AAspekt online PES 2010 jest czymś czemu przypatrujemy sie z wielką intensywnością we wszystkich obszarach. I mamy ku temu dobry powód, gdyż w poprzednich edycjach gry był uważany za "brakujące ogniwo".
Konami dało jasno do zrozumienia przez ostatnie kilka miesięcy, że jest zdeterminowane aby zapewnić tryb online w PES 2010, który będzie równał obecnym standardom gry online. Poprzednia gra cierpiała z powodu teleportów i lagów co niszczyło przyjemność z gry online ludziom chcących poprostu pobawić się multiplayer.
Poza paroma filmikami z Tokyo Games show prezentujących bez lagowy tryb online, pojawiły sie małe dowody wspierające oświadczenia Konami o postępie w tym aspekcie gry.
Więc, jak niektórzy z Was są świadomi, braliśmy udział w testach gry online na podrasowanej wersji demo wypuszczone w poprzednim miesiącu. Rejestracja do testów jest już zamknięta na chwilę obecną, ale dla tych wszystkich , którym nie udało sie dostać szansy na udział w testach gry online do czasu premiery, mamy dla Was tę małą recenzję, która ma wskazać czego możemy sie spodziewać w pełnej wersji gry.
Mówiąć w skrócie, rezultaty są fantastyczne. Grałęm osobiście wiele spotkań zarówno na Playstation 3 jak i Xbox 360 z ludźdmi z całego świata i nie doświadczyłem żadnych problemów z wyjatkiem czasu reakcji zawodników wynikających z błędów w samym demie a nie w trybie online. Dla jasności powiem, że nie było żadnych problemów, które miały by wynikać z gry online lub przynajmniej nie zauważylem niczego co by psuło przyjemność z gry online. Kilka razy grałem z użytkownikami, których połączenie było oznaczone jako czerwone lub żółte ale nie miało to żadnego wpływu na moje zielone połączenie, podczas gdy w poprzedniej wersji gry, złe połączenie jednej ze stron powodowało lagi u również u drugiej osoby.
Jak wspomniałem, pomimo gry przeciwko graczom z różnych państw, to komfort gry był taki sam. Nawet rozgrywanie spotkań 2 vs 2 nie zmieniło doświadczeń i jest to naprawdę najbardziej bezlagowy PES w jakiegokolwiek grałem i jeśli serwery zniosą obciążenie to wszystko powinno byc w porządku.
Zatem możemy być pewni, że Konami zamierza wypuścić dla graczy kompletną gręz bezproblemowym trybem online 23 października.
źródło: pesfan.com