Jak widzieliście ta LM to był totalny niewypał
Miałem zamiar na jakiś czas odpocząć od pisania, jednak spontanicznie zacząłem grać ML Juve, zagrałem kilka meczów i grało mi się znakomicie. Mam nadzieję że w końcu pociągnę jakąś karierę dłużej. Patcha z Serie B oczywiście mam.
Luigi del Neri zwolniony! Poznaliśmy nowego trenera!
Wczoraj koło południa oficjalna strona Juventusu Turyn ogłosiła, że Luigi del Neri nie będzie już trenerem Bianconerich. Nie podano powodu zwolnienia, jednak mówi się że powstał konflikt na linii piłkarze - trener. Na dzisiejszej konferencji prasowej poznaliśmy już nowego szkoleniowca Juve. Zrezygnował z posady selekcjonera reprezentacji Holandii po MŚ 2010, szukając nowych wyzwań. Te nadeszły chyba szybciej niż się spodziewał. Juventus zgłosił się po niego już na początku sierpnia, a więc długo bez pracy nie pozostawał. Nowym trenerem "Starej Damy" będzie 58-letni Holender, Bert van Marwijk, który prowadził takie zespoły jak Feyenoord, Borussia Dortmund czy właśnie reprezentacja Holandii. Życzymy powodzenia, zmazania plamy z tamtego sezonu w lidze oraz wygranej w Lidze Europy!
Krótki wywiad z van MarwijkiemJuveTV: Czemu zdecydował się Pan odejść z reprezentacji Holandii, po bardzo udanych Mistrzostwach w RPA?Bert van Marwijk: Prowadzenie reprezentacji jest super, ale nie na dłuższą metę. Brakło mi stałego przygotowania do spotkań, meczów co tydzień, a nawet częściej. W klubie praca wygląda zupełnie inaczej i do tego chciałem wrócić, chciałem spróbować sił w innej lidze, a że Holandię prowadziłem dosyć udanie to zgłosiło się po mnie kilka klubów, m.in. Tottenham i Lille, ale wybrałem Juve by przywrócić im dawny blask, który ostatnio trochę przygasł...
JuveTV: Zapoznał się Pan już z zespołem. Jak wygląda sytuacja kadrowa?
Bert van Marwijk: No chyba każdy wie jak wygląda kadra Juve (śmiech) A tak na poważnie włączeni do kadry są młodzi piłkarze którym będę starał się dawać szansę, chociaż wątpliwe że wywalczą sobie od razu miejsce w podstawowej jedenastce. Młodych i obiecujących piłkarzy jest na tą chwilę w klubie 8 ale pracujemy nad sprowadzeniem kolejnej trójki. Od razu uprzedzę następne pytanie: Wielkich transferów w tym okienku nie będzie, skupiamy się na sprowadzeniu młodych graczy, po jednym do każdej formacji oprócz bramkarza.
JuveTV: Co chce Pan osiągnąć z drużyną Juve?
Bert van Marwijk: Co można chcieć osiągnąć z taką drużyną? Jakbym powiedział że walczymy o 3-4 miejsce raczej długo bym tutaj nie popracował. Walczymy oczywiście o Mistrza, otwarcie powiem że chciałbym zdobyć potrójną koronę, czyli Mistrzostwo i Puchar Włoch oraz Ligę Europy, z tym że w Pucharze będę dawał raczej szanse tym zawodnikom którzy w lidze dostają ją rzadziej.
JuveTV: Jak podoba się Panu stadion, Włochy?
Bert van Marwijk: Stadion jest świetny, bardzo mi się podoba. Mam nadzieję że kibice będą zapełniać ten obiekt i z całych sił nas dopingować. We Włoszech jest fantastycznie, bardzo mi się tu podoba. Czuję, że szybko się tu zaaklimatyzuję. Nie znam za specjalnie włoskiego, ale szybko się uczę.
JuveTV: Dziękujemy za rozmowę, i życzymy jak najlepszych wyników. Na koniec, chce Pan coś przekazać kibicom Juve?
LM: Chcemy abyście wspierali nas jak najlepszym dopingiem, potrzebujemy Was! Postaramy się zrobić wszystko co w naszej mocy aby przerwać dominację Interu i wywalczyć Mistrzostwo. Mamy nadzieję, że Was nie zawiedziemy i godnie będziemy reprezentować barwy Juventusu!