Walka o pilke glowa - masakra - pilakrze ustawiaja sie jeden z przodu i drugi za nim i kaplica. Praktycznie zero szans na wygranie glowy gdy jestes tym z tylu. (dla porownania w fifie niedosc ze mozna sie przepychac i walczyc o lepsza pozycje do glowkowania to timing ma ogromne znaczenie kto wygra glowke)
RB+RT(R1+R2) widzac jak pilka leci i koleczko wokol przeciwnika i jestes przed nim. Trzeba trzymac.
Brak swobody przy podaniach - nie bede sie czepial niecelnych podan na dobieg w sytuacjach gdzie dzieci na podworku by to dograly idealnie nie mowiac juz o takim Xavim. Po prostu po grze w konsolowa fife gdzie mozesz podac, wrzucic gdzie chcesz i jak chcesz (ktos kto nie gral to mi pewnie zaraz napisze ze w pesie tez mozna wszedzie podawac ) w PESie czulem sie jabym byl zamkniety w jakims szablonie ktorego w zaden sposob sie nie sprzeskoczy.
Akurat podanie prostopadle jest genialne w 2010. Na poczatku klnalem jak szefc, po czym szybko zorientowalem sie ze trzeba nim dobrze pokierowac, teraz korzystam dokladnie wtedy kiedy powinienem i 90% mi siada. W 2009 czesto uzywalem podania na dobieg bo zwykle podanie bylo dziwaczne czasami, to tez poprawiono, jak masz blisko zawodnika to zwykle podanie jest lepsze (jak jest rowno lub za toba).
Nie wspomne juz o gornym podaniu z L2 - po prostu miodzio, bardzo latwo dobrym zawodnikiem robiac np rajd prawa strona wrzucic na lewa strone do wychodzacego napastnika, siada na wys. dlugiego slupka najczesciej ladnie
No coz 2010 ma miodny tryb BAL mimo fatalnego AI zespolu w ktorym sie gra, i superAI zespolow przeciwnych. Niestety dalej podstawowych bledow nie poprawiono.
- zawodnik dochodzacy czasami do podania prostopadlego zaczyna zwalniac i drobic przed pilka...w 2009 mialem to nagminnie tutaj rzadziej ale dalej jest.
- lece pelnym biegiem do pilki, i w pewnych sytuacjach gdy przeciwnik przejmie pilke...hamuje. WTF? ewidentie funkcja warunkowa - niemasz pilki -> zatrzymaj sie...po kiego to???
- wychodzenie na aut pod presja...nie wystarczylo by prostego warunku zrobic - aut blisko -> odbij od lini bocznej/zrownaj sie z nia jak mozna i biegnij dalej...takie to trudne?
- dlugosc zbierania sie po zderzeniach...ja rozumiem, ze to od agility zalezy i wogole wielu czynnikow, ale przy tym tempie gry, zbieranie sie z ziemi trwa 3 krotnie za dlugo nieraz!!!
- statystyki a faktyczna gra - dalej ma sie nijak!!! koles z 70 short pass podaje dokladnie do nozki tak samo jak ten z 90...gdzie podania troche do tylu, troche do przodu, wogole niecelne? Gdzie chaos w grze? przeciez to podstawa pilki noznej, tylko nieliczne zespoly jak barca potrafia wymienic 20-30 podan bez straty na codzien...a tutaj juz od Profesional rowno przeciwnik jedzie jak barca...same 1 touch passy, przerwac akcje ? zapomnij, trzeba zapieprzac jak szalony dobre ustawienie taktyczne/aktywnego zawodnika ma minimalny wplyw na przerwanie akcji. W BAL widac to juz golym okiem...
- rozwoj statow w ML i BAL. Co to ma byc? po 3..4 sezonach grania srednim zespolem (fc porto,a.madryt, nawet celtic) mam wypas sklad, same gwiazdy i srednie staty 85-95 wszystkich graczy...i kazdy mecz na top player wygrywam albo remisuje i cala przyjemnosc z gry papa...wiem ze moge zagrac wisla np. czy kims tam zpolski...ale co...2 sezony dluzej i dojde do tego samego punktu?. W BAL jest jeszcze gorzej, w ciagu 4 sezonow z statow 65..wskoczylem na 85...lol. 21 lat i juz jestem mega kozak, i to nie tylko w strzalach jako CF (faktycznie dobrze dosc w karierze gram i strzelam duzo na bramke). 2 sezony skupialem sie na strzale i szybkosci ...i mam staty po 92-93 ... nie skupialem sie wogole na podaniach ...ale przez 4 latka z 67 na 86 np. short pass accuracy skoczylo etc. Po prostu jest za latwo i za duzy przyrost :/
- AI kompa...czy ktos widzial dlugie pilki od obroncow? Czy ktos widzial przerzuty obroncy z lewej strony na prawa pomoc przez cale boisko?
Czy ktos widzial inaczej rozegrany rzut wolny przez kompa, niz strzal/podanie wykonujacego zawodnika? (a 2 naraz? a przebiegniecie nad pilka?) - strasznie mam odczucie jakbym gral ze skryptami/automatyzmami a nie w pilke. Komp 90% akcji przeprowadza podaniami dolnymi z czego wiekszosc to 1 touch pass...no porazka po calosci
Na szczescie mnogosc strzalow pozwala na miodna gre, gra sie lepiej niz w 2009, latwiej sie broni i przede wszystkim, duzo latwiej zawiazuje sie akcje podaniami dolem (ale to jest moim zdaniem przesada - kolega ktory jest sredni w pesa, zawsze gra hiszpania...potrafi dojsc do mojej 20-25 od bramkarza podajac po prostu jak po nitce, i nic nie jestem w stanie zrobic w przynajmniej polowie takich akcji)
Ogolnie 2010 jest lepsza dla mnie od 2009 (porazka...). Lepiej czuje zawodnika, reakcje ma dobre - lepsze niz w 2009. Gra sie dosc przyjemnie z patchem 1.03 (bez niego to nawet nie zaczynalem grania po paru meczach...pes lezal i czekal na naprawe sedziowania bo dzizys..
). Taktyki i karty umiejetnosci swietna sprawa - duzo fajniej mozna poustawiac druzyne...ale z drugiej strony czuje sie sztucznosc komputera...jak gram przeciw kumplom, to czasami potrafimy przez 10 min po 1 strzale oddac, a celnych podan wyumienia sie po max 10...nie to co z kompem - tgen jak przejmie pilke, to mozna sobie z minute odpoczac
Jestem na tak...ale mam nadzieje ze 2011 bedzie mialo wreszcie przyzwoite AI.
edit:
aaa..i jeszcze jeden MEGA wkurzajacy bug...doliczopny czas gry. Widze ze skrypt skrypta lapie...znow jak atakujesz i obroncy nie przejda do polowy boiska, to ta minuta czy 2 doliczone, czasami trwa jak 10-15 min! Wygrywalem z brazylia wlasnie 3:1 , zlazlem w 80 min , w 90 strzelili na 3:2...doliczony czas gry, 2min, akcja brazylii strzal bronimy, wyjscie , odbior przed polowa, ponowienie akcji kiwka, strzal ...3:3.
Szlak by to trafil....