prawić innym morały.
Uczę się od Ciebie
" border="0" border="0

TWOJA LIGA Pro Evolution Soccer

« Odpowiedź #1999 dnia: Październik 30, 2011, 22:34:06 »